Kdo by neznal nepříjemné záněty močových cest. Spousta z nás při nich pak sáhne po tolik oblíbených brusinkách. Tyhle malé červené bobule nám ale mohou pomoci i při dalších zdravotních problémech. V našem článku se dočtete, jaké cenné látky a vitamíny brusinky obsahují, jaký je rozdíl mezi českou a americkou brusinkou, i jak si z brusinek připravit zdravé pochoutky

Kdo by neznal brusinky, které patří do svíčkové, jednoho z českých národních jídel? V tuzemsku ale brusinky rostou jen vzácně, proto si získaly popularitu především tzv. americké brusinky. Široké využití brusinek v kuchyni je dnes zastíněno faktem, že brusinky obsahují řadu látek prospěšných zdraví a spolehlivě potlačují infekce (zvláště infekce močových cest).
„Na tom, že brusinky pomáhají při infekcích močových cest, se shoduje většina odborníků.“
ReklamaBrusinky patří k plodům, které přinášejí od pradávna lidem užitek. Příslušníci indiánských kmenů dobře věděli, proč přikládali obklady z brusinek na otevřené rány a mluvili o nich jako o daru. Brusinkám přišli mnohem později na chuť i Evropané, ale protože se jim nejlépe daří na severoamerickém kontinentu, jsou za „pravé“ brusinky označovány právě ty ze Spojených států amerických a z Kanady.
Nazeleno doporučuje |
– Vitamín B – Zázvor– Hlíva ústřičná– Beta karoten– Zdravý jídelníček |
Kanadské, americké i evropské brusinky
Pod obecným názvem brusinka se skrývají různé keře z rodu brusnic (mimo jiné mezi brusnice patří i borůvky). U nás se můžeme setkat s chráněnou brusnicí brusinkou (Vaccinium vitis-idaea), ale mnohem větší popularitu si získaly tzv. americké brusinky (Vaccinium macrocarpon), pro které existuje český botanický název klikva velkoplodá. Podle parametrů některých botaniků sice klikva nepatří mezi pravé brusinky, ale podstatné je, že v tuzemsku jsou dostupné americké brusinky, popř. brusinky dovážené například z Polska. Jak bylo uvedeno, brusinka brusnice je na našem území chráněná a její výskyt je vzácný.
V čem se plody keřů z rodu brusnic liší? Bobule evropské brusinky brusnice a amerických brusinek jsou nezaměnitelné na pohled i podle chuti. Americké brusinky jsou větší a oproti lesním brusinkám mají méně agresivní chuť. Zatímco americké brusinky lze jíst i syrové – stačí je mírně osladit a natrpklá chuť se dostatečně zjemní, brusinky brusnice jsou kyselé a nahořklé zároveň a konzumují se teprve po tepelné úpravě.
Léčivé účinky brusinek
Brusinkám se připisuje řada účinků prospěšných zdraví. Ne vše se ale zakládá na vědecky ověřených údajích. Léčebné účinky brusinek jsou prověřeny v případě zánětů močových cest – v případě užívání dostatečného množství brusinek lze zabránit bakteriím, aby se uchycovaly na stěnách močového měchýře či močové trubice, a tím zejména v počátečních stádiích infekce potlačit toto nepříjemné onemocnění. Brusinky je ale vhodné užívat především jako preventivní opatření (opakované záněty, samovolný únik moči nebo problémy s prostatou).

Dalším prokázaným přínosem brusinek je zamezení tvorby zubního kazu. To však platí jen v případě, že brusinky neobsahují přidaný cukr. Brusinkové nápoje (džusy, granulované nápoje apod.) obvykle mají vysoký obsah cukru a jsou pro tyto účely zcela nevhodné. Na vysoký obsah cukru u výrobků z brusinek si musí dát pozor zejména diabetici.
Léčivé účinky brusinek |
Vědecky dostatečně prokázané účinky
Účinky, u kterých je nutný další výzkum
|
Brusinkám jsou připisovány i jiné pozitivní účinky na zdraví, ale ty jsou zatím předmětem odborných studií. Patří mezi ně zejména vliv na zažívací potíže (žaludeční vředy), onemocnění srdce a oběhového systému (snížení hladiny cholesterolu i krevního cukru, prevence kornatění tepen). Velkou pozornost vyvolaly výzkumy, které v laboratorních podmínkách prokázaly potlačení růstu nádorových buněk látkami obsaženými v brusinkách (např. kyselina ellagová). Účinky v lidském organizmu ale zatím výzkumy jednoznačně neprokázaly.
Vitamíny a cenné látky v brusinkách
Brusinky obsahují především antioxidanty, dále vyváženou směs vitaminů a minerálních látek, ceněné jsou i pro obsah organických kyselin (např. kyselina benzoová). Antioxidanty svými účinky snižují pravděpodobnost onemocnění srdce a oběhového systému a mají pozitivní vliv na některé typy rakoviny. Upřednostňovány jsou zejména přírodní antioxidanty, mezi kterými patří brusinky k těm silnějším, srovnatelně jako borůvky, česnek či zázvor (pro srov. nejsilnějším rostlinným antioxidantem jsou ostružiny).
Zmíněná kyselina benzoová je látka používaná ke konzervaci potravin. Brusinky jsou velmi bohatým zdrojem této kyseliny, a proto získaly přívlastek přírodní konzervant. Kyselina benzoová je používaná k uchování kyselých výrobků a zabraňuje množení kvasinek a plísní. Přehled vybraných vitaminů a minerálních látek v brusinkách podává následující tabulka.
Přehled látek obsažených v brusinkách
Vitamíny a minerály | Množství ve 100 g (syrové plody) | % denní dávky |
Vitamin C | 13 mg | 16 % |
Vitamin A | 60 IU (mezinár. jedn.) | 9 % |
Vitamin K | 5 mg | 6,5 % |
Hořčík | 6 mg | 2 % |
Mangan | 0,15 mg | 7 % |
Fosfor | 13 mg | 1,9 % |
Draslík | 85 mg | 1,8 % |
Zdroj: en.wikipedia.org
Brusinky jako zdravá pochoutka
Brusinky jsou v drtivé většině užívány pro potravinářské účely. Syrové brusinky se dostávají ke spotřebitelům minimálně (asi 5 % celkové produkce), mnohem častěji jsou zpracovány v podobě nejrůznějších šťáv, omáček či marmelád. Běžně se také uchovávají v sušené podobě. Na trhu jsou k dostání také brusinky zavařované i brusinky sušené mrazem (tzv. lyofilizované brusinky). Ty neobsahují přidaný cukr, díky čemuž jsou vhodné pro diabetiky. V mrazem sušených plodech jsou lépe uchovány léčivé látky, a proto se tento způsob uchování objevuje stále častěji (např. plody goji).
Mezi potravinovými doplňky najdeme brusinkové extrakty, kapsle, pastilky a podobně, důležitý je údaj o obsahu brusinkového extraktu v produktu (kvůli stejným jednotkám se často zaměňuje s údajem o ekvivalentu k obsahu čerstvých plodů). Například 500 mg extraktu je ekvivalentem přibližně 18 000 mg čerstvých plodů brusinky. Pokud je na obalu uveden údaj v řádu tisíců (např. 7 500 mg), vztahuje se tedy k čerstvým plodům, ale neudává koncentraci extraktu.

Zatímco v zemích, kde se brusinkám daří (zejména USA a Kanada), se objevují brusinky napříč slanými i sladkými jídly. V tuzemsku jsou známé více brusinkové nápoje (horká brusinka, brusinkový džus) a potravinové doplňky, jídla s brusinkami mají nádech exotiky a ani tradiční svíčková se v českých domácnostech nepodává vždy s brusinkovou omáčkou. Pokud chcete brusinky vyzkoušet, ale netroufáte si na složité recepty, máme pro vás několik tipů, jak brusinky použít v kombinaci s běžně konzumovanými jídly.
Brusinky – tipy pro českou kuchyni |
|
Vedlejší účinky brusinek
Také u brusinek platí, že všeho moc škodí. Příliš velké množství brusinek může například způsobit podráždění trávicího traktu, a to zvlášť u osob, které mají citlivý žaludek nebo je často trápí pálení žáhy, průjem či zácpa.
Brusinky také obsahují látku zvanou kyselina salicylová, která může mít negativní vliv u osob užívajících některé léky, například ty na ředění krve.