fbpx

Bylinkové, kávové, květinové – obohaťte své nápoje krásnými ledovými kostkami0

Pitný režim je v parném létě důležitý! Ale i takovou obyčejnou sklenici vody si můžete ozvláštnit a ochutit těmito krásnými ledovými kostkami, které skrývají spoustu dobrot ze zahrádky. Při jejích výrobě se fantazii meze nekladou, v našem článku ale najdete několik osvědčených kombinací, které si nás získaly.

Zdroj: Pexels

Výroba ledových kostek je velmi snadná a můžete do ní hezky zapojit i vaše děti. Stačí si jen zvolit ingredience, nechat kostky zmrznout a pak si dopřát svou dávku pořádného osvěžení.

Chuťové variace pro ledové kostky

Možností je spousta, nás si však získaly právě tyhle kombinace:

Pomerančová kůra a med

Kůra z ½ pomeranče, 1 šálek vody, 1 lžíce medu. Med nezapomeňte pořádně rozmíchat. Kůru pak můžete zapojit ve formě hoblinek nebo třeba srdíček, které uděláte vykrajovátkem na cukroví.

Zdroj: Pexels

Brusinka, borůvka nebo rybíz

Na 1 šálek vody počítejte s počtem 30 až 40 bobulek.

Máta, meduňka a citron

Lístky máty a meduňky, pár kapek citronu do každé kostky.

Máta a limetka

Lístky máty a pár kapek limetky do každé kostky, plus můžete přidat i pár hoblinek kůry.

Levandule a rozmarýn

Snítky levandule a rozmarýnu, které můžete doplnit pár kapkami sirupu nebo citronu.

Moc hezky vypadají také kostky, do kterých dáte jedlé barevné květy.

Zdroj: Dezeen

Výroba ozdobných ledových kostek

Při výrobě kostek se řiďte jednoduchým pravidlem – každou buňku tvořítka na led naplňte vodou jen do poloviny, aby vám zbytečně nepřetékaly. Pomoct si můžete třeba kapátkem, kterým tekutinu i snadno odeberete, než budete mít odpovídající množství vody „v oku“, zvlášť pokud budete do buněk například vkládat květy nebo třeba srdíčka z pomerančové kůry.

  • Pak dejte tvořítko do mrazáku a nechejte vodu ztuhnout.
  • Po dostačující době tvořítko vyndejte a dolijte zbytek tekutiny tak, aby byly jednotlivé buňky úplně zaplněné.
  • Zase vložte do mrazničky a nechejte ztuhnout.

Důvod, proč v tomto případě necháváte kostky tuhnout na dvakrát je ten, že při úplném naplnění vodou hned na první dobrou by jednotlivé přísady mohly plavat v horní části nebo naopak klesat ke dnu. Takhle budete mít jistotu, že zůstanou hezky uprostřed a výsledný dojem bude mnohem hezčí.

Zdroj: Dezeen

Ledové kostky ze sirupu, džusu nebo kávy

Velkou parádu ve sklenici s vodou udělají i třeba ledové kostky vyrobené ze sirupu nebo džusu. Jen u těch sirupových pamatujte na to, že budou i trochu více sladit. A jestli si chcete v létě dopřát i rychlou formu ledového kofeinového osvěžení, zamrazte v tvořítku na led silnou kávu. Kostky pak stačí dát do sklenice s mlékem a je to!

Případně si s podobou ledové kávy můžete ještě víc vyhrát a vyrobit si čokoládovo-kávové kostky s kokosovým mlékem.

  • V tomto případě naplňte tvořítka do poloviny silnou kávou a dejte zamrazit.
  • Na zmrzlou kávu přidejte kokosové mléko a opět zamrazte.
  • Jako finální vrstvu pak přidejte tenkou vrstvu čokoládového sirupu a zase dejte do mrazničky.

Tyhle kostky nejen krásně vypadají, ale opravdu i skvěle chutnají.

Zdroj: Dezeen

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.