Vánoce zrovna nepatří mezi svátky střídmého jídelníčku. Co ale letos trochu odlehčit cukroví? Přinášíme tipy, čím nahradit klasickou mouku nebo bílý cukr! + RECEPTY na zdravé vánoční cukroví
Nebudeme si nic nalhávat. Cukroví 100 % bez cukru a bez tuku vytvořit nelze. Už to, že se mu říká „cukroví“ o něčem svědčí. K letošnímu vánočnímu pečení ale můžeme přistoupit trochu jinak – zdravěji. Kromě známé zásady „nic se nemá přehánět“, která nám chytře radí, že vanilkových rohlíčků stačí pár namísto klasických pěti plechů, bychom se mohli nechat inspirovat i tím, že „nic není nenahraditelné“.
Reklama„Bílý cukr ani mouku při pečení vánočního cukroví nepotřebujete.“
Klasické přísady, kvůli kterým je cukroví tak nezdravé, se dají úplně jednoduše vyměnit za zdravější suroviny. Bílý cukr, bílá pšeničná mouka, levný tuk, kypřící prášek… žádnou z těchto věcí při pečení vánočního cukroví nepotřebujete. A věřte nebo ne, pokud použijete místo klasického cukru cukr třtinový, výsledek vás mile překvapí!
TÉMA: Zdravé vánoční pečení |
– Zdravé vánoční cukroví bez cukru – Čím nahradit cukr?– 10 tipů na zdravé pečení– Recept: Koláče ze špaldové mouky |
Celozrnná mouka: Bohatá na vlákninu i mastné kyseliny
Bílá mouka vzniká namletím obroušeného obilného zrna, které je zbaveno klíčku i obalových částí – ty jsou ale bohaté na vlákninu, mastné kyseliny a další živiny. Jednoduché cukry v bílé mouce navíc putují přímo do krve a zvyšují krevní cukr. Polysacharidy v celozrnné mouce se uvolňují postupně.
Klasickou bílou mouku můžeme poměrně jednoduše nahradit moukou špaldovou (k dostání je jak hladká, tak hrubá), žitnou, ovesnou nebo pohankovou. Pokud máte obavy z používání celozrnné mouky, použijte bílou a jen ze třetiny nebo pětiny mouku celozrnnou.
Používáním bílé mouky se ochuzujeme o vlákninu a další živiny. Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/
Zdravé alternativy cukru
Cukru je často nechvalně přezdíváno „bílý jed“. Proč? Bílý, tj. rafinovaný cukr při svém zpracování ztrácí téměř všechny živiny (podobně jako tomu bylo u mouky). Jeho konzumací se ochuzujeme především o vápník! Cukr přitom konzumujeme v obrovském množství a např. v čaji nebo kávě je zbytečné ho nenahrazovat. Existuje nespočet alternativ.
Tip: Jak skladovat vánoční cukroví?
Cukr rozhodně nenahrazujte umělým sladidly! Zdravou náhradou cukru je třeba tmavý (melasový) třtinový cukr. K dostání je běžně už i v supermarketech a překvapí nás svojí sladkou medovou chutí. Samotný med sice obsahuje velké množství jednoduchých cukrů (zvyšuje tak rychle hladinu cukru v krvi), na druhou stranu pokud máte český med od poctivého včelaře, jde o 100% přírodní produkt, který je rozhodně zdravější než cukr. Další alternativou jsou různé sirupy – agávový, javorový a další. Pečení s nimi je trochu jiné, neboť těsto zvlhčují, je dobré to mít odzkoušené, popř. ze začátku sáhnout po třtinovém cukru.
Třtinový cukr chutná i lépe v čaji a kávě. Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/
Pečení bez tuku nejde
Jaký používat při pečení tuk? Rozhodně kvalitní! Když už o svátcích pečeme cukroví, není důvod se šidit – vždyť je to jednou za rok. Pokud nemáte zvýšený cholesterol či jiné zdravotní problémy, můžete si dopřát kvalitní máslo. Pokud ho chcete nahradit, měli byste sáhnout po kvalitních rostlinných tucích, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Pečivo vyrobené ze zdravějších rostlinných tuků je křehčí a jeho vůně se od máslového příliš neliší.
Recept: Jahelné kuličky
|
Suroviny:
Postup: Jáhly propereme a spaříme horkou vodou. Vložíme je do hrnce a zalijeme rýžovým mlékem se špetkou soli. Přiklopíme a necháme pod pokličkou asi 30–40 minut, aby se jáhly začaly rozvařovat. Ke konci přidáme nasekané meruňky, aby také mírně změkly. Jáhly necháme vychladnout. Vmícháme k nim sirup z agáve a polovinu kokosu. Tvoříme kuličky, do každé zabalíme loupanou mandličku a obalujeme ve směsi sezamových semínek a zbytku kokosu. Zdroj http://tescoma.nova.cz |
Krémy a polevy skrývají velké množství nezdravých tuků
Pozor ale na krémy a polevy! Právě ty skrývají velké množství nezdravého tuku. Krémové náplně je proto nejlepší si vyrobit doma a případně je nastavovat pudinkem (náplň tak bude lehčí). Pokud kupujeme hotové polevy, měli bychom sledovat jejich složení a vybírat ty s největším množstvím kakaa (je to podobné jako když kupujeme kvalitní čokoládu). Pokud se vám nechce vyrábět krémy, je zajímavou alternativou karobová pomazánka. Karob je zároveň ideální pro všechny, kteří mají alergii na čokoládu nebo si ji kvůli různým zdravotním potížím musí odpustit.
Co je to karob?
- zdravější alternativa kakaa a čokolády
- karob je strom ze Středomoří, jehož plody jsou známé také jako svatojánský chléb
- je vhodný pro každého, kdo nemůže jíst čokoládu
- obsahuje bílkoviny, hořčík, vápník, železo a další živiny
- snižuje hladinu cholsterolu
- carobella = náhrada nutelly
Kypřící prášek nahraďte vinným kamenem
Kypřící prášek obsahující fosfáty nahraďte nejlépe kypřícím práškem z vinného kamene, který je bezfosfátový i bezlepkový. Pro strávníky s bezlepkovou dietou jsou na trhu i speciální pečící směsi do perníku. Takže ani oni se omezovat o Vánocích nemusí.
Možná vás napadne celá řada dalších věcí, které se při vánočním pečení dají nahradit často i chutnější variantou. Místo běžného sušeného ovoce můžeme koupit nesířené. Marmelády můžeme použít nejlépe domácí nebo v bio kvalitě a tak dále.
Tip: Cookies podle Irene
|
Cookies s ořechy a sušeným ovocem u nás letos nebudou chybět na vánočním stole. Jsou velmi chutné a relativně zdravé. Použijte kvalitní sušené ovoce a rozhodně třtinový cukr, který dá cookies nezaměnitelnou chuť.
Postup: Máslo si nechte trochu změknout a pak ho utřete s cukrem. Pak přidejte obě vejce a vše ušlehejte ručním šlehačem. Přidejte mouku, sůl, prášek do pečiva a vše smíchejte. Vznikne trošku tužší hmota, ale toho se nelekejte. Nakonec přidejte nasekané ořechy a sušené ovoce a dobře smíchejte. Na plech dejte pečící papír, lžící si vždy naberte trochu těsta a formujte z něho cookies. Pečte při 130°C asi 20 minut. Jana Poncarová, šéfredaktorka Nazeleno.cz |