Přebytky ovoce – pokud letos vůbec nějaké máte – můžete snadno zpracovat na výbornou indickou omáčku chutney. Ukážeme vám, jak na to.

Chutney (používá se i počeštěná forma názvu – čatní) je tradiční pochutina indické kuchyně, jíž se dochucuje jídlo. Je to hustá omáčka, která se připravuje z různých surovin, jako je ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a koření. Chutney má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou. Na Západě je obvykle dostupné v hotové formě prodávané ve skleničkách, v Indii se ale připravuje většinou čerstvé, často ze sezónních plodin.
Domácí příprava čatní je ale poměrně jednoduchá a v podstatě není důvod, proč byste si ho museli kupovat hotové v supermarketu. U domácího čatní navíc máte jistotu, že nebude obsahovat konzervanty, barviva a další nežádoucí přísady. Pokud si chcete vlastní čatní vyrobit, můžete vyzkoušet některý z těchto tří receptů:
ReklamaČatní z červených blum
- 1 kg červených blum
- 4 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 200 g cukru
- 100 ml octa
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
Postup:
- Omyté a vypeckované blumy rozpůlíme a vložíme do hrnce.
- Přidáme nasekaný česnek, pokrájené chilli papričky a přilijeme trochu vody.
- Přivedeme do varu a vaříme asi 20 minut, dokud blumy nezměknou.
- Přidáme cukr, ocet, sůl a koření a vaříme dalších 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Omáčku nalijeme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme. Skladujeme v chladu a tmě.
Jablečné chutney
- 1 kg jablek
- 250 g cibule
- 250 g cukru
- 250 ml octa (jablečného nebo vinného)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
Postup:
- Omyjte jablka, oloupejte je a nakrájejte na malé kousky. Oloupejte a nakrájejte cibuli na drobno.
- Vložte všechny ingredience do velkého hrnce a promíchejte. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte za občasného míchání asi hodinu, nebo dokud směs nezhoustne a jablka nezměknou.
- Chutney nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete. Nechte vychladnout a skladujte v chladném a tmavém místě. Chutney se dá jíst hned, ale chutná lépe po několika týdnech

Domácí mangové chutney
- 2 zralá manga
- 2 lžíce oleje
- 50 g strouhaného zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 4 jarní cibulky
- 1 chilli paprička
- 2 lžičky kari koření
- 1 lžička soli
- 100 g cukru
- 100 ml octa
Postup:
- Manga oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Na rozehřátém oleji osmahněte oloupaný a na malé kousky nakrájený zázvor, česnek, cibulku a chilli papričku.
- Přidejte koření a míchejte cca 1 minutku. Poté přidejte manga, sůl, cukr a ocet a promíchejte.
- Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud omáčka nezhoustne a manga se nerozvaří.
- Čatní nalijeme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme. Skladujeme v chladu a tmě.