Doma připravené jídlo je většinou levnější než jídlo z restaurace, to však neznamená, že se během přípravy domácích pokrmů nevyplatí myslet na spotřebu energie. Vhodně zvolené nádobí a správné kulinářské zvyky pomohou snížit energetickou náročnost spojenou s domácím vařením.
Ačkoli v kuchyni je největším energetickým „žroutem“ lednička, která je v provozu nepřetržitě, stojí za to si všímat i dalších spotřebičů. Ostatně kuchyně je ve většině domácností místem s jejich největší koncentrací. Spotřeba energie při vaření je závislá nejen na typu sporáku nebo jeho energetické třídě, velký vliv hraje také obyčejné plýtvání všeho druhu, ke kterému dochází při vaření velmi snadno
Na čem vařit: Plyn, litinové plotýnky, sklokeramika nebo indukce?
Při výběru varné desky můžeme volit mezi deskou plynovou a několika typy variant elektrických. Obecně lze říct, že plynová deska společně s elektrickou s litinovými plotýnkami patří z hlediska provozu mezi nejméně úsporné. Lépe jsou na tom sklokeramické elektrické varné desky a zcela nejvyšších úspor dosáhnete při používání desek indukčních. Pokud se však rozhodujete zda-li svůj méně úsporný spotřebič vyměnit nebo si právě pořizujete nový, zamyslete se nejprve nad frekvencí vaření ve vaší domácnosti. Indukční varná deska sice vyniká nejekonomičtějším provozem, zároveň je ale pro ni typická nejvyšší pořizovací cena. Pokud tedy doma vaříte prakticky denně, bude pro vás indukční deska zřejmě dobrou volbou s relativně brzkou návratností. Jestliže však vaříte jen málo, byla by pro vás návratnost vynaložených prostředků pravděpodobně v nedohlednu.
ReklamaEnergii během vaření ušetříme díky několika jednoduchým trikům. (Foto: thinkstockphotos.com)
Při výběru trouby sledujte energetický štítek
Druhým varným pilířem většiny kuchyní je trouba. Ať již máte sporák s troubou nebo samostatnou vestavnou troubu, bude se s největší pravděpodobností jednat o troubu elektrickou. Plynové trouby jsou v současnosti stále méně časté vzhledem ke komplikovanější a méně komfortní obsluze oproti troubám elektrickým. Při výběru elektrické trouby je vhodné sledovat energetický štítek, který prozrazuje energetickou náročnost daného spotřebiče. Než si však koupíme velmi drahý spotřebič se špičkovými parametry, bude opět vhodné se nejprve zamyslet nad tím, jak často a k jakému účelu budeme troubu využívat.
Vaření: Přehled úsporných opatření | |
Opatření | Výsledek |
Používání poklice při vaření | až 4x úspornější provoz |
Indukční varná deska | o 60 – 80 % nižší spotřeba ve srovnání se sklokeramikou |
Správná velikost hrnce | úspora v desítkách %, např. hrnec o průměru o 3 cm menším než plotýnka znamená zvýšení spotřeby energie o cca 30 % |
Vypínat elektrický sporák (neplatí pro indukci) a troubu v několikaminutovém předstihu | úspora energie v závislosti na energetické náročnosti spotřebiče |
Ohřívat jen takové množství vody, které je potřeba | zamezíme plýtvání energií, např. pokud přivedeme k varu 1 l vody a následně použijeme jen 0,5 l, bylo 50 % energie vynaloženo zbytečně |
Tlakový hrnec | uspoří až 50 % energie |
Kvalitní nádobí s rovným dnem | zamezení tepelným ztrátám |
Odstraňovat vodní kámen z rychlovarné konvice | snížení spotřeby energie |
Kvalitní nádobí správné velikosti pomůže snížit energetické ztráty
Dobrou službu nám při snaze uspořit energii může přinést kvalitní nádobí. Obzvláště při používání sklokeramických desek je velmi důležité zcela rovné dno hrnců, které zabraňuje zbytečným tepelným ztrátám. Je také účelné si opatřit takové nádobí, které svým průměrem odpovídá plotýnkám na varné desce. Z hlediska energetické úspornosti provozu je totiž nevhodné používat k vaření malý hrnec na větší plotýnce a naopak.
Kvalitní nádobí s rovným dnem by při vaření na sklokeramické desce mělo být samozřejmostí. (Foto: thinkstockphotos.com)
Posledním doporučením v oblasti vhodného nádobí je pořízení tlakového hrnce, který šetří čas potřebný při vaření, čímž vede ke snížení spotřeby elektrické energie. Tlakový hrnec je vhodný zejména pro přípravu pokrmů s nutností delší doby vaření.
Špatné zvyky: Vaření bez pokličky a zbytečný ohřev vody
Při vaření používejte pokličku. S touto radou se sice můžete setkat velmi často, praxe však za teorií většinou pokulhává. Pokud však chcete při vaření opravdu ušetřit za energii, je třeba se touto radou řídit. Správně přiléhající poklička na hrnci znamená až 4x úspornější provoz ve srovnání s nezakrytým hrncem. V případě vaření na litinových plotýnkách či sklokeramické desce se také vyplatí vypínání přístroje alespoň 5 minut před ukončením vaření, čímž využijeme tepelné setrvačnosti varné plochy.
Úspory energie a zdravá strava jdou dohromady |
Tradiční česká kuchyně není příliš šetrná jak k našemu zdraví, tak k naší peněžence vzhledem k vysokým nárokům na spotřebu energie. Několikahodinovou přípravu nedělní pečínky by však bylo možné nahradit zdravější minutkou s krátkou dobou přípravy. Lehkým rychlým obědem a jablkem místo moučníku podpoříme své zdraví a ušetříme elektrickou energii či plyn. Pokud se vám zrovna nechce vařit vůbec, porozhlédněte se po receptech složených výhradně ze syrových surovin (tzv. raw food, živá strava apod.) (Foto: thinkstockphotos.com) |
Nepoužívejte větší množství vody než skutečně potřebujete, a to bez ohledu na to, jestli vodu ohříváte v rychlovarné konvici, nebo na sporáku. Logicky lze totiž odvodit, že pokud např. ohříváte celý litr vody, ale následně využijete jen půl litru, polovina energie využitá k ohřevu byla spotřebována zbytečně.
Vyčistěte rychlovarnou konvici, vodní kámen zvyšuje její energetickou spotřebu
Největší úspory nám může přinést používání mikrovlnné trouby k ohřevu potravin, čímž lze docílit až polovičních úspor ve srovnání s použitím varné desky či trouby. Tato úspora je dána především díky výrazně kratšímu času, který „mikrovlnka“ k ohřevu jídla potřebuje.
Ať již ohříváme vodu na plynu nebo v rychlovarné konvici, odměřujme jen tolik vody, kolik je potřeba. (Foto: thinkstockphotos.com)
Co se týče ohřívání vody pro potřeby vaření např. brambor, vyplatí se používání rychlovarné konvice namísto zdlouhavého ohřevu vody na sporáku, protože provoz konvice se vyznačuje nižšími tepelnými ztrátami. Toto pravidlo nebude zcela platné pouze v případě, kdy vlastníte indukční varnou desku, která umožňuje velmi rychlý ohřev vody. Konvici je však třeba pravidelně čistit od vodního kamene, který zvyšuje její energetickou náročnost.