fbpx

Chcete v zimě přikrmovat lesní zvěř? Dodržujte tyto zásady0

V zimě naši pomoc ocení nejen ptactvo, ale také volně žijící zvířata. Lidé ale často neví, jaké potraviny jim mají dávat. Výjimkou bohužel nejsou ani ty případy, kdy se volně žijící zvěř „krmí“ zbytky z domácnosti – slaným nebo plesnivým pečivem, cukrovím i chlebíčky. Těmito dary radost určitě neuděláte a můžete i uškodit.

Vysoká

Seno, sláma, větvičky

Seno zvířatům do krmelců pravidelně doplňují myslivci. Tuhle stravu jim ale můžete hezky zpestřit různými druhy větviček ze stromů, keřů i bylin. Může jít například o maliník, dub, vrbu nebo lípu a radost uděláte i osikou či kopřivami. Vedle nesáhnete ani s bukvicemi, žaludy a kaštany. S jejich množstvím to ale nepřehánějte.

Ovoce a zelenina

Stejně jako pro nás, jsou i pro zvířata skvělým zdrojem vitamínů a také vody. Nejvíce si pak pochutnají na hruškách, jablcích, mrkvi i krmné řepě.

S pečivem opatrně!

Pečivo, které chcete zvěři dát musí být suché. Nesmí nést ani známku plísně a stejně tak musí být bez náplně. Pečivo pak zvěři dávejte pouze ve chvílích kdy mrzne a neblíží se obleva. Housky, chléb i rohlíky totiž velmi rychle natáhne okolní vlhkost a zvířatům pak způsobují poruchy trávení a průjmy.

Sůl

I když zvířatům nedáváme slané pečivo, sůl potřebují. A to především kvůli chlóru a sodíku. Dopřejte jim tedy kamennou sůl, kterou snadno seženete v chovatelských potřebách. Koupit se dá také solná pasta, kterou namažete na kmen stromu, kde poměrně dlouho vydrží.

Veverky

Asi není překvapením, že těmhle hbitým obyvatelkám lesa uděláte radost nejrůznějšími oříšky (samozřejmě bez příchutí a koření), dále kousky jablek nebo mrkve a slunečnicovými semínky. Všechny tyhle dobroty jim nejlépe dejte na zem kolem stromu.

Vodní ptactvo

Labutě a kačeny přikrmujte suchým, ne úplně tvrdým pečivem. To by jim totiž mohlo poškodit trávící ústrojí. Pečivo jim nejlépe rozdrolte na malé kousky.


V případě, že na místech, kde zvěř dokrmujete najdete starou a už znehodnocenou potravu – odstraňte ji, ať zvířatům lépe chutná!

Profilový obrázek

Autor: Bára Kocmánková