Vychutnávání osvěžujících dezertů je jedním z nejlepších způsobů, jak si zpříjemnit horké letní dny. Tak se pusťte se do přípravy ovocných a bylinkových zmrzlin i sorbetů ze sezónních zdrojů.

Ovocné a bylinkové zmrzliny i sorbety mají tu výhodu, že jsou přírodní a zdravé. Neobsahují žádné umělé přísady, barviva ani konzervanty, které jsou často přítomné v komerčně vyráběných zmrzlinách. Ovoce a bylinky jsou oproti tomu bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které prospívají našemu zdraví a vy tak s jejich pomocí můžete například posílit svůj imunitní systém. Kromě toho si užijete i jejich bohatou, přírodní a osvěžující chuť, kterou zmrzlinám a sorbetům dodají především rybíz, maliny, třešně, angrešt, meruňky a hrušky. Bylinky jako levandule, meduňka a máta se zase postarají o osvěžující a aromatický prvek, který vytvoří jedinečný zážitek pro vaše chuťové pohárky.
Jednoduché a osvěžující recepty na sorbety a zmrzliny
Rybízový sorbet
Co budete potřebovat:
Reklama- 2 šálky rybízu
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku vody
- šťáva z jednoho citronu
Jak na to:
- Smíchejte cukr a vodu v hrnci a zahřejte směs na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte rybíz a citronovou šťávu a vařte tak dlouho, dokud rybíz nezměkne – minimálně 5 minut.
- Nechte směs vychladnout, poté ji rozmixujte tyčovým mixerém nebo v klasickém mixéru.
- Dejte směs do zmrzlinovače, nebo do plastové vaničky a zamrazte ji.
- Po 2 hodinách směs promíchejte, abyste zabránili tvorbě ledových krystalů.
- Zamrazte alespoň po dobu dalších 4 hodin, nebo přes noc.
Levandulová zmrzlina
Co budete potřebovat:
- 2 šálky smetany
- 1 šálek mléka
- 1/2 šálku cukru
- 1/4 šálku sušené levandule
- 6 žloutků
Jak na to:
- Smíchejte mléko, smetanu, cukr a sušenou levanduli v hrnci a přiveďte směs k mírnému varu.
- Odstavte hrnec z ohně a nechte směs 15 minut louhovat.
- V jiné míse lehce rozšlehejte žloutky. Pomalu a za stálého míchání nalijte horkou směs mléka a smetany do žloutků.
- Vzniklou směs nechejte pracovat na mírném plameni, nejlépe ve vodní lázni, dokud nezhoustne.
- Poté ji dejte do zmrzlinovače nebo plastové vaničky a nechte zmrznout.
- Zmrzlinu servírujte se snítkou levandule.

Třešňový sorbet s proseccem
Co budete potřebovat:
- 3 šálky čerstvých třešní, zbavených pecek
- 1 šálek vody
- 1/2 šálku cukru
- šťáva z jednoho citronu
- prosecco
Jak na to:
- Rozmixujte třešně, vodu, cukr a citronovou šťávu pěkně do hladka.
- Dejte směs do zmrzlinovače nebo do plastové vaničky a nechte zmrznout.
- Sorbet servírujte ve sklenicích, do kterých přilijete prosecco, odzobené třešní a plátkem citronu.
Malinová zmrzlina s balsamikovým sirupem
Co budete potřebovat:
- 2 šálky čerstvých malin
- 1 šálek smetany
- 1/2 šálku cukru
- 2 lžíce balsamikového sirupu
Jak na to:
- Zpracujte maliny, smetanu, cukr a balsamikový sirup v mixéru.
- Dejte směs do zmrzlinovače nebo plastové krabičky a dejte zamrazit.
- Servírujte s malinovým sirupem a čerstvými malinami na vrchu.

Meruňkový sorbet s rozmarýnem
Co budete potřebovat:
- 2 šálky čerstvých meruněk, zbavených pecek
- 1/2 šálku vody
- 1/2 šálku cukru
- šťáva z jednoho citronu
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
Jak na to:
- Smíchejte meruňky, vodu, cukr, citronovou šťávu a nasekaný rozmarýn v mixéru a zpracujte.
- Dejte směs do zmrzlinovače nebo krabičky a dejte zamrazit.
- Servírujte se snítkou čerstvého rozmarýnu.
Hruškový sorbet se šampaňským
Co budete potřebovat:
- 3 šálky oloupaných a nasekaných hrušek
- 1 šálek vody
- 1/2 šálku cukru
- šťáva z jednoho citronu
- šampaňské nebo prosecco
Jak na to:
- Hrušky, vodu, cukr a citronovou šťávu zpracujte v mixéru.
- Dejte směs do sorbetového stroje nebo zamrazovací nádoby dejte do mrazničky.
- Při servírování nalijte sorbet do sklenic a zalijte ho šampaňským nebo proseccem pro šumivý efekt.
Nebojte se také vytvářet vlastní kombinace a chutě podle svého vkusu. A pamatujte, že hezky a nápaditě je možné si také pohrát se servírováním, které vaše sorbety a zmrzliny posune o úroveň výš.