Prestižní ocenění Biopotravina roku 2010 získal netradičně masný výrobek – kančí biolovečák. Co vlastně znamená označení „kančí“? Čím tento salám zaujal porotu? Jaké další biopotraviny byly oceněny?
Již podeváté se letos sešla odborná porota, aby z bohaté (a stále rostoucí) nabídky biopotravin na českém trhu zvolila tu nejchutnější, nejnápaditější, nejzajímavější, zkrátka tu, která se bude moci pyšnit titulem Biopotravina roku 2010. Devítičlennou porotu tvořili zástupci odborných časopisů, profesních organizací, ministerstev, i vyhlášení gastronomičtí odborníci – v čele poroty stál propagátor dobré kuchyně a vydavatel českého gastronomického průvodce Grand Restaurant Pavel Maurer. Ani letos neměla porota snadnou práci, letos musela ohodnotit 42 biovýrobků. Jejich volba mnohé překvapila.
„Kančí biolovečák je vyráběn z nekastrovaných prasat.“
ReklamaOznačení BIO si český spotřebitel stále spojuje především s ovocem, zeleninou, oříšky či různými druhy „zrní”. Podobně rozhodovala i porota v předchozích ročnících, loňským vítězem se stal ovocný biodžem, předloňským ovocný mošt, i starším ročníkům dominovala rostlinná výroba. Biopotravina roku však má i kategorii pro masné výrobky, a právě z této kategorie vzešel letošní absolutní vítěz.
|
– Nakupování biopotravin
– Levné biopotraviny– Biopivo: Jak chutná?– Biopotraviny a dieta– Mýty o biopotravinách |
Kančí biolovečák z Biofarmy Sasov
Českou biopotravinou roku 2010 se stal Kančí biolovečák od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov. Josef Sklenář je mezi českými biozemědělci pojem, jeho farma patří mezi největší v republice. Výrobky z Biofarmy Sasov již několikrát zvítězily v kategorii masa. Letos tedy dosáhly i na cenu nejvyšší. A čím že je sasovský lovečák jedinečný? „Je to maso kančí, tedy z nekastrovaných prasat,” vysvětluje Sklenář. On sám prý dlouho zkoumal, jak se kančí maso liší od běžného vepřového a jestli může zákazníkům nabídnout něco navíc. Jak se zdá – může.
„Samec je ušetřen drastického zákroku kastrace a nestal se z něj kastrovaný samec, tedy vepřík. V Čechách se všeobecně kastruje, jde o pozůstatek dřívější doby, kdy se prasata vykrmovala do velkých hmotností. Přestože podle výzkumů není kastrace nutná, ani kvůli možnému ´kančímu pachu´, stále se kastruje a maso prasat je stále nazýváno ´vepřové´,“ říká Sklenář.
Vítěz Biopotraviny roku 2010, Josef Sklenář, přebírá cenu z rukou předsedy poroty Pavla Maurera
S tím souhlasí i odborná porota: „Výborná chuť, novátorský přístup a maximální šetrnost ke zvířatům,“ shrnul rozhodnutí odborné porty její předseda Pavel Maurer.
Opět se potvrdilo zažité pravidlo soutěže, že porota nehodnotí jen chuť samotného výrobku. V porotě sedí i marketingoví experti, kteří posuzují také obchodní model, propagaci výrobku a hlavně – dobrý nápad. A těch má pan Sklenář na rozdávání – jeho výrobek už jednou prolomil převahu rostlinných produktů, když v roce 2004 získal ocenění Biopotravina roku se svým Biouherákem.
Biopotravina roku 2010: Vítězové
Kategorie a název výrobku
|
Výrobce
|
Česká biopotravina roku 2010
|
|
Kančí biolovečák
|
Josef Sklenář
|
Mlýnské a pekárenské výrobky
|
|
Chléb pšenično-žitný cereální s Nopalem BIO
|
Country Life, s.r.o.
|
Mléko a mléčné výrobky
|
|
Naše BIO jogurt bílý 3% 200g
|
Mlékárna Valašské Meziřičí, spol. s r.o.
|
Ovoce a zelenina a výrobky z nich
|
|
Bioláda hrušková
|
Hana Němcová, rodinná farma Koldokol
|
Biovýrobky pro gastronomii
|
|
Bio Lívance
|
Extrudo Bečice s.r.o.
|
Víno z ekologických hroznů
|
|
Malverina víno s přívlastkem pozdní sběr 2007
|
Vinselekt Michlovský a.s.
|