fbpx

Chřest: Dietní zelenina s léčivými účinky0

Chřest je tradiční česká zelenina, které opět přicházíme na chuť. Čím je chřest výjimečný? Chopí se šance pěstovat chřest čeští zemědělci, nebo budeme závislí na dovozu? + Recept na koláč s chřestem!

Reklama

Dietní zelenina, která je považovaná po celém světě za delikatesu a honosí se afrodiziakálními i léčivými účinky. Že netušíte, o jaké zelenině je řeč? Mluvíme o chřestu, neboli šparglu, který v České republice zažíval dlouhé období slávy, nyní je však jeho pěstování ojedinělou záležitostí.

„Sezóna první jarní zeleniny trvá pouhých 50 dní.“ 

Letošní zemědělskou sezónu ovšem chřest zahájil ve velkém stylu. Historicky první ročník slavností českého chřestu v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku přilákal stovky lidí a rekordní návštěvu měl i 17. ročník svátku chřestu v moravských Ivančicích. Zdá se, že popularita této tradiční, avšak v současné době málo známé zeleniny je opět na vzestupu. Však už také ministerstvo zemědělství upozorňuje na fakt, že spotřeba chřestu dramaticky roste. Co nám ale tato malá rostlinka s podivným tvarem přináší? Proč si vlastně užívá takové obliby?

Bio a zelenina na Nazeleno

– Rukola je plná vitamínů

– 6 nejlepších biopotravin

– Zázvor jako všelék?

– Hlíva ústřičná: Elixír mládí

– Brusinky: Kdy pomáhají?

Chřest jako tradiční český pokrm

Do Česka se chřest dostal údajně již v druhé polovině 19. století. Centrem jeho pěstování se staly právě moravské Ivančice, kde jej v roce 1829 začal pěstovat místní lékárník a radní Anton Worell. Brzy na to se Ivančice staly střediskem pěstování chřestu v celé rakouské říši.

Chřest je považován za delikatesu
Chřest je považován za delikatesu

Avšak ve 20. století tradiční zelenina z Moravy vymizela. Proč? Byly to především obě světové války, za kterých bylo nutné zajistit výživu obyvatel a kalorické plodiny, především obiloviny. Později snahu o obnovení tohoto pěstitelství u nás zabrzdil socialistický způsob hospodaření, který neumožňoval, aby sklizený chřest prodávat po uříznutí čerstvý, ale jen přes výkupní podnik. Prodlení od sklizně po prodej kvalitu tak snižovalo, že o takový chřest nebyl pochopitelně zájem.

Slavnosti chřestu po česku

Od roku 1995 se každoročně odehrávají Slavnosti chřestu v Ivančicích. Tento rok se konaly od 20. do 21. května. Je to zdánlivě výborný přiklad festivalu místních potravin. Jenže v Ivančicích se už chřest nepěstuje v takové míře, aby potřeby festivalu pokryl. Paradoxně se tak na tento festival dováží chřest ze Slovenska.

Chřest jako regionální potravina

Chřest je ideálním příkladem místního jídla. Sezóna první jarní zeleniny trvá totiž pouhých 50 dní. Je tedy zjevné, že moc dlouho nevydrží a není tak jednoduché ji dovážet. A protože u spotřebitelů chřestu je kladen největší důraz na čerstvost, vyplatí se zeleninu pořizovat z blízka, nejlépe přímo od místních zemědělců. Tato zelenina je vhodná pro prodej na farmářských trzích, přes biokluby, nebo tzv. bedýnkovým systémem, protože se dostane nejrychleji od zemědělce přímo k odběrateli.

Nepochopitelné jsou proto následující statistiky produkce a spotřeby chřestu v České republice v uplynulých letech. V roce 2009 se v České republice pěstovalo 768 tun chřestu. Zároveň se ho 331 tun dovezlo a 140 tun vyvezlo.

Jak poznat a kde nakoupit čerstvý chřest

Máte zájem o čerstvé potraviny, které nepocházejí z daleké Číny nebo Maroka? Vyhledejte si svého nejbližšího ekofarmáře.

A jak poznáte čerstvý chřest? Je křehký, ale pevný a snadno ho zlomíte. Na rozdíl od starého chřestu, který bude gumový.

Polovina z dovezeného chřestu má slovenský původ, ale 60 tun „čerstvého“ šparglu jsme dovezli až z Peru (!), které je vzdálené 11 000 kilometrů. Peru je největší exportér chřestu na světě. Podle uhlíkové kalkulačky ekologické organizace Hnutí DUHA ale při leteckém dovozu chřestu z Peru k nám vznikne 392 331 kg CO2 (tj. 6,545 kg oxidu uhličitého na 1 kg chřestu). Stojí nám to za to?

Recept: Chřestový koláč

Už jste měli možnost chřest ochutnat? Nevíte, jak ho v kuchyni zužitkovat? Vyzkoušejte jednoduchý recept na chřestový koláč.

Ingredience

200 g hladké mouky, 80 g másla, 2 žloutky, 80 g zakysané smetany, 5 g soli , 60 g sušené šunky, 20 g strouhaného parmazánu, 250 g bílého chřestu, 250 g zeleného chřestu, 200 ml smetany, 50 g strouhaného ementálu, pepř

Příprava

Mouku promícháme se změklým máslem, přidáme žloutky, zakysanou smetanu a sůl a zpracujeme. Hotové těsto necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v chladu. Poté ho rozválíme na tenčí plát (2 až 3 mm), který vložíme do formiček nebo na plech. Na něj poklademe plátky šunky a nasypeme třetinu parmazánu. Očištěný chřest nakrájíme na plátky, promícháme se smetanou, parmazánem a ementálem, lehce opepříme a navršíme do formiček. Pečeme ve vyhřáté troubě 15 až 20 minut při 180 °C. Koláč chutná nejlépe vlažný.

Zdroj: http://www.chrest.cz

Autor je expert na zemědělství Hnutí DUHA

Autor: Redakce Nazeleno.cz