V létě si užíváme nejen cestování a dovolené, ale také setkávání s rodinou a přáteli na tolik oblíbených grilovacích akcích. Často ovšem bývá zvykem, že při nich vznikne spousta zbytečného odpadu, a navíc mnohdy bývají ne úplně šetrné k naší přírodě. Jak to změnit a grilovačku si skvěle užít? Tohle jsou naše rady.

Bez jednorázových obalů
Zapomeňte na plast a další jednorázové nádobí od příborů začínaje a talíři konče. Vezměte klasické talíře a příbory, nebo použijte jejich jiné znovupoužitelné varianty. Na trhu je dnes celá řada krabiček i kelímků z nejrůznějších materiálů, stejně jako brček (například skleněných nebo nerezových).
Dřevo z lokálních zdrojů a přírodní podpalovače
Podpoříte tak místní výrobce a budete navíc vědět, že grilujete na kvalitním materiálu. Věřte nám, že dřevěné z uhlí z hyper a super marketů má mnohdy opravdu pochybnou kvalitu. A pokud chcete jít udržitelnosti ještě víc naproti – zapomeňte na klasické Pepo a vyzkoušejte přírodní podpalovače z dřevité vlny nebo pilin.
ReklamaZapomeňte na hliník
Málokdo si umí představit grilování bez alobalu a alobalového nádobí. Jenže… Při výrobě hliníku dochází ke vzniku nebezpečného odpadu, který je škodlivý jak přírodě, tak lidem. Abyste jídlo uchovali teplé, poslouží skvěle zapékací miska. A také na grilu to bez alobalu zvládnete – stačí se inspirovat některými z tipů, které najdete na internetu.
Místní potraviny
Zeleninu pro grilování bez problémů seženete na místním trhu, stejně jako domácí sýry. A kvalitní maso zcela jistě koupáte v lokálním masném krámku. Navíc je velká pravděpodobnost, že vám ho zabalí s sebou do vlastní krabičky, bez zbytečné potravinářské fólie a plastového boxu.
Jestli chcete svou ohleduplnost k životnímu prostředí posunout ještě o kousek výš, vyzkoušejte také grilování ve vegetariánském stylu.
A abyste neplýtvali, všechny zbytky hezky zabalte do znovupoužitelných krabiček a dejte je coby výslužku vaší návštěvě.
Jak vyčistit gril ekologicky
Vyčištění grilu po akci zvládnete i bez chemie. Vezměte si k ruce:
- drátěný kartáč
- jedlou sodu
- kávu
- lógr
- mýdlovou vodu
S čištěním začněte nejlépe hned po akci, dokud zbytky jídla nezaschnou. Dobré je také gril čistit průběžně, mezi jednotlivými grilovacími várkami. Uvidíte, že vám tak bude chutnat mnohem líp.
A jak tedy na to?
- Smíchejte jedlou sodu s mýdlovou vodou a vytvořte čisticí pastu.
- Naneste ji na grilovací mřížku a nechejte působit alespoň půl hodiny
- Setřete pastu drátěným kartáčem.
Stejně tak vám pomůže kávový lógr a houbička.
