fbpx

Cuketové recepty, které ještě neznáte!0

Cukety jsou skvělé nejen na gril, ale i do spousty různých jídel. Našli jsme pro vás hned dva recepty, které nejspíš ještě neznáte, a které jsou opravdu velmi lahodné a snadné na přípravu. Pojďte si na nich pochutnat.

Zdroj: Pixabay

Zavařované cukety s paprikami a hořčičným semínkem

Jakmile je cuketová sezóna na vrcholu, je jich všude spousta. Ale co si cukety vychutnat i po zbytek roku? Uvidíte, že s tímhle receptem si na léto vzpomenete ještě v prosinci. Tedy, pokud vám tahle dobrota tak dlouho vydrží.

Co budete potřebovat

  • 4 šálky cuket nakrájených na kostičky
  • 2 šálky nakrájené cibule
  • 1 zelenou papriku nakrájenou na kostičky
  • 1 červenou papriku nakrájenou na kostičky
  • 4 lžíce soli
  • 3 ½ šálku cukru
  • 2 lžičky hořčičného semínka
  • 1 lžičku pepře
  • 1 lžičku chilli
  • 2 šálky jablečného octa
  • zavařovací sklenice

Jak na to

  1. Smíchejte nakrájenou cuketu, cibuli, zelenou papriku a červenou papriku ve velké misce. Posypte směs solí a promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Naplňte misku studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Misku zakryjte a vložte do chladničky na 2 hodiny, nebo nejlépe přes noc.
  2. Vyjměte misku z chladničky a slijte vodu, vše propláchněte a znovu slijte vodu.
  3. Ve velkém hrnci smíchejte na středně vysokém ohni cukr, hořčičná semínka, pepř, chilli a jablečný ocet. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte vše k varu a přidejte zeleninu z misky. Opět vše pořádně zamíchejte a znovu přiveďte k varu.
  4. Pomocí malého sítka nebo štěrbinové lžíce naplňte zavařovací sklenice zeleninou a nechejte nad ní prostor asi 1,5 cm. Zalijte zeleninu lákem z hrnce.
  5. Poté sklenice dejte zavařit standardním způsobem. Jakmile budete mít hotovo, zkontrolujte jejich utěsnění a po vychladnutí je uskladněte na tmavém studeném místě.

Než se pustíte do první ochutnávky, počkejte alespoň měsíc, ať se všechny chutě stihnout hezky propojit.

Cuketové lasagne

Tyhle chutné cuketové lasagně si všichni zamilují. V našem receptu je sice použito mleté hovězí maso a sýr, ale klidně ho můžete nahradit oblíbenými surovinami a připravit si veganskou variantu cuketových lasagní.

Co budete potřebovat

  • 2 malé nebo 1 středně velkou cibuli nakrájenou na kostičky
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 šálek nakrájených hub
  • 1 sklenice drcených rajčat a malý rajčatový protlak
  • 2 středně velké cukety
  • 2 šálky sekaného špenátu
  • 2 šálky tvarohu
  • 1 velkou plnotučnou nastrouhanou mozzarella

Jak na to

  1. Nakrájenou cibuli zpěňte na velké pánvi. Přidejte mleté hovězí maso a houby a opečte. Slijte z pánve tuk z masa a přidejte na ni drcená rajčata a protlak. Nechejte projít varem.
  2. Cuketu nakrájejte na dlouhé tenké proužky tak, aby vypadaly jako těstoviny na lasagne.
  3. Do tvarohu přidejte nasekaný špenát a půlku nastrouhané mozzarelly.
  4. Naberte plnou naběračku směsi z pánve a rovnoměrně ji dejte na dno zapékací mísy. Na směs rozložte cuketové plátky. Opět přidejte část směsi z pánve a opět přikryjte cuketovými plátky. Teď na cuketu naneste vrstvu ze smíchaného tvarohu, špenátu a mozzarelly. Přidejte poslední vrstvu cuketových plátků, které na závěr zasypete druhou půlkou strouhané mozzarelly.
  5. Cuketové lasagne pečte v troubě na 350 stupňů 40 až 60 minut. Poté je nechejte alespoň 20 minut vychladnout, aby omáčka dobře ztuhla. Na začátku se můžou zdát cuketové lasagne trochu tekuté, ale jakmile je necháte vychladnout, budou akorát.

Zdroj: Garden Therapy

Autor: Bára Kocmánková