Fenykl je pro spoustu lidí trochu neznámý. Přitom jde o zeleninu, kterou můžete zpracovat doslova od stonku až po semena a na lidské zdraví má celou řadu pozitivních dopadů. Pojďte se s ním blíže seznámit.

Fenykl v historii
Fenykl znali a používali už ve starověké Mezopotámii, Egyptě nebo v Řecku. Zajímavostí je, že Řekové mu říkali „marathon“ a podle fenyklových polí tak byla pojmenována i jedna z nejznámějších bitev „bitva u Marathonu“. Římští vojáci ho používali pro dodání síly, ve středověku se zase zabydlel v klášterních zahradách, kde ho pěstovali jako lék i léčivku.
Fenykl a účinky na zdraví
S čím nám fenykl pomáhá?
Reklama- Posiluje imunitu
- Působí proti nadýmání
- Snižuje krevní tlak
- Pomáhá s odkašláváním a při nachlazení
- Snižuje chuť k jídlu
- Je bohatým zdrojem vlákniny a vitamínu C
- U kojících žen podporuje tvorbu mléka
- Uklidňuje nervy a zlepšuje náladu
Recepty s fenyklem
Těstoviny s fenyklem a houbami
Co budete potřebovat:
- 1 větší fenykl
- špetka fenyklového koření
- balíček těstovin
- stroužek česneku
- ½ l zeleninového vývaru
- pistácie
- kešu oříšků (1/2 hrnku, den předem namočených)
- 3 žampiony nebo obdobné množství jiných hub
- sůl, pepř
- olivový olej
Jak na to:
- Uvařte podle návodu těstoviny a dejte si z nich stranou trochu vody.
- Nakrájejte fenykl a česnek na drobné kousky.
- Dejte do hrnce trochu oleje a česneku, orestujte a zalijte vývarem. Podle chuti případně dosolte a vařte cca 15 minut tak, aby v hrnci zůstalo 250 ml tekutiny.
- Nalijte obsah hrnce do mixéru, přidejte kešu oříšky, špetku fenyklu a rozmixujte do hladka.
- Přelijte směs do hlubší pánve, přidejte těstoviny, promíchejte a dle potřeby přidejte vodu z těstovin tak, aby se rovnoměrně obalily ve směsi.
- Nakrájejte houby na plátky, orestujte je na olivovém oleji, osolte a opepřete a poduste s trochou vody.
- Dejte těstoviny na talíře, přidejte houby, sekané pistácie a případně sýr, dle chuti a preferencí.

Zapečené brambory s fenyklem
Co budete potřebovat:
- 0,5 kg nových brambor
- 1 cibuli
- 1 fenykl
- 1 malou plechovku hrášku
- 1 zelenou papriku
- 4 lžíce vinného octu
- sůl, pepř, saturejku
- sádlo na vymazání zapékací mísy
Jak na to:
- Oloupejte, umyjte brambory a nakrájejte je na tenké plátky.
- Nakrájejte očištěnou cibuli a fenykl na tenká kolečka. Papriku zbavte semínek a nakrájejte ji na proužky.
- Vymažte zapékací mísu sádlem a vyskládejte do ní vrstvu brambor (osolte, opepřete), vrstvu fenyklu, vrstvu brambor (osolte, opepřete), vrstvu papriky s hráškem, vrstvu brambor (osolte, opepřete), vrstvu cibule, vrstvu brambor (osolte, opepřete, dochuťte saturejkou).
- Zakapejte všechny vrstvy vinným octem.
- Pečte ve středně vyhřáté troubě po dobu 30 až 40 minut.

Ryba s fenyklem a limetkou
Co budete potřebovat:
- 2 ryby, např. mořského vlka
- 1 fenykl
- 5 limetek
- 1 červenou cibuli
- 1 lžíce dijonské hořčice
- máslo
- olivový olej
- sůl, pepř
Jak na to:
- Očistěte rybu, opláchněte ji pod studenou vodou a osušte papírovým ubrouskem.
- Smíchejte v míse šťávu za čtyř limetek, přidejte olivový olej, sůl a špetku pepře.
- Potřete rybu marinádou a dejte ji na 10 minut odpočinout do chladu.
- Oloupejte cibuli a rozkrojte ji na polovinu. Jednu půlka nakrájejte najemno, druhou na tenká půl kolečka. Stejně zpracujte fenykl. Na kolečka nakrájejte také poslední limetku.
- Vezměte 2 archy alobalu (musí být cca o 5 cm delší než ryby) a do středu každého z nich rozložte kolečka fenyklu, cibule a limetky.
- Vezměte ryby a jejich vnitřek vymažte máslem a dijonskou hořčicí, vložte do nich nasekanou cibuli a fenykl.
- Položte ryby na připravené archy alobalu, zvedněte jejich kraje a pokapejte ryby zbylou marinádou. Zabalte ryby do alobalu.
- Dejte ryby do středně vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut. Po 30 minutách balíčky otevřete, aby ryby získaly „kůrčičku“.