Ovocné a bylinkové sirupy jsou vynikající volbou pro ty, kteří chtějí využít přírodních surovin a přidat svým nápojům nejen výraznou chuť, ale také spoustu vitamínů a zdraví prospěšných látek. Inspirujte se našimi recepty a objevte svět lahodných sirupů v kombinacích, které nejspíš ještě neznáte.

Pro výrobu ovocných a bylinkových sirupů vyzkoušejte například:
- Rybíz: Tyto malé bobule jsou skvělým zdrojem vitamínu C a antioxidantů, které posilují imunitní systém a podporují zdraví kůže. Rybízový sirup oceníte například při nachlazení.
- Maliny: Jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů. Mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci při boji s volnými radikály. Malinový sirup může být také užitečný pro zklidnění žaludku a při bolestech v krku.
- Třešně: Třešně jsou bohaté na antokyany, které mají silné protizánětlivé a protirakovinné účinky. Třešňový sirup oceníte pokud vás trápí artritida, nebo chcete podpořit svůj zdravý spánek.
- Angrešt: Obsahuje množství vitamínu C a spoustu antioxidantů. Pomáhá detoxikovat tělo, posilovat imunitní systém a zlepšovat trávení. Sirup z angreštu může být také prospěšný při boji s únavou a vyčerpáním.
- Levandule: Je známá svým uklidňujícím účinkem na nervový systém. Levandulový sirup může pomoci při snižování stresu, úzkostech a nespavosti.
Základní recept na ovocné a bylinkové sirupy
Pro přípravu sirupu z výše uvedených ingrediencí budete potřebovat:
Reklama- 500 ml vody
- 400 g cukru
- 500 g ovoce (rybízu, malin, angreštu), v případě třešní 1 kg, u levandule 2 lžíce sušených květů
Použít můžete také některý z produktů přímo určených pro výrobu sirupu. Osladí a pomůže s konzervací, pokud bude ovoce více kyselkavé, lze podle chuti ještě dosladit cukrem.
Ovoce vždy pečlivě umyjte, rozmačkejte a smíchejte s cukrem (směsí) pro přípravu sirupu. Přidejte vodu a nechejte pracovat na středním plameni. Poté směs přeceďte přes jemné sítko, nebo plátýnko do umytých sklenic.
U levandulového sirupu smíchejte květy s cukrem, přidejte vodu a pomalu zahřívejte na mírném plameni, nechejte směs probublávat asi 5 minut. Sundejte hrnec ze sporáku a sirup louhujte přibližně 30 minut. Poté sirup přeceďte přes jemné sítko a přelijte do čistých sklenic.

Limonády s ovocnými a bylinkovými sirupy
Sirupy si můžete dopřát jen tak s vodou nebo ledovým čajem, případně je použít pro výrobu osvěžujících limonád.
Limonáda s rybízovým sirupem
Co budete potřebovat:
- 2 lžíce rybízového sirupu
- šťáva z 2 citronů, případně z limetky
- 500 ml perlivé vody
- ledové kostky
- plátky citronů / limetek a kuliček rybízu pro dozdobení
Malinová limonáda s mátou
Co budete potřebovat:
- 2 lžíce malinového sirupu
- 1 lžíce čerstvých mátových lístků
- šťáva z 1 citronu
- 500 ml perlivé vody
- ledové kostky
- maliny a plátky citronu na dozdobení
Třešňová citronáda
Co budete potřebovat:
- 2 lžíce třešňového sirupu
- šťáva z 1 citronu
- 500 ml perlivé vody
- ledové kostky
- třešně a plátky citronu na dozdobení

Ovocené sirupy s bylinkami
Chcete vaše sirupy ještě povýšit? Vyzkoušejte některou z našich kombinací, kterou si vaše chuťové buňky jednoduše zamilují.
Jahodový sirup s bazalkou
Co budete potřebovat:
- 500 g jahod
- 400 g cukru
- 500 ml vody
- 1 hrst čerstvé bazalky
Jahody očistěte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci smíchejte jahody, cukr a vodu a přiveďte k varu. Vařte na středním plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí a jahody nezměknou. Přidejte čerstvou bazalku a vařte ještě dalších 5 minut. Poté sirup přeceďte a nechte vychladnout před přelitím do čistých sklenic.
Borůvkový sirup s rozmarýnem
Co budete potřebovat:
- 500 g čerstvých borůvek
- 400 g cukru
- 500 ml vody
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
Borůvky opláchněte a vložte do hrnce spolu s cukrem a vodou. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí a borůvky se nerozvaří. Přidejte rozmarýn a vařte ještě 5 minut. Odstraňte rozmarýn a přeceďte směs přes jemné sítko. Nalijte do umytých sklenic
Švestkový sirup s levandulí
Co budete potřebovat:
- 1 kg zralých švestek
- 400 g cukru
- 500 ml vody
- 1 lžička sušené levandule
Švestky omyjte, zbavte pecek a nakrájejte na menší kousky. V hrnci smíchejte švestky, cukr a vodu a přiveďte k varu. Vařte na středním plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí a švestky změknou. Přidejte sušenou levanduli a vařte ještě 5 minut. Poté směs přeceďte a nalijte do perfektně čistých sklenic.
Meruňkový sirup s mátou a vanilkou
Co budete potřebovat:
- 1 kg zralých meruněk
- 400 g cukru
- 500 ml vody
- 1 hrst čerstvé máty
- 1 vanilkový lusk
Meruňky omyjte, rozkrojte na půlky a odstraňte pecky. V hrnci smíchejte meruňky, cukr a vodu a přiveďte k varu. Vařte na středním plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí a meruňky změknou. Přidejte čerstvou mátu a vanilkový lusk. Vařte ještě 5 minut. Poté směs přeceďte a přelijte do pečlivě umytých lahví.
Jablkovo-šalvějový sirup
Co budete potřebovat:
- 1 kg jablek (oloupaných a nakrájených na kousky)
- 400 g cukru
- 500 ml vody
- 1 hrst čerstvé šalvěje
Jablka, cukr a vodu smíchejte ve velkém hrnci a přiveďte k varu. Vařte na středním plameni, dokud se jablka změknou. Přidejte čerstvou šalvěj a vařte ještě 5 minut. Na závěr přeceďte sirup přes husté sítko nebo plátýnko a nalijte do čistých skleniček.