Kolik energie vaření spotřebuje?
Plynové hořáky, litinové plotýnky, sklokeramická deska nebo indukce? Vařit můžeme na různých typech desek a sporáků, které se od sebe liší intenzitou, spotřebou energie a účinností. Jejich příkon je často enormní, proto asi každého napadlo, zdali by se nedalo na vaření ušetřit. Jak to tedy je a která varianta je pro vaření nejúspornější?
Vyhazujete starý sporák a chcete si pořídit nový, který bude šetrný v konzumaci elektrické energie, úsporný k vašemu času a zároveň bude mít přijatelnou pořizovací cenu? V množství sporáků, které se pohybuje na trhu, nebude jednoduché najít takový, jenž by splňoval všechna tato kritéria.
Jedna základní rada na úvod – než se však vrhnete do nákupní horečky, vezměte v úvahu fakt, že sporák netvoří závratnou spotřebu energie jako jiné spotřebiče či osvětlení. Má sice obrovský příkon, nicméně je v provozu jen řádově desítky minut denně. V celkovém důsledku tak nespotřebovává tolik energie jako lednička či série televize, set-top boxu, domácího kina a DVD rekordéru, které se kvůli pohotovostním režimu podepíší na celkovém účtu za elektřinu mnohem vyšší částkou.
Reklama
Další tipy k úspoře energií na Nazeleno |
|
Vaření chybí energetické štítky
Z toho důvodu ani nebyly kuchyňské spotřebiče zahrnuty do systému energetických štítků, pomocí kterých se určují úsporné spotřebiče. Jedinou výjimkou jsou elektrické trouby. Podle Juraje Křivošíka z konzultační společnosti SEVEn se připravuje i štítkování plynových trub, jde však o otázku měsíců až let.
Hamletovská otázka – pořídit si do kuchyně plyn, nebo raději elektřinu?
Proč tento nezájem? Udává se totiž, že vaření představuje pouze malou část celkové spotřeby energie v domácnosti (udává se od 1 až 3 % podle toho, zda do výpočtu zahrnujete i vytápění, osvětlení atp.). Převedeno do řeči konkrétních čísel můžete vhodným výběrem sporáku ušetřit několik stokorun ročně. To znamená, že kvůli dosažení optimálních úspor není vhodné překopat celou kuchyni a vyměnit všechny spotřebiče za nejúspornější. Jen pořízení optimálního nádobí vás totiž vyjde na tisíce – investice se tedy zaplatí až za mnoho let.
Je plyn levnější než elektřina?
Základní dilema je jasné – plyn, nebo elektřina? Vzhledem k měnícím se cenám obou komodit a přítomnosti paušálních plateb v jednotlivých tarifech se i odborníci vyhýbají jednoznačnému srozumitelnému číselnému srovnání „jeden litr vařící vody na plynu stojí X Kč, na elektřině Y Kč“. Do hry navíc vstupuje i použité nádobí (moderní typy desek své přednosti vykazují jen s určitými typy nádobí), což dále problematizuje případné srovnání.
Plynové trouby na rozdíl od elektrických nemají povinný energetický štítek
Selský rozum proto místo přepočítávání, zdali je plyn o desetinu nebo setiny haléřů levnější, radí spíše uvažovat v celkovém kontextu. Rozdíly mezi plynovým a klasický elektrickým (litinovým) sporákem nejsou považovány za výrazné. Rekonstruovat kuchyni a způsob vaření proto rozhodně není ospravedlnitelné ekonomickými úsporami. Investice se vám zkrátka nezaplatí. Navíc ji ani nelze zodpovědně propočítat, protože ceny plynu i elektřiny jsou nejisté.
Pokud vybavujete novou kuchyni, můžete nicméně vzít v potaz využití obou typů energií. Pokud byste plyn jinak nevyužili (k vytápění), bude ekonomicky výhodnější zvolit vaření na elektrice. Už proto, že ušetříte za paušální platby.