fbpx

Jak na chutné chutney0

Přebytky ovoce – pokud letos vůbec nějaké máte – můžete snadno zpracovat na výbornou indickou omáčku chutney. Ukážeme vám, jak na to.

Ilustrační foto: Pixabay.com

Chutney (používá se i počeštěná forma názvu – čatní) je tradiční pochutina indické kuchyně, jíž se dochucuje jídlo. Je to hustá omáčka, která se připravuje z různých surovin, jako je ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a koření. Chutney má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou. Na Západě je obvykle dostupné v hotové formě prodávané ve skleničkách, v Indii se ale připravuje většinou čerstvé, často ze sezónních plodin.

Domácí příprava čatní je ale poměrně jednoduchá a v podstatě není důvod, proč byste si ho museli kupovat hotové v supermarketu. U domácího čatní navíc máte jistotu, že nebude obsahovat konzervanty, barviva a další nežádoucí přísady. Pokud si chcete vlastní čatní vyrobit, můžete vyzkoušet některý z těchto tří receptů:

Reklama

Čatní z červených blum

  • 1 kg červených blum
  • 4 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 200 g cukru
  • 100 ml octa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru

Postup:

  1. Omyté a vypeckované blumy rozpůlíme a vložíme do hrnce.
  2. Přidáme nasekaný česnek, pokrájené chilli papričky a přilijeme trochu vody.
  3. Přivedeme do varu a vaříme asi 20 minut, dokud blumy nezměknou.
  4. Přidáme cukr, ocet, sůl a koření a vaříme dalších 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Omáčku nalijeme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme. Skladujeme v chladu a tmě.

Jablečné chutney

  • 1 kg jablek
  • 250 g cibule
  • 250 g cukru
  • 250 ml octa (jablečného nebo vinného)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

Postup:

  1. Omyjte jablka, oloupejte je a nakrájejte na malé kousky. Oloupejte a nakrájejte cibuli na drobno.
  2. Vložte všechny ingredience do velkého hrnce a promíchejte. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte za občasného míchání asi hodinu, nebo dokud směs nezhoustne a jablka nezměknou.
  3. Chutney nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete. Nechte vychladnout a skladujte v chladném a tmavém místě. Chutney se dá jíst hned, ale chutná lépe po několika týdnech
Čatní má nejčastěji ostrou skladko-kyselou chuť, ale v podstatě si ho můžete připravit jakkoli – třeba víc do sladka. Foto: Pixabay.cz

Domácí mangové chutney

  • 2 zralá manga
  • 2 lžíce oleje
  • 50 g strouhaného zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 jarní cibulky
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 lžička soli
  • 100 g cukru
  • 100 ml octa

Postup:

  1. Manga oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Na rozehřátém oleji osmahněte oloupaný a na malé kousky nakrájený zázvor, česnek, cibulku a chilli papričku.
  2. Přidejte koření a míchejte cca 1 minutku. Poté přidejte manga, sůl, cukr a ocet a promíchejte.
  3. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud omáčka nezhoustne a manga se nerozvaří.
  4. Čatní nalijeme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme. Skladujeme v chladu a tmě.

Autor: Michal Doležel

Pro Nazeleno.cz píše články hlavně s tematikou energetiky, obnovitelných energií, chytrých domácností a dalších nejrůznějších zajímavostí.