fbpx

Fenykl – léčivý i velmi chutný0

Fenykl je pro spoustu lidí trochu neznámý. Přitom jde o zeleninu, kterou můžete zpracovat doslova od stonku až po semena a na lidské zdraví má celou řadu pozitivních dopadů. Pojďte se s ním blíže seznámit.

Zdroj: Pixabay

Fenykl v historii

Fenykl znali a používali už ve starověké Mezopotámii, Egyptě nebo v Řecku. Zajímavostí je, že Řekové mu říkali „marathon“ a podle fenyklových polí tak byla pojmenována i jedna z nejznámějších bitev „bitva u Marathonu“. Římští vojáci ho používali pro dodání síly, ve středověku se zase zabydlel v klášterních zahradách, kde ho pěstovali jako lék i léčivku.

Fenykl a účinky na zdraví

S čím nám fenykl pomáhá?

Reklama

  • Posiluje imunitu
  • Působí proti nadýmání
  • Snižuje krevní tlak
  • Pomáhá s odkašláváním a při nachlazení
  • Snižuje chuť k jídlu
  • Je bohatým zdrojem vlákniny a vitamínu C
  • U kojících žen podporuje tvorbu mléka
  • Uklidňuje nervy a zlepšuje náladu

Recepty s fenyklem

Těstoviny s fenyklem a houbami

Co budete potřebovat:

  • 1 větší fenykl
  • špetka fenyklového koření
  • balíček těstovin
  • stroužek česneku
  • ½ l zeleninového vývaru
  • pistácie
  • kešu oříšků (1/2 hrnku, den předem namočených)
  • 3 žampiony nebo obdobné množství jiných hub
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Jak na to:

  1. Uvařte podle návodu těstoviny a dejte si z nich stranou trochu vody.
  2. Nakrájejte fenykl a česnek na drobné kousky.
  3. Dejte do hrnce trochu oleje a česneku, orestujte a zalijte vývarem. Podle chuti případně dosolte a vařte cca 15 minut tak, aby v hrnci zůstalo 250 ml tekutiny.
  4. Nalijte obsah hrnce do mixéru, přidejte kešu oříšky, špetku fenyklu a rozmixujte do hladka.
  5. Přelijte směs do hlubší pánve, přidejte těstoviny, promíchejte a dle potřeby přidejte vodu z těstovin tak, aby se rovnoměrně obalily ve směsi.
  6. Nakrájejte houby na plátky, orestujte je na olivovém oleji, osolte a opepřete a poduste s trochou vody.
  7. Dejte těstoviny na talíře, přidejte houby, sekané pistácie a případně sýr, dle chuti a preferencí.
Zdroj: Pixabay

Zapečené brambory s fenyklem

Co budete potřebovat:

  • 0,5 kg nových brambor
  • 1 cibuli
  • 1 fenykl
  • 1 malou plechovku hrášku
  • 1 zelenou papriku
  • 4 lžíce vinného octu
  • sůl, pepř, saturejku
  • sádlo na vymazání zapékací mísy

Jak na to:

  1. Oloupejte, umyjte brambory a nakrájejte je na tenké plátky.
  2. Nakrájejte očištěnou cibuli a fenykl na tenká kolečka. Papriku zbavte semínek a nakrájejte ji na proužky.
  3. Vymažte zapékací mísu sádlem a vyskládejte do ní vrstvu brambor (osolte, opepřete), vrstvu fenyklu, vrstvu brambor (osolte, opepřete), vrstvu papriky s hráškem, vrstvu brambor (osolte, opepřete), vrstvu cibule, vrstvu brambor (osolte, opepřete, dochuťte saturejkou).
  4. Zakapejte všechny vrstvy vinným octem.
  5. Pečte ve středně vyhřáté troubě po dobu 30 až 40 minut.
Zdroj: PIxabay

Ryba s fenyklem a limetkou

Co budete potřebovat:

  • 2 ryby, např. mořského vlka
  • 1 fenykl
  • 5 limetek
  • 1 červenou cibuli
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Jak na to:

  1. Očistěte rybu, opláchněte ji pod studenou vodou a osušte papírovým ubrouskem.
  2. Smíchejte v míse šťávu za čtyř limetek, přidejte olivový olej, sůl a špetku pepře.
  3. Potřete rybu marinádou a dejte ji na 10 minut odpočinout do chladu.
  4. Oloupejte cibuli a rozkrojte ji na polovinu. Jednu půlka nakrájejte najemno, druhou na tenká půl kolečka. Stejně zpracujte fenykl. Na kolečka nakrájejte také poslední limetku.
  5. Vezměte 2 archy alobalu (musí být cca o 5 cm delší než ryby) a do středu každého z nich rozložte kolečka fenyklu, cibule a limetky.
  6. Vezměte ryby a jejich vnitřek vymažte máslem a dijonskou hořčicí, vložte do nich nasekanou cibuli a fenykl.
  7. Položte ryby na připravené archy alobalu, zvedněte jejich kraje a pokapejte ryby zbylou marinádou. Zabalte ryby do alobalu.
  8. Dejte ryby do středně vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut. Po 30 minutách balíčky otevřete, aby ryby získaly „kůrčičku“.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.