fbpx

Biomasa vytlačuje uhlí. Češi topí více ekologicky0

V roce 2013 si koupilo nový kotel přes 107 tisíc zákazníků, což je nejvíce za posledních pět let. A poprvé se více lidí přiklonilo ke kotli na biomasu než na uhlí. Jde o trend, kterým se Česká republika přibližuje Rakousku nebo Německu. Ukázaly to statistiky Klastru Česká peleta.

Jen čtvrtina kotlů prodaných v roce 2013 je určena ke spalování uhlí, vedoucí pozici si zachovávají kotle na zemní plyn, ovšem největší úspěch zaznamenaly v roce 2013 kotle na biomasu. Jejich popularita stoupla velmi výrazně – oproti roku 2012 se jich loni prodalo o 24 % více. Kotel na biomasu má od loňska doma přes 32 tisíc nových majitelů.

Reklama

Důsledek přísnějšího zákona o ochraně ovzduší

Jako kotel na biomasu se označuje zplynovací kotel na dřevo s ručním plněním, nebo automatický kotel na pelety. V interiérech se pak uplatňují hlavně krbová kamna a krbové vložky. Prudký nárůst je zejména u dřevozplynovacích kotlů, kde se prodeje zdvojnásobily oproti roku 2012 na loňských 7 612 kusů. Peletových kotlů meziročně přibylo 2 583 a celkem je v České republice v provozu asi 18 000 automatických kotlů na pelety. Dřevo tedy stále vede, ale pelety rovněž posilují – zejména tam, kde záleží na komfortu.

Jak si vysvětlit nejvyšší číslo v prodejích kotlů za posledních pět let? Lví podíl na něm bude mít novela zákona o ochraně ovzduší, která požaduje po půl milionu českých domácností, které mají nevyhovující kotel, aby ho vyměnily do roku 2022, kdy za používání kotle nižší než 3. emisní třídy hrozí pokuta 50 tisíc korun. Povinné revize ovšem začnou už za tři roky, od 1. ledna 2017. „Nedá se však říct, že by byli lidé přinuceni novelou k tomu, aby volili kotle na biomasu. Nárůst v prodejích je jednoznačně důsledkem toho, že tyto kotle jsou čisté, ekologické a zároveň komfortní. Je to výsledek neustálých inovací, české kotle se vylepšují každý rok a výrobci posouvají standardy výš a výš,“ okomentoval trend Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.

Zdroj: Klastr Česká peleta

Autor: Redakce Nazeleno.cz