fbpx

Úsporný sporák – plyn, elektřina nebo indukce?0

Plyn, elektrické, sklokeramické, indukční desky. Kdo je lepší?

Plynové sporáky

Základní motivací výběru tak může být vlastní zkušenost a zvyk na konkrétní styl vaření. Pořizovací cena plynového sporáku se pohybuje na zhruba stejné úrovni jako sporáku elektrického s litinovými plotýnkami. Ceny začínají už na sympatických čtyřech tisících korunách, účinnost a spotřeba vedou k podobným nebo lehce nižším číslům než u litiny.

„Vaření na indukčním sporáku je nejúspornější, avšak pořizovací cena spotřebiče je vysoká.“

Zastánci plynu si nemohou vynachválit, jak je praktický. Podle potřeby lze okamžitě upravit sílu plamene. U elektrické plotýnky musíte čekat, až vychladne, čímž dochází k tepelným ztrátám. Mnoha odpůrcům plynového sporáku vadí nebezpečí úniku plynu. V dnešní době je však většina z nich vybavena pojistkou a ve chvíli, kdy dojde k uhašení plamene, se automaticky zastaví i přívod plynu.

Elektrický sporák – plotýnky nebo sklokeramiku?

Při koupi elektrického sporáku můžete vybírat mezi dvěma variantami; staršími litinovými plotýnkami a sklokeramickou deskou. První levnější model je však náročnější ohledně délky ohřívání a nevýhodou je i větší setrvačnost při regulaci teploty. Účinnost litinových plotýnek je 50 %. Sklokeramická deska je naopak o něco dražší (nejnižší cena se pohybuje okolo 6 000 Kč), ale zajišťuje nižší spotřebu elektřiny. Její účinnost je o 10 % vyšší a požadované teploty dosahuje mnohem rychleji. Z dlouhodobého hlediska je tedy výhodnější investovat do modernější sklokeramiky, která se i snadněji čistí a je vybavena světelnou indikací zbytkového tepla, jež snižuje riziko popálení. Nevýhodou je vyšší náchylnost sklokeramiky na rozbití, které většinou ústí v nákup zcela nové desky.

Při přímém porovnání sklokeramika versus litinové plotýnky činí úspora až 40 % ve prospěch sklokeramiky. Podle kalkulací serveru www.domacidilna.cz utratí průměrná rodina 2 000 Kč ročně právě na přípravu jídel. Pokud tedy budeme vycházet z tohoto faktu, vařením na litinových plotýnkách zaplatíte o 800 Kč ročně navíc. Vzhledem k tomu, že existuje více typů sklokeramiky (každý výrobce samozřejmě přichází s vlastními „rychlovarnými“ variantami), je nutné tato čísla chápat jako přibližné a průměrné hodnoty. To ostatně dokazuje i srovnání Pražské energetiky.

Srovnání rychlosti a energetické náročnosti vaření elektrických variant sporáků/desek. Zdroj: PRE
Srovnání rychlosti a energetické náročnosti vaření elektrických variant sporáků/desek. Zdroj: PRE

Úsporné vaření na jakémkoliv elektrickém sporáku vyžaduje speciální nádoby – s masivním a dokonale rovným dnem, aby byl zaručen dobrý přestup tepla mezi plochou varné desky a dnem ohřívané nádoby. Při vaření můžete využívat i zbytkového tepla, doporučuje se vypínat plotýnky pět minut před koncem vaření (u sklokeramické desky později) a jídlo nechat tzv. dojít. Na zbytkové teplo se často zapomíná, což vede k nevyužití vyrobené energie.

Sklokeramická deska s indukčním ohřevem

Nejmodernějším zástupcem ve světě vaření je sklokeramická deska s indukčním ohřevem. Jedná se o úsporný zdroj tepla, který pracuje na principu zákona o elektromagnetické indukci. Položením kovové nádoby na keramickou desku se vytvoří silné magnetické pole, jehož proudy procházejí skrz dno kovové nádoby, a tak ho velmi rychle ohřívají. Indukční cívka se aktivuje dotekem dna hrnce. Hlavní výhodou ohřevu je snížení tepelných ztrát, protože se ohřívá přímo dno kovové nádoby (u zbylých typů se nejdříve ohřívá plotýnka a ta poté předává teplo nádobě).

Rekonstruovat kuchyni s cílem ušetřit na vaření se vám v naprosté většině případů nevyplatí
Rekonstruovat kuchyni s cílem ušetřit na vaření se vám v naprosté většině případů nevyplatí

Indukční sporáky se mohou pochlubit výraznější úsporou energie, která se pohybuje okolo 60-80 procent nároků sklokeramické desky. I doba ohřevu je výrazně kratší. Úspora energie samozřejmě záleží i na tom, jak moc se v rodině vaří. Pokud se bude na jedné plotýnce vařit zhruba deset hodin týdně, úspora může dosáhnout 1 500 Kč ročně. Cena nejlevnějších modelů se však pohybuje od 13 000 Kč, takže návratnost investice může trvat až deset či více let.

Indukční sporáky vyžadují i speciální nádobí. Vařič ohřívá pouze hrnce s obsahem železa, nemůžete tedy očekávat, že bude reagovat na starší hliníkové, nerezové, skleněné či teflonové nádobí, jejichž materiály jsou magneticky nevodivé. Cena tohoto feromagnetického nádobí však také není zanedbatelná, pohybuje se od 5–8 000 Kč, a pokud ho již nemáte, návratnost investic do indukčního sporáku bude o to delší.

Který sporák je nejúspornější?

S ohledem na spotřebu energie není příliš velký rozdíl mezi plynovým sporákem a elektrickým s litinovými plotýnkami. Naopak při používání sklokeramické desky, jejíž cena se pohybuje od sympatických 6 000 Kč, se náklady na vaření mohou snížit až o 800 Kč. Jako nejvýhodnější s ohledem k úspoře energie při vaření můžeme bezesporu označit indukční sporák. Jeho pořizovací cena (a navíc i potřebného feromagnetického nádobí) však je příliš vysoká na to, aby se jeho pořízení dalo jednoznačně doporučit. Navzdory ohromujícím příkonům totiž vaření samo o sobě většinou nepředstavuje velkého žrouta energie jednoduše proto, že je použití těchto kuchyňských spotřebičů omezeno na desítky minut denně.

Na sklokeramické desce používejte nádobí s rovným dnem, aby deska a hrnec k sobě těsně přiléhaly. Jinak dochází ke ztrátě tepla
Na sklokeramické desce používejte nádobí s rovným dnem, aby deska a hrnec k sobě těsně přiléhaly. Jinak dochází ke ztrátě tepla

Záleží tedy primárně na vás, zvyku a na konkrétní situaci. Rozhodně se nevyplatí investovat do nových spotřebičů, pokud jste se stávajícími spokojeni. Určitě na nákladné rekonstrukci neušetříte. Pokud vybavujete novou kuchyni, rozhodujte se podle dostupnosti a využití konkrétních typů energií a případně nádobí. Kromě litinové elektrické desky může mít v danésituaci smysl investice do všech typů sporáků či desek.

Autor: Redakce Nazeleno.cz