fbpx

Co s ovocem? II. Osvěžující zmrzliny a sorbety, které si zamilujete0

Vychutnávání osvěžujících dezertů je jedním z nejlepších způsobů, jak si zpříjemnit horké letní dny. Tak se pusťte se do přípravy ovocných a bylinkových zmrzlin i sorbetů ze sezónních zdrojů.

Zdroj: Pixabay

Ovocné a bylinkové zmrzliny i sorbety mají tu výhodu, že jsou přírodní a zdravé. Neobsahují žádné umělé přísady, barviva ani konzervanty, které jsou často přítomné v komerčně vyráběných zmrzlinách. Ovoce a bylinky jsou oproti tomu bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které prospívají našemu zdraví a vy tak s jejich pomocí můžete například posílit svůj imunitní systém. Kromě toho si užijete i jejich bohatou, přírodní a osvěžující chuť, kterou zmrzlinám a sorbetům dodají především rybíz, maliny, třešně, angrešt, meruňky a hrušky. Bylinky jako levandule, meduňka a máta se zase postarají o osvěžující a aromatický prvek, který vytvoří jedinečný zážitek pro vaše chuťové pohárky.

Jednoduché a osvěžující recepty na sorbety a zmrzliny

Rybízový sorbet

Co budete potřebovat:

Reklama

  • 2 šálky rybízu
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku vody
  • šťáva z jednoho citronu

Jak na to:

  1. Smíchejte cukr a vodu v hrnci a zahřejte směs na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Přidejte rybíz a citronovou šťávu a vařte tak dlouho, dokud rybíz nezměkne – minimálně 5 minut.  
  3. Nechte směs vychladnout, poté ji rozmixujte tyčovým mixerém nebo v klasickém mixéru.
  4. Dejte směs do zmrzlinovače, nebo do plastové vaničky a zamrazte ji.
  5. Po 2 hodinách směs promíchejte, abyste zabránili tvorbě ledových krystalů. 
  6. Zamrazte alespoň po dobu dalších 4 hodin, nebo přes noc.

Levandulová zmrzlina

Co budete potřebovat:

  • 2 šálky smetany
  • 1 šálek mléka
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/4 šálku sušené levandule
  • 6 žloutků

Jak na to:

  1. Smíchejte mléko, smetanu, cukr a sušenou levanduli v hrnci a přiveďte směs k mírnému varu. 
  2. Odstavte hrnec z ohně a nechte směs 15 minut louhovat. 
  3. V jiné míse lehce rozšlehejte žloutky. Pomalu a za stálého míchání nalijte horkou směs mléka a smetany do žloutků.
  4. Vzniklou směs nechejte pracovat na mírném plameni, nejlépe ve vodní lázni, dokud nezhoustne.
  5. Poté ji dejte do zmrzlinovače nebo plastové vaničky a nechte zmrznout.
  6. Zmrzlinu servírujte se snítkou levandule.
Zdroj: Pixabay

Třešňový sorbet s proseccem

Co budete potřebovat:

  • 3 šálky čerstvých třešní, zbavených pecek
  • 1 šálek vody
  • 1/2 šálku cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • prosecco

Jak na to:

  1. Rozmixujte třešně, vodu, cukr a citronovou šťávu pěkně do hladka.
  2. Dejte směs do zmrzlinovače nebo do plastové vaničky a nechte zmrznout. 
  3. Sorbet servírujte ve sklenicích, do kterých přilijete prosecco, odzobené třešní a plátkem citronu.

Malinová zmrzlina s balsamikovým sirupem

Co budete potřebovat:

  • 2 šálky čerstvých malin
  • 1 šálek smetany
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 lžíce balsamikového sirupu

Jak na to:

  1. Zpracujte maliny, smetanu, cukr a balsamikový sirup v mixéru.
  2. Dejte směs do zmrzlinovače nebo plastové krabičky a dejte zamrazit.
  3. Servírujte s malinovým sirupem a čerstvými malinami na vrchu.
Zdroj: Pexels

Meruňkový sorbet s rozmarýnem

Co budete potřebovat:

  • 2 šálky čerstvých meruněk, zbavených pecek
  • 1/2 šálku vody
  • 1/2 šálku cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného

Jak na to:

  1. Smíchejte meruňky, vodu, cukr, citronovou šťávu a nasekaný rozmarýn v mixéru a zpracujte.
  2. Dejte směs do zmrzlinovače nebo krabičky a dejte zamrazit.
  3. Servírujte se snítkou čerstvého rozmarýnu.

Hruškový sorbet se šampaňským

Co budete potřebovat:

  • 3 šálky oloupaných a nasekaných hrušek
  • 1 šálek vody
  • 1/2 šálku cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • šampaňské nebo prosecco

Jak na to:

  1. Hrušky, vodu, cukr a citronovou šťávu zpracujte v mixéru.
  2. Dejte směs do sorbetového stroje nebo zamrazovací nádoby dejte do mrazničky.
  3. Při servírování nalijte sorbet do sklenic a zalijte ho šampaňským nebo proseccem pro šumivý efekt.

Nebojte se také vytvářet vlastní kombinace a chutě podle svého vkusu. A pamatujte, že hezky a nápaditě je možné si také pohrát se servírováním, které vaše sorbety a zmrzliny posune o úroveň výš.

Autor: Bára Kocmánková