fbpx

Pečící trouby: Elektřina, plyn, pára0

Vypověděla vám pečící trouba službu a poohlížíte se po novém kousku? Hodí se pro vaši domácnost elektrická, plynová nebo parní trouba? Která z nich je výhodnější? Podle jakých kritérií pečící troubu vybírat?

Upéct si dobrý koláč nebo křupavé maso nejde bez kvalitní trouby. Na českém trhu můžeme najít nepřeberné množství pečících trub a vybrat si mezi nimi tu „pravou“ nemusí být zcela jednoduché. Než se pustíme do samotného nákupu, měli bychom si ujasnit, jak velkou troubu potřebujeme a zda jako zdroj energie preferujeme plyn nebo elektřinu.

„Parní trouby jsou stejně drahé jako ty klasické, podporují ale zdravý životní styl.“

Reklama

Při vybírání spotřebiče na internetu nebo v kamenném obchodě bychom si kromě ceny měli prostudovat také energetické štítky, na nichž mj. najdeme energetickou třídu spotřebiče. Ta je označena písmenem A–G. Nejúspornější spotřebiče nesou označení A, na českém trhu se však většina pečících trub pohybuje v kategorii B.

Domácí elektrospotřebiče

   – Sporák: Elektřina, plyn nebo indukce?

   – TEST: Kolik reálně spotřebují lednice?

   – Mikrovlnné trouby s nízkou spotřebou

   – Naučte se prát ekonomicky a ušetřete

Plynové trouby jsou levnější

Plynová trouba se může zdát jako výhodnější investice, jelikož pořizovací náklady jsou nižší . Problémy ale mohou nastat při pečení, především při nastavení teploty a jejím udržení. V plynové troubě teplo sálá pouze zespodu a pečení je proto nerovnoměrné. Někteří zákazníci z tohoto důvodu preferují dražší elektrické trouby, s nimiž je manipulace mnohem jednodušší.

Elektrická, plynová nebo parní troba
Elektrická, plynová nebo parní troba?

Rozmezí regulované teploty se u plynových trub pohybuje mezi 150–260°C. U dražších spotřebičů můžeme nastavit druh pokrmu a jeho váhu, z čehož trouba sama vypočítá dobu pečení, teplotu a vhodný program. Máte-li strach z unikání plynu, pokud by zhasnul hořák, můžete si na trhu vybrat novější typ spotřebiče, u něhož se po zhasnutí hořáku automaticky vypne přívod plynu.

Plynové trouby se prodávají nejčastěji v kombinaci s plynovými hořáky a jejich cena se pohybuje mezi 3 000–14 000 Kč. Existují samozřejmě i vestavné plynové trouby. Příkon plynu u plynové trouby včetně s plynovými hořáky se nejčastěji pohybuje okolo 10,5 kWh.

Pečící trouba: Možnosti

  • Elektrická x plynová
  • Samostatná trouba x trouba kombinovaná s varnou deskou
  • Vestavné x volně stojící

Elektrická trouba pro pohodlné pečení

Pokud je vám sympatičtější manipulace s elektrickou troubou, můžete vybírat ze dvou druhů těchto spotřebičů: volně stojícími a vestavnými. Existují také různé velikosti elektrických trub: malé (12–35 l), střední (35–65 l) a velké (nad 65 l).

Volně stojící elektrickou troubu můžete zakoupit za 1 200–7 500 Kč (velikost 12,5–42 l). Pokud chcete zakoupit elektrickou troubu i se sporákem, máte mnohem větší možnost výběru. Cena se samozřejmě odvíjí podle toho, jaký typ sporáku je pro vás nejvhodnější. U trouby kombinované se sporákem si můžete vybírat ze dvou ovládání – samostatné (oddělené ovládání) a polyvalentní (trouba a sporák se ovládají společně).

Správným pečením můžete ušetřit – stačí, pokud budete péct v horkém vzduchu
Správným pečením můžete ušetřit – stačí, pokud budete péct v horkém vzduchu

Pořizovací náklady vestavné elektrické trouby jsou vyšší a pohybují se mezi 4 000– 50 000 Kč. Cena se odvíjí podle počtu funkcí (ty nejlevnější mají pouze 3 funkce, zatímco ty nejdražší disponují až 13 funkcemi). Objem můžeme vybírat většinou v rozmezí 46–65 l.

Průměrná spotřeba energie (za jednu hodinu při 200 °C) je zhruba 0,87–0,90 kWh (jednohodinové pečení nás tedy vyjde zhruba na 4 Kč). Pokud však vlastníte horkovzdušnou troubu, můžete péct levněji – díky cirkulaci vzduchu bude pečení stejně účinné pouze při 180 °C a bude tedy i energeticky výhodné. Spotřeba energie klesne na 0,79 kWh a úspora energie bude zhruba 10 %.

Základní kritéria pro výběr trouby

1. Spotřeba energie/plynu – spotřeba energie je samozřejmě odvozena od velikosti trub. Čím větší trouba, tím větší spotřeba energie. Rozdíl mezi velkou a malou troubou může být až 25 % ve spotřebě energie.
2. Cena
3. Funkce:
  • Ventilátor = vhodné pro pečení dvou různých pokrmů. Vzduch v troubě cirkuluje a jídla nejsou ovlivněna pachem druhého pokrmu.
  • Studené sklo = sklo trouby je několikavrstvé, nehrozí tedy, že by se děti při dotyku o vnější sklo popálily.
  • Grilování
  • Čištění

4. Energetická třída
5. Objem spotřebiče

Parní trouba jako spořič energie

Již řadu let je známo, že pečení v páře je velmi zdravé (příprava jídla v páře nezmění strukturu ani chuť potravin). Parní trouba funguje díky speciálnímu generátoru, který vyrábí páru. Průměrná spotřeba parní trouby je kolem 0,7 kWh. Cena parní trouby je srovnatelné s klasickými spotřebiči a pohybuje se mezi 8 000–40 000 Kč.

Vestavné elektrické trouby jsou dražší než ty volně stojící
Vestavné elektrické trouby jsou dražší než ty volně stojící

Jelikož v parní troubě lze připravovat více pokrmů naráz bez míšení chutí a vůní, snižuje se tak spotřeba energie. Parní trouba se neobejde bez vody, kterou do spotřebič musíme buď pravidelně dolévat, nebo lze spotřebič napojit přímo na přívod vody (to však není obvyklé). Pečení není ohroženo ani v případě, že bychom vodu zapomněli dolít – některé parní trouby totiž mají i speciální funkci „automatické vypnutí při nedostatku vody“. Velikost zásobníku vody je různá (nejčastěji okolo 1,5 l – tolik vody nám vydrží zhruba na hodinu a půl pečení, ale samozřejmě záleží také na programu, který zvolíme).

Každá z pečících trub nabízených na českém trhu má své klady i zápory. Spotřeba energie/plynu je u spotřebičů vždy důležitý údaj, avšak pokud nepoužíváme pečící troubu několik hodin denně, rozhodně není nijak zásadní, jelikož ušetřená částka nebude dosahovat enormních výšin. Záleží tedy spíše na osobních preferencích a požadavcích, které na pečící troubu máme.

Autor: Redakce Nazeleno.cz