fbpx

Topinambury se sází na jaře, zdravou a netradiční zeleninu sklidíte na podzim0

Už jste ochutnali hlízy topinambur? Dají se jíst syrové i tepelně upravené a vypěstovat je zvládne opravdu každý. Topinambury se sklízí až na podzim, ale nejvhodnější čas pro výsadbu nastává na jaře.

Slunečnice topinambur je pěkná dekorativní rostlina. Roste velmi bujně a je možné, že na zahradě nakonec budete muset její porost zmenšovat.

Ačkoli topinambury patří do stejného rodu jako slunečnice, nepěstují se pro olejnatá semena, ale pro své chutné hlízy proslulé zejména vysokým obsahem zdraví prospěšné látky zvané inulin, kterou ocení především diabetici. Hlízy však najdou všestranné uplatnění v kuchyni a dokážou zajímavě obohatit náš jídelníček. Pěstování je velmi snadné, topinambury totiž prakticky bez jakékoli péče bujně rostou téměř kdekoli.

Hlízy topinambur dosahují různých velikostí (od rozměrů ředkvičky po velkou bramboru), záleží především na odrůdě.

Topinambur je nenáročný na pěstování, nevadí chudá půda ani mrazy

Topinambury nevyžadují při pěstování v podstatě žánou péči. Svým bujným růstem dokonce ze svého stanoviště vytlačují plevel, takže odpadá pletí. Spíše se mohou samy stát plevelem, pokud se začnou samovolně rozšiřovat po zahradě. Topinambury je možné také v zemi ohradit, aby zůstaly ve vymezeném prostoru. Nová rostlinka je schopna vyrůst i z malého kousku hlízy. Riziko zaplevelení plochy topinambury je však vyšší v případě pěstování na polích, kde se střídají plodiny, než na zahrádkách, kde pár rostlin dokážeme uhlídat a plánujeme je pěstovat více let.

Reklama

Co je to inulin a jak nám prospívá?

Inulin je polysacharid, který slouží v hlízách topinamburů jako zásobní látka (nahrazuje škrob). Ve střevech se chová jako rozpustná vláknina a je zdrojem energie pro užitečnou střevní flóru. Protože se inulin v tenkém střevě neštěpí a není využit, má velmi nízkou kalorickou hodnotu a nezvyšuje hladinu krevního cukru. V tlustém střevě dochází ke štěpení přítomnými bakteriemi za vzniku plynů, což může způsobovat nadýmání. Zdrojem inulinu jsou nejen topinambury, ale také čekanka, artyčok, česnek, cibule a další plodiny.

Účinky inulinu v lidském organismu

  • prebiotický účinek (podpora stávající prospěšné střevní mikroflóry)
  • pozitivní účinky na imunitu (vzhledem k podpoře funkce střev)
  • podpora pro diabetiky (brání rychlému trávení sacharidů v tenkém střevě)
  • zvýšení vstřebávání vápníku z potravy
  • pozitivní vliv na hladinu cholesterolu

Nadzemní části rostlin mohou v příhodných podmínkách dosahovat výšky až tři metry. Pokud jsou vysazeny v menším počtu na větrnějším místě, uvítají nějakou formu jednoduché opory. Není potřeba přidávat ke každé rostlině samostatnou tyčku, plně postačí zpěvnění více rostlin zaráz provázkem připevněným ke dvěma tyčím apod. Topinambury obvykle netrpí chorobami nebo plísněmi, velmi však chutnají hrabošům.

Bohaté olistění a vysoký vzrůst topinambury přímo předurčuje jako rostliny vhodné pro vytvoření pohledové clony nebo k zakrytí nevzhledného zákoutí či zdi. Topinambury kvetou menšími žlutými květy. Na zahrádkách bývají k vidění topinambury přinesené z volné přírody z planých porostů, které mívají menší hlízy, nebo rostliny vypěstované ze sadby od specializovaných pěstitelů, od kterých je množné získat hlízy vyšlechtěných výnosnějších odrůd.

Topinambury se vysazují na jaře, sklizeň probíhá na podzim i v zimě

Správné období pro výsadbu topinamburových hlíz je jaro. Hlízy se vysazují 10 – 15 cm hluboko a minimálně 20 cm od sebe. Nové hlízy sklízíme dle potřeby od podzimu. Topinambury dobře přezimují, není potřeba je tedy před zimou vyrývat a skladovat v domě. Nadzemní část po zámrazu zhnědne a uschne, na jaře vyroste z hlízy úplně nová rostlina. Odumřelé nadzemní části topinambur ostříháme buď před začátkem zimy, nebo až v předjaří. Podle vyčnívajícího starého stonku dobře poznáme, kde máme hlízy hledat. Na jedné rostlině je možné sklidit až 1,5 kg hlíz.

Kolem hlavní hlízy spojené s nadzemní částí vyrůstají nové hlízy.  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

U topinambur platí, že je nejlepší vykopávat ze země jen tolik hlíz, kolik zrovna v kuchyni zužitkujeme. Hlízy na vzduchu velmi rychle vysychají a ztrácí čerstvost. V zemi jsou k dispozici i během zimy, pokud není půda zcela promrzlá.

Topinambury v kuchyni: Vaření, smažení nebo syrové do salátů

Topinambury jsou vhodné jako doplněk nebo netradiční ingredience pro všechny možné druhy pokrmů. Nedoporučuje se je konzumovat samostatně ve větším množství vzhledem k jejich nadýmavým účinkům. Hlízy je před zpracováním potřeba dobře umýt a očistit kartáčkem. Dále je můžeme vařit, dusit, zapékat nebo je třeba nastrouhat syrové do zeleninových salátů.

Vařené topinambury

Chovatelé zužitkují hlízy i nadzemní část

Na hlízách si pochutnají i domácí zvířata jako jsou králíci nebo dobytek. Pro krmné účely se dnes využívají úsušky z topinamburových hlíz. K účelu krmení se používají také měkké nedřevnaté zelené části rostlin. Prebiotické účinky inulinu se projeví na zvýšené vitalitě zvířat.

Autor: Jarmila Bajerova