fbpx

Plyn, elektřina nebo indukce – jaké vaření je nejúspornější?0

Kuchaři profesionálové nedají dopustit na plynový sporák, indukční deska zase vodu na kávu uvaří nejrychleji. Jaký sporák je nejúspornější? A záleží na tom vůbec?

Plynový sporák mají v oblibě hlavně profesionální kuchaři. Jeho kladem je hlavně dobrá regulace. Nemusíte také počítat se zbytkovým teplem. (Foto: 123rf.com)

Základní motivací výběru tak může být vlastní zkušenost a zvyk na konkrétní styl vaření. Pořizovací cena plynového sporáku se pohybuje na zhruba stejné úrovni jako sporáku elektrického s litinovými plotýnkami. Ceny začínají už na sympatických čtyřech tisících korunách, účinnost a spotřeba vedou k podobným nebo lehce nižším číslům než u litiny.

Zastánci plynu si nemohou vynachválit, jak je praktický. Podle potřeby lze okamžitě upravit sílu plamene. U elektrické plotýnky musíte čekat, až vychladne, čímž dochází k tepelným ztrátám. Mnoha odpůrcům plynového sporáku vadí nebezpečí úniku plynu. V dnešní době je však většina z nich vybavena pojistkou a ve chvíli, kdy dojde k uhašení plamene, se automaticky zastaví i přívod plynu.

Reklama

Elektrický sporák – plotýnky nebrat, sklokeramika je úspornější

Při koupi elektrického sporáku můžete vybírat mezi dvěma variantami; staršími litinovými plotýnkami sklokeramickou deskou. První levnější model je však náročnější ohledně délky ohřívání a nevýhodou je i větší setrvačnost při regulaci teploty. Účinnost litinových plotýnek je 50 %. Sklokeramická deska je naopak o něco dražší, ale zajišťuje nižší spotřebu elektřiny. Její účinnost je o 10 % vyšší a požadované teploty dosahuje mnohem rychleji.

Z dlouhodobého hlediska je tedy výhodnější investovat do modernější sklokeramiky, která se i snadněji čistí a je vybavena světelnou indikací zbytkového tepla, jež snižuje riziko popálení. Nevýhodou je vyšší náchylnost sklokeramiky na rozbití, které většinou ústí v nákup zcela nové desky.

Při přímém porovnání sklokeramika versus litinové plotýnky činí úspora až 40 % ve prospěch sklokeramiky. Podle kalkulací serveru www.domacidilna.cz utratí průměrná rodina 2 000 Kč ročně právě na přípravu jídel. Pokud tedy budeme vycházet z tohoto faktu, vařením na litinových plotýnkách zaplatíte o 800 Kč ročně navíc. Tato čísla ale chápejte spíš jako přibližná.

Využívejte zbytkové teplo

Úsporné vaření na jakémkoliv elektrickém sporáku vyžaduje speciální nádoby – s masivním a dokonale rovným dnem, aby byl zaručen dobrý přestup tepla mezi plochou varné desky a dnem ohřívané nádoby. Při vaření můžete využívat i zbytkového tepla, doporučuje se vypínat plotýnky pět minut před koncem vaření (u sklokeramické desky později) a jídlo nechat tzv. dojít. Na zbytkové teplo se často zapomíná, což vede k nevyužití vyrobené energie.

Indukční ohřev – rychlost a úspory

Nejmodernějším zástupcem ve světě vaření je sklokeramická deska s indukčním ohřevem. Jedná se o úsporný zdroj tepla, který pracuje na principu zákona o elektromagnetické indukci. Položením kovové nádoby na keramickou desku se vytvoří silné magnetické pole, jehož proudy procházejí skrz dno kovové nádoby, a tak ho velmi rychle ohřívají. Indukční cívka se aktivuje dotekem dna hrnce. Hlavní výhodou ohřevu je snížení tepelných ztrát, protože se ohřívá přímo dno kovové nádoby (u zbylých typů se nejdříve ohřívá plotýnka a ta poté předává teplo nádobě).

Úsporná, ale nejdražší. Indukční varná deska vyžaduje také železné nádobí. (Foto: 123rf.com)

Indukční sporáky se mohou pochlubit výraznější úsporou energie, která se pohybuje okolo 60 – 80 % nároků sklokeramické desky. I doba ohřevu je výrazně kratší. Úspora energie samozřejmě záleží i na tom, jak moc se v rodině vaří. Pokud se bude na jedné plotýnce vařit zhruba deset hodin týdně, úspora může dosáhnout 1 500 Kč ročně.

Cena levnější indukční desky se pohybuje okolo 8 000 Kč. Tyto sporáky ale vyžadují i speciální nádobí. Vařič ohřívá pouze hrnce s obsahem železa, nemůžete tedy očekávat, že bude reagovat na starší hliníkové, nerezové, skleněné či teflonové nádobí, jejichž materiály jsou magneticky nevodivé.

Který sporák je nejúspornější?

S ohledem na spotřebu energie není příliš velký rozdíl mezi plynovým sporákem a elektrickým s litinovými plotýnkami. Naopak při používání sklokeramické desky, jejíž cena se pohybuje okolo 4 000 Kč, se náklady na vaření mohou snížit až o 800 Kč.

Stále populárnější alternativou jsou sporáky na dřevo. Musíte v nich ale samozřejmě topit a kvalitní sporáky tohoto druhu nejsou levné. (Foto KVS Moravia)

Jako nejvýhodnější s ohledem k úspoře energie při vaření můžeme bezesporu označit indukční sporák. Rozdíly v energetických nárocích jednotlivých technologií sporáků však nejsou tak velké. Navíc vaření není v běžných domácnostech až tak velký žrout energie, protože sporák (přesto že má velký příkon) používáme většinou jen desítky minut denně.

Měnit sporák jen kvůli úsporám se nejspíš vůbec nevyplatí a pokud váš stávající dobře slouží a není za hranou morální životnosti, je nejlepší jej používat dál. Úspory energií v kuchyni jsou spíš záležitostí dobrých návyků při vaření. Kromě zmíněného využívání zbytkového tepla je to hlavně striktní používání poklic a ohřevu jen nezbytně nutného množství vody a pokrmu.

Autor: Redakce Nazeleno.cz