Nejlepší biopotravinou roku je kozí biomáslo z farmy manželů Hrbkových. Redakce Nazeleno se zúčastnila degustování všech přihlášených výrobků. Reportáž z testování si můžete přečíst zítra.
Soutěž Česká biopotravina roku 2012 zná vítěze. Českou biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo společnosti AMALTHEA z Hvozdu u Prostějova v Olomouckém kraji.
„K výrobě je nutné získat potřebné množství smetany, což je v případě kozího mléka náročnější.“
ReklamaO titul Česká biopotravina roku 2012 se ucházelo 83 biopotravin, což je nejvíce v historii soutěže. Posunutí termínu klání letos poprvé umožnilo účast i sezonních produktů. Nechyběly proto například ovčí a kozí sýry nebo čerstvá zelenina. Rekordní zájem o soutěž byl především mezi ekologicky hospodařícími vinaři. Druhou nejvíce obsazenou kategorií byla kategorie Mléko a mléčné výrobky.
Manželé Blanka a Ivan Hrbkovi s cenou pro vítěze. Foto: Sylva Horáková
Pro mléko i sýr si můžete přijet přímo na farmu
Celkový vítěz i vítěz kategorie Mléko a mléčné výrobky je kozí biomáslo vyráběné Blankou a Ivanem Hrbkovými přímo na ekofarmě ve Hvozdu. „Kozí biomáslo je luxusní výrobek. K výrobě je nutné získat potřebné množství smetany, což je v případě kozího mléka náročnější. Naše biomáslo je jemnější a lépe stravitelné, vhodné i pro děti,“ poodhalil způsob výroby Ivan Hrbek.
Co víte i nevíte o biopotravinách |
|
AMALTHEA hospodaří na trvalých travních porostech a orné půdě o výměře 22 hektarů v režimu ekologického zemědělství. Manželé Hrbkovi se starají o stádo ušlechtilých bílých koz. Denně je dojí a čerstvé kozí i kravské mléko prodávají přímo ze dvora. Výrobky farmy jsou také držitelem značky HANÁ regionální produkt.
Kdo ochutnával biopotraviny a víno?
Českou biopotravinu roku 2012 vybírala odborná komise v pondělí 17. září 2012 v Praze. Zasedla v kavárně v budově divadla Minor, a to ve složení: Michal Hugo Hromas – Rozinky a mandle, šéfkuchař a poradce pro gastronomii, Tomáš Tesař – náměstek ministra životního prostředí, Martin Leibl z oddělení ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství ČR, Kateřina Nesrstová z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, foodblogerka Věra Strnadová, Julie Kalodová (Nazeleno.cz), Eva Klánová – Retail Info a Jan Valeška z PRO-BIO Ligy. Porota posoudila 52 vzorků biopotravin.
Komise při degustaci soutěžních výrobků. Foto: Sylva Horáková
Nejlepším vínem je Pálava
Následující den se sešla v Kutné Hoře komise degustátorů pod vedením Jiřího Čábelky, aby ohodnotila 31 soutěžních vzorků bio vín. Šampionem se stala Pálava 2011 výběr z hroznů od společnosti Gotberk z Popic. Nejlepším bílým vínem je Hibernal 2007 PS od firmy Vinselekt Michlovský. Nejlepším červeným vínem se stalo Rulandské modré 2011 z Vinných sklepů v Kutné Hoře.
Nejúspěšnějším výrobcem v letošním ročníku soutěže je Statek Tilia z Radešova v Královéhradeckém kraji, neboť jeho výroky zvítězily hned ve třech kategoriích. „Jsem velmi potěšena, že se sešlo velké množství vzorků, takže jsme mohli posoudit rozmanité produkty. Soutěž dokazuje, že v České republice existuje široká bioprodukce, i když ne vždy se jedná o masovou výrobu dostupnou v supermarketech,“ komentovala letošní ročník Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Tato organizace soutěž pořádala.
Vítězové jednotlivých kategorií
Mlýnské a pekárenské výrobky:
- Statek Tilia, s. r. o. – Radešovský žitný chléb se slunečnicí
Maso a výrobky z masa:
- Řeznictví U Kusáků, s. r. o. – Jehněčí klobása s hovězím masem bio
Nápoje:
- Moštárna Hostětín, s. r. o. – Hostětínský mošt jablko&rakytník bio
Výrobky z ovoce a zeleniny:
- Statek Tilia, s. r. o. – Cecilčin Bio Džem
Pochutiny a ostatní výrobky:
- Extrudo Bečice, s. r. o. – crispins kukuřičná bio tyčka
Výrobky pro gastronomii:
- Statek Tilia, s. r. o. – císařské brambůrky
Biovíno:
- Gotberk, a. s. – Pálava 2011 výběr z hroznů
Soutěž Česká biopotravina roku 2012 se konala pod záštitou ministra zemědělství Petra Bendla. Manželé Hrbkovi se mohou díky podpoře veletrhu Biofach těšit na inspirativní exkurzi na největší veletrh s bioprodukty, jež se koná v Norimberku.