fbpx

Červen na zahradě0

Červen je na zahradě plný bujné energie a aktivity. Dny se nám prodlužují, a tak jsme nejen doslova vybízeni k mnoha činnostem, ale také si konečně svůj životní prostor užíváme plně i při relaxaci na útulné terase či balkónu nebo ve voňavém zahradním zákoutí.

Zdroj: Můj zelený ráj

Co dělat v červnu na zahradě

Aby se rajčatům vyhnula plíseň, podsaďte je lichořeřišnicí, bazalkou a měsíčkem lékařským.

Posekanou trávu, které je v této době dostatek, přisypte například k bramborám, kde drží potřebnou vlhkost. Můžete ji použít i na mulčování ke stromkům a keřům nebo si s její pomocí zúrodnit půdu.

Jestli máte na zahradě zaplevelený kout a přemýšlíte, co s ním, položte na toto místo kartónové krabice (bez potisku a bez lepenky) ve třech vrstvách. Na ně postupně dávejte posečenou trávu zhruba ve čtvrtmetrové vrstvě. Počkejte, až tráva slehne na 5 centimetrů a celý proces třikrát opakujte. Není to hned, takové odplevelení a zúrodnění může trvat 1,5 – 2 roky. Pokud ale nespěcháte, výsledek bude stát skutečně za to.

Zdroj: Můj zelený ráj

Stále ještě můžete vysazovat muškáty, petúnie, surfinie a další letničky do truhlíků a květináčů.

Dosazujte a dosévejte zeleninu na uvolněné záhony.

Sbírejte a sušte bylinky.

Sečte trávu a sušte seno.

Zdroj: Můj zelený ráj

https://www.tvorimesrdcem.cz/nase-online-kurzy/muj-zeleny-raj/Zútulňujte balkón, terasu či altán vším, co vám na nich zpříjemní pobyt. Velmi dobře se pro toto hodí polštářky, deky, svíčky a lampy, malé odkládací stolečky, solární světla, konvičky na zalévání a tak dále. To vše nádherně propojí záplava květin a vytvoří jedinečnou atmosféru. Pokud si pohrajete s barevným uspořádáním jednotlivých prvků, stane se pro vás balkón či terasa opravdu zážitkovým prostorem.

A až budete mít hotovo, svolejte rodinu na piknikovou deku do stínu pod stromy v zahradě a pusťte se do společného čtení. A pokud chcete v dětech probudit lásku k přírodě, můžete například vyzkoušet tuto knihu.

Tip

Ředkvičkové pickles

  1. Ředkvičky (jakýkoliv druh) omyjeme, rozpůlíme a vložíme do čisté skleněné lahve.
  2. Tu naplníme asi do dvou třetin a potom ředkvičky zalijeme vychladlou převařenou vodou.
  3. Na litr vody pak dáme jednu lžíci růžové soli.
  4. Přiklopíme víčko, ale necháme malý průduch na vzduch, a dáme za pokojové teploty na asi tři dny kvasit.
  5. Pak přelijeme do menších sklenic, které těsně uzavřeme a dáme do lednice.
  6. Takto upravené ředkvičky mají velmi lahodnou chuť a zcela se zbaví štiplavosti, takže jsou oblíbenou a velmi zdravou lahůdkou i pro malé děti.
Zdroj: Můj zelený ráj

Autor: Bára Kocmánková