Mikrovlnky patří mezi spotřebiče, které jsou téměř v každé domácnosti. Je výhodnější používat pro přípravu jídla mikrovlnné trouby nebo klasický sporák? Kolik energie mikrovlnka spotřebuje? Škodí našemu zdraví nebo je tento názor pouhým mýtem?
Mikrovlnné trouby patří do klasického vybavení takřka každé kuchyně. Málokterý majitel mikrovlnné trouby si dovede představit, že by si zapnul sporák a ohříval jídlo v hrnci. Ohřívání by se tak protáhlo ze dvou příjemných minut alespoň na deset – nehledě na zbytečně zašpiněné nádobí. Úspora času však není jedinou výhodou, kterou mikrovlnky oproti sporáku nabízejí. Díky znatelně kratší době ohřevu se snižuje také spotřeba energie (zhruba o 50 %). Mikrovlnné trouby jsou však podle některých odborníků zdraví škodlivé.
„Na škodlivosti mikrovlnek se vědci neshodnou, přesto je vhodné při používání mikrovlnek dodržovat jednoduché zásady, které zdravotní riziko sníží.“
ReklamaSpotřeba mikrovlnek je velmi individuální a liší se výrobek od výrobku. Pokud si budete mikrovlnku vybírat přes internet, velmi často se setkáte s tím, že místo spotřeby energie se dozvíte pouze výkon spotřebiče. Celkově se však dá shrnout, že čím více funkcí mikrovlnka má, tím je její spotřeba vyšší. Nejlevnější mikrovlnka (za 1 000 Kč) může mít spotřebu 1 150 W, u té nejdražší za 20 000 Kč se spotřeba vyšplhá až na 2 000 W. Nejvyšší spotřebu má samozřejmě mikrovlnka s grilem nebo mikrovlnka s grilem a s horkovzdušnou troubou. U těch dražších kusů může být spotřeba až 3 000 W.
Úsporné spotřebiče |
– Kolik ušetří úsporné spotřebiče– Úsporné ledničky– Úsporný sporák– Úsporné vysavače– Úsporné myčky |
Klasickou mikrovlnku se základními funkcemi nebudete mít zapnutou déle než pár minut denně, proto by nebylo moudré vybírat si ji pouze podle spotřeby energie (s takovou byste při jejím užívání ušetřili jenom pár korun). Na spotřebu energie hleďte spíše při výběru mikrovlnky s grilem a horkovzdušnou troubou, která má více funkcí a budete ji využívat mnohem častěji. Upečení koláče nebo brambor vám v ní bude trvat asi 20 minut, a pokud ji hodláte využívat častěji (třeba místo klasické trouby), je na místě poohlédnout se po spotřebiči s nižším příkonem.
Na trhu jsou levné i drahé mikrovlnky
Mikrovlnné trouby se dělí na více druhů podle funkcí, kterými disponují. Pokud se spokojíte s klasickým typem, který vám bude sloužit skutečně pouze k ohřívání či rozmrazování potravin (případně k jednoduchému vaření), bude investice do tohoto typu nejméně bolestivá. Ceny se v této kategorii pohybují nejčastěji od 1 000 – 10 000 Kč.
Mikrovlnka patří mezi spotřebiče, které najdeme téměř v každé domácnosti. Současné modely nabízejí velké množství funkcí a dokáží plně nahradit klasickou troubu. Zdroj: http://img.timeinc.net
Dalším typem jsou mikrovlnné trouby s grilem. K jednoduchým funkcím zde podle názvu přibývá integrovaný gril, který umožňuje grilování a zapékání potravin. Pořizovací cena se pohybuje mezi 1 500 – 10 000 Kč. Třetím typem jsou mikrovlnky, které disponují nejenom grilem, ale také horkovzdušnou troubou, díky níž můžete péct a smažit. Více funkcí samozřejmě také více stojí. Z peněženky budete muset vytáhnout 3 000 – 20 000 Kč.
Mikrovlnky se dělí na vestavěné a volně stojící. Pokud je mikrovlnka takzvaně vestavná máte možnost instalovat ji přímo do kuchyňské linky. U tohoto typu trub je nutné dobře si přečíst montážní pokyny, aby spotřebič mohl správně plnit svoji funkci (je například nutné zajistit dostatečný přísun vzduchu pro chlazení výkonových částí).
Vestavné mikrovlnky do kuchyně lépe zapadají a více tak ladí oku, jejich cena je ale o něco vyšší. Zdroj: http://idealgadget.com
Naopak volně stojící mikrovlnka má hned dvě výhody: zaprvé, můžete si ji postavit, kam chcete (případně ji podle potřeby přemístit); zadruhé její pořizovací cena je pro spotřebitele mnohem příjemnější. Zatímco u vestavěné mikrovlnky se cena nejčastěji pohybuje od 3 500 – 20 000 Kč, volně stojící pořídíte od 1 000 – 10 000 Kč.
Důležité parametry aneb na co si dát při výběru mikrovlnky pozor?
A. Speciální funkce: Jakými funkcemi se odlišují obyčejné mikrovlnky od těch propracovanějších?
- Pečení – pokud chcete používat mikrovlnku i k pečení, je nutné investovat do dražšího modelu. U těch klasických není doporučováno pečení zkoušet.
- Grilování
- Funkce Crisp – obyčejná mikrovlnka tuto funkci zastávat nemůže, nedokáže totiž jako normální trouba péct shora i zezdola. Naopak modernější modely disponují funkcí Crisp, u níž působí na jídlo v jednom okamžiku gril i mikrovlny, kromě toho je použit speciální pečící plech, který se během pečení dokáže rozehřát až na 200 °C.
B. Výkon: Výkon mikrovlnek se pohybuje mezi 600 – 1 200 W a podle své výše vás informuje, zda bude jídlo uvařeno v troubě rychleji či pomaleji. Čím větší je výkon, tím se zvyšuje i rychlost ohřívání. Proto si vybírejte mikrovlnky s co nejvyšším výkonem. Obzvláště u mikrovlnek s grilem či s grilem a horkovzdušnou troubou by měl výkon dosahovat minimálně 1000 W.
C. Objem: Objem mikrovlnky by měl korespondovat s počtem lidí, pro které budete vařit. Jejich vnitřní objem se pohybuje mezi 14 – 40 l. Veliký rozdíl v objemu je mezi klasickou mikrovlnkou a tou dražší s grilem a s horkovzdušnou troubou. Klasické mají menší objem (nejčastěji 14 – 25 l), zatímco ty dražší 25 – 40 l.
Co bychom měli vědět o mikrovlnkách:
|
Opravdu mohou mikrovlny ublížit lidskému organismu?
Mikrovlnné trouby si s sebou již několik let nesou cejch, který mnohé spotřebitele odrazuje od jejich koupě. Podle některých odborníků mohou být zdraví škodlivé. Tyto obavy způsobují mikrovlny, jimiž jsou potraviny v mikrovlnce ohřívány. Názory odborníků na toto téma se ale velmi rozcházejí. Mnozí z nich se o mikrovlnkách vyjadřují se značným despektem a šíří obavy, že mikrovlny mohou způsobovat problémy se svaly nebo snižovat imunitu organismu, případně i způsobit rakovinu. Tyto domněnky však nejsou podložené. Odpůrci této teorie totiž tvrdí, že mikrovlny mohou maximálně způsobit zahřátí pokožky (pouze pokud by zasáhly citlivější místa – jakými jsou například oči či varlata – mohlo by dojít k jejich poškození).
Pro bezpečné užívání mikrovlnek je dobré dodržet několik užitečných rad. Odbornící doporučují, abyste při ohřívání jídla nestáli přímo před dvířky a nedívali se dovnitř na otáčející se pokrm. Je vhodné udržovat si od mikrovlnky odstup minimálně 30 cm. Zdravotní riziko hrozí, pokud se vám mikrovlnka rozbije a vy to buď ignorujete, nebo se ji snažíte opravit sami. Velké nebezpečí hrozí především v okamžiku, kdy se rozbijí dvířka spotřebiče a vytvoří se tak prostor pro unikání mikrovln do okolního prostoru. Zvláště pokud máte ve zvyku pozorovat ohřívající se jídlo (může tak dojít k problémům s očima). Nečekejte tedy a ihned nechte spotřebič opravit.
Do mikrovlnky není možné vkládat všechny druhy nádobí. Naprosto se nehodí kovové, ve kterých se jídlo neuvaří a mikrovlny mohou nádobí i troubu poškodit. Zdroj: https://www.dvo.com
Nebezpečí potravin ohřívaných v mikrovlnce
Široce diskutovanou otázkou je, jaký účinek mají mikrovlny na samotné potraviny. Předem je nutné upozornit, že mnozí se vskutku mylně domnívají, že jídlo připravené v mikrovlnce je „radioaktivní“. Přesto můžeme říct, že jisté zdravotní riziko zde existuje. Mikrovlnná energie neproniká do hloubky, a proto bývají větší potraviny prohřáty nerovnoměrně. Tím zůstává dostatek prostoru pro mikroorganismy, které díky nedostatečné tepelné úpravě přežijí a vniknou do lidského těla. Proto je dobré nepustit se do ohřívaných potravin hned, ale nechat je po ohřátí na chvilku odstát, aby se teplo rozšířilo po celém jídle.
Mnozí se domnívají, že potraviny upravené v mikrovlnce ztrácí užitečné látky, které jsou důležité pro lidský organismus. Doc. RNDr. Luděk Pekárek, Dr.Sc. tento názor vyvrací, když poukazuje na výzkum, který srovnával změny v jídle vařeném či pečeném v normální troubě a v mikrovlnce. „Při takovém srovnání se totiž ukazuje, že ohřívání potravin mikrovlnami je k cenným složkám potravin šetrnější,“ vysvětluje.