Česnek patří mezi zázračné potraviny s velmi pozitivním vlivem na lidské zdraví. Jeho silice má silné antiseptické vlastnosti a celkově povzbuzuje vitalitu. Máte zahrádku? Zkuste si ho vypěstovat sami, v pohodě to zvládne i zahradník-začátečník.

Česnek asi netřeba příliš představovat. Jde o celosvětově rozšířené koření, bez kterého by se neobešla leckterá národní kuchyně. Jde ale také o velmi zdravou rostlinu s vynikajícími antibakteriálními vlastnostmi. To jej předurčuje k roli oblíbeného domácího léku na cokoli.
Původ česneku
Česnek je vytrvalá bylina (i když se tak samozřejmě nepěstuje) původem ze střední Asie. Původní oblastí výskytu česneku bylo podle některých pramenů Mongolsko, odkud se záhy dostal do Číny. S trochou nadsázky lze tedy říci, že nemáme příliš právo si stěžovat na čínské náhražky česneku. Česnek je v Číně totiž doma. Platí ale, že nejlepší volba je česnek český. Nejen proto, že má výraznější chuť, ale také kvůli větší čerstvosti a celkově příznivějším ekologickým aspektům jeho dopravy.
ReklamaNejbližšími příbuznými česneku jsou další aromatické druhy zeleniny, jako je cibule, pažitka či pórek. Asi netřeba dodávat, že i konzumace této zeleniny je pro lidské zdraví a vitalitu velmi prospěšná.
Pěstování česneku
Hlavní příčinou nedostatku českého česneku v běžných supermarketech je zřejmě jeho těžší pěstování v podmínkách intenzivní produkce. To spolu s tradičním důrazem českých spotřebitelů spíše na cenu než kvalitu způsobilo téměř zánik velkopěstování česneku v Česku. Naopak na malých zahrádkách je česnek velmi oblíbený a pěstuje se docela snadno. Takže pokud máte někde volný kus zahrady, směle do toho.

Česnek je možné sázet na podzim nebo na jaře. Oba způsoby mají svá pro i proti. Zastánci podzimního sázení tvrdí, že takto česnek dozraje dříve a je více aromatický. Na podzim je ale nutné sadbu dobře načasovat těsně před první mrazy. Ideální je doba někdy na konci listopadu nebo začátkem prosince, ale loni jsem sázela česnek až skoro v polovině prosince a vše bylo v pohodě a vyrostl nádherný. Dobré také je, pokud sadbu co nejdříve pokryje sníh.

Nebo počkejte na jaro. Na jaře je sázení česneku o trochu snazší. Přece jen je už tepleji a na zradě se pracuje lépe. Nehrozí také riziko, že vám česnek vzejde předčasně.
Zvolte období, kdy už půda nebude po tání sněhu tolik rozmáčená, na záhoně by z důvodu prevence chorob také neměly v předchozím období růst příbuzné rostliny (pórek, cibule). Pokud na záhoně před dříve rostl hrách či fazole, je to jen dobře.
Stroužky česneku před sadbou podle návodu namořte přípravkem Sulka, který je ochrání před plísněmi a škůdci. Moření se nebojte. Sulka je dobře rozložitelný anorganický přípravek na bázi síry použitelný i v ekologickém zemědělství, jenom nepříjemně smrdí sírou. No a pak už jen rostliny občas okopejte a opatrně zalévejte, česnek nesnáší přemokření.
Česnek má rád lehkou půdu s dostatkem humusu. Do pudy můžete přidat trochu vápna. Naopak šetřete s organickým hnojením. Česnek sázejte na slunné místo, kde jste před tím minimálně pět let tuto rostlinu (a také cibuli) nepěstovali. Ačkoli se mi podařilo vypěstovat rostliny z běžného česneku koupeného na trhu, vyplatí se raději koupit česnek sadbový, byť je to o trochu dražší. Stroužky sázejte do hloubky cca 4 cm. Do půdy je usaďte pečlivě kořenovou částí dolů. Vzdálenost řádků cca 25 cm, stroužky mezi sebou tak 10 cm.
Česnek se sklízí, když vrchní zelená nať začne sesychat. Ještě před tím je ale dobré vyštípat výhonky, aby česnek nešel do květu a rostlina se zbytečně nevysilovala. Výhonky samozřejmě nevyhazujte ale snězte – výborné jsou třeba na chleba se sádlem. Výhonky můžete také nasekat nadrobno, zamrazit a poté přidávat třeba do polévek. Sklizené palice česneku je nutné dobře vysušit na vzdušném a stinném místě, jinak plesniví.
Léčba nachlazení česnekem
Počínající nachlazení a jiné podobné neduhy zažene česnečka. Ať už klasická nebo jednoduchý „oukrop“. Vymačkejte do talíře dva stroužky česneku, přidejte sůl, majoránku, trochu sádla a vejce. Vše pak zalijte vařící vodou. Výsledkem je překvapivě dobrá posilující a ostře vonící česneková polévka.
Velmi dobrou zkušenost mám také s cucáním česneku. Čínská medicína jej doporučuje na počínající chřipku, mně vždy zabere také na bolesti v krku. Prostě si vezměte stroužek česneku do úst a cucejte jej jako bonbon tak dlouho, dokud je vám to příjemné. Není to sice příliš „společenská“ léčebná metoda, ale funguje.
Poněkud drastičtější metodou je rozmixovat několik stroužků česneku a jednu cibuli v hrnku mléka. Získáte nápoj sice odporné chuti ale prý se zázračnými léčivými účinky. Tento lék ale zatím na rozdíl od česnečky vyzkoušený nemám.