Káva je naším každodenním společníkem a ranním rituálem. Stala se nepostradatelnou součástí našich životů, přitom její nákup často znamená jen popadnout balíček z police káv v supermarketu. Záleží vám na chuti a kvalitě kávy i na ekologickém dopadu její výroby? Tak kupujte kávu přímo z pražírny.

Hlavní problém kávového průmyslu: neekologické pěstování
Původně rostla káva divoce v souladu s okolními tropickými plodinami a lesy v Etiopii. Poté, co se zvyk pití kávy rozšířil napříč světem, se kávovníky rozrostly v celém pásu s tropickým klimatem. Z kávy se stal business a takovýto kávový průmysl se zaměřil na kvantitu než kvalitu či ekologii pěstování. Rozsáhlá pole kávovníků, které byly za tímto účelem vytvářeny, znamenají obrovskou zátěž pro životní prostředí. Tato metoda pěstování kávy se neobejde bez množství chemických hnojiv.
Samotné vysazování kávových polí znamenalo markantní zásah do okolní přírody. Zemědělci potřebovali vytvořit prostor pro kávovníky, což vedlo k masivnímu odlesňování. Jen ve Střední Americe bylo pro kávové plantáže vykáceno na 2,5 milionů akrů lesa. Bezohledné pěstování kávy je zničující pro zvířata a hmyz, kteří odlesňováním ztratili své domovské přirozené prostředí.
Ekologické pěstování výběrová káva
Organizace pro podporu biodiverzity a organického pěstování kávy oceňují farmáře, kteří pěstují kávu s respektem k přírodě. Při splnění podmínek, tak mohou pěstitelé získat certifikáty jako Rainforest Alliance, Bird Friendly či certifikát organického zemědělství.
Farmáři jsou dnes podporováni pro pěstování kávy s důrazem na kvalitu a ekologii. V rámci Fairtrade mají zaručenou cenu za prodej kávy. Ty kávy, které v bodovém hodnocení kvality získají 80 a více bodů, jsou označeny jako výběrová káva – specialty coffee. Kávy s nižším skóre jsou brány jako komoditní.
Káva z pražírny vs. supermarketu
Giganti v kávovém průmyslu a nadnárodní pražírny dodávající kávu do supermarketů, jsou hlavními kupujícími na trhu s komoditní kávou. Velké množství kávy za nízkou cenu, kterou pak mohou dopřát i svým zákazníkům. Levná káva ale nikdy nemůže být kvalitní ani ekologicky vypěstovaná.
Pražírna výběrové kávy naopak zaměřuje své nákupy zelené kávy na kvalitu. Vybudování vlastní pražírny kávy znamená nemalou investici a kdo se k tomu rozhodne, by měl kávě rozumět. Zodpovědný pražič si nikdy nekoupí nekvalitní kávu, ale věnuje značnou pozornost jejímu výběru s ohledem na chuť i podmínky jejího pěstování.
Jak kupovat ekofriendly kávu?
Abyste při pití kávy udělali radost nejen sobě ale i Zemi, začněte správnými zrnky. Nakupujte výběrovou kávu z pražírny. Zájem pražíren o ekologii kávy výběrem ohleduplně pěstované kávy začíná a věnují pozornost i kávovým obalům. V Luhačovické pražírně Lázeňská káva balí své pražené kávy do plně recyklovatelných obalů, čímž péče o životní prostředí prostupuje celým procesem výroby kávy. Balení káv v supermarketu tvoří vícevrstvé plasty v kombinaci s jinými materiály a proto jsou nerecyklovatelné.
Výběrová káva je nejen o kvalitě a ekologickém pěstování kávy, ale především o chuti. Pražená káva chutná nejlépe cca 1 – 2 týdny po upražení. Tuto čerstvost vám nikdy káva ze supermarketu nemůže přinést. S kávou z pražírny budete vědět přesné datum pražení a mít tak jistotu nad její čerstvostí. S kávovým předplatným budete mít pod kontrolou své zásoby kávy, aby vám doma káva nedošla.

Jaká je nejekologičtější příprava kávy?
Výběrová káva z pražírny si zaslouží také šetrný přístup k přípravě. Až 50% uhlíkové stopy z kaváren je způsobeno velkou spotřebou energie. Při domácí přípravě kávy můžete energetickou spotřebu ovlivnit například využitím alternativních metod přípravy kávy jako French Press, dripper, Aeropress a další. Tyto pomůcky jsou levnější než kávovar a připravíte s nimi šálek neodolatelně chutné kávy. Při přípravě kávy alternativními metodami myslete na energii i při ohřívání vody a dejte vařit jen tolik vody, kolik budete k přípravě potřebovat.
Pokud milujete intenzivní chuť espressa, mohou vás lákat na první pohled ekologické kapslové kávovary. Pro přípravu espressa tzv. na stisknutí jednoho tlačítka však zvolte raději automatický kávovar s mlýnkem jak radí pražič Lázeňské kávy Zdeněk Mareček a dodává: „Moderní kapslové kávovary mají řadu nevýhod. Jejich technologie nedokáže připravit opravdové espresso a jste odsouzeni k nákupu kapslí jen od určitého výrobce. Navíc s kávou v kapslích je to jako s tou v supermarketu. Hliníkové kapsle jsou ve své podstatě plně recyklovatelné, ale v aktuálních podmínkách je obtížné takovou recyklaci zajistit.“
Pokud nechcete nechat přípravu svého espressa na automatizaci, ale chcete si své espresso připravit vlastnoručně dokonce i bez nutnosti elektřiny, pořiďte si unikátní Flair espresso. Flair je ruční kávovar, ve kterém připravíte perfektní espresso zcela bez elektrické energie. Navíc se dá jednoduše poskládat do malého kufříku, který si můžete vzít s sebou na dovolenou, víkend na chatě nebo třeba na piknik.