Žádný smažený kapr a salát plný těžko stravitelné majonézy! Připravte si letos zdravé a chutné vánoční menu. Víme jak na to! + Recept na dietní bramborový salát
Vánoce, ať chceme nebo ne, jsou svátky, při kterých se nemá cenu řídit přísnými dietami (pokud ovšem nemáme vážné zdravotní potíže). Zároveň to ale není příležitost k tomu, aby člověk jedl od rána do večera. Vánoce nejsou pouze o jídle, a už vůbec nemusí být o jídle nezdravém. Přinášíme vám tipy, jak vánoční menu odlehčit.
„Místo majonézy použijte v bramborovém salátu bílý jogurt nebo sojanézu.“
ReklamaSmažený kapr a bramborový salát – kombinace, která nám obvykle po zdravotní stránce moc neprospěje. Pokud chceme náš štědrovečerní jídelníček trochu odlehčit, nejsnazší bude začít u salátu. Co třeba změnit poměr zeleniny a majonézy? Čím více zeleniny, tím lépe. Majonézu můžeme použít jogurtovou nebo ji kvalitním bílým jogurtem nastavit.
TÉMA: Zdravé vánoční pečení |
– Zdravé vánoční cukroví bez cukru
– Čím nahradit cukr?– 10 tipů na zdravé pečení– Recept: Koláče ze špaldové mouky |
Dnes můžeme v obchodech se zdravou výživou i v supermarketech koupit majonézu sojovou, tzv. sojanézu. Vynechat bychom měli uzeninu, která je součástí některých krajových a rodinných receptů na bramborový salát. Zajímavou obměnou mohou být i bylinky, které do salátu můžete pro zpestření přidat.
Recept: Dietní bramborový salát
Suroviny:
- 6 větších brambor
- 1 malý celer (nebo půl velkého)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- cibule
- vejce
- malá konzerva sterilovaného hrášku
- sterilované sladkokyselé okurky
- 150 g bílého jogurtu
- hořčice, sůl, pepř, ocet (nebo citron)
Brambory uvaříme den předem. Zeleninu očistíme a uvaříme v osolené a lehce okyselené vodě. Cibuli nasekáme na drobno. Brambory, zeleninu, uvařené vejce a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme okapaný sterilovaný hrášek, cibuli a promícháme. Přidáme bílý jogurt, malou lžičku hořčice, pepř a podle chuti dosolíme a okyselíme octem nebo citronem.
Bramborový salát se liší od kraje i od rodiny. Co zkusit začít s „odlehčováním“ právě u něj? Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com
Rybí polévka je zdravá
Polévky se není třeba bát. Ryb v českém jídelníčku stále není dost a polévka je lehká a zdravá záležitost. Zároveň ji nevaříme příliš často, většinou jen jednou za rok – právě o Vánocích. Je tak příjemným připomenutím sváteční atmosféry.
Recept: Polévka z kapra
Suroviny:
- ½ kapra – vykostěný filet s kůží
- 2 mrkve
- 1 malá cibule
- 1 bobkový list
- 2 hřebíčky
- 4 kuličky černého pepře
- Sůl
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- Celerová nebo petrželová nať
- 1 malá bageta
- olej
Omytého kapra dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme očištěnou mrkev, oloupanou cibuli, bobkový list, koření, sůl a vaříme asi 30–40 minut, během vaření sbíráme z polévky pěnu. Hotový vývar přecedíme, kapra pokrájíme na kousky, mrkev pokrájíme na kolečka, cibuli a koření vyhodíme. Z másla a mouky uděláme jíšku, do které postupně přilijeme a promícháváme mléko. Přivedeme k varu. Do vroucí polévky vložíme kapra, kolečka mrkve, pokrájenou celerovou nať, přilijeme vývar z kapra a společně provaříme čtvrt hodiny. Bagetu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na pánvi na rozehřátém oleji. Polévku rozdělíme do talířů a podáváme s opečenou bagetou.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/
Hlavní chod: Jak ho „odlehčit“?
A co smažený kapr? Samozřejmě první, co napadne snad každého, je zkusit kapra neobalovaného – grilovaného nebo zapečeného v troubě. Pokud si ho ale neodpustíme, proč nezkusit strouhanku z celozrnného pečiva? Dále bychom měli ke smažení použít kvalitní rostlinný tuk, obalený filet vkládat do rozpáleného oleje (jinak strouhanka nasákne příliš oleje), a poté tuk ubrouskem vysušit.
Pokud se chceme pustit do bio menu, bude kapr trochu oříšek. Kapra v biokvalitě z certifikovaného chovu totiž pravděpodobně neseženete. Možná patříte mezi šťastlivce, jejichž soused – šikovný rybář – vám každý rok kapra donese, a vy si můžete být jisti, že takový kapřík v podstatě bio je, i když nemá nálepku. Pokud takové štěstí nemáte, co kdybyste vyzkoušeli rybu jinou?
Bio kapra téměř neseženete. Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/
Bio ryby českého původu jsou k sehnání těžko, existují u nás však rybí farmy, které se světovým standardům velmi blíží. Téměř každý farmářský trh před Vánoci nabízí kvalitní české pstruhy, kapry i jiné druhy ryb.
Recept: Kapr dušený na jablkách
Suroviny:
- 800 g očištěného kapra
- 250 g jablek
- 25 g strouhaného perníku
- 30 g medu
- 25 ml citrónové šťávy
- 60 g cibule
- 300 ml bílého suchého vína rostlinný tuk (bobkový list, skořice, sůl)
Naporcovaného kapra osolte a s nadrobno nakrájenou cibulí opečte na tuku. Přidejte citrónovou šťávu, polovinu množství vína a bobkový list. Přiklopte a nechte chvíli dusit. Pak kapra vyjměte a dejte stranou. Do stejného kastrolu vložte nakrájená jablka, oloupaná a bez jádřinců, skořici a nechte rozvařit. Mezitím dejte nastrouhaný perník do zbylého množství vína a nechte máčet. Jablka vyjměte a prolisujte na kapra, kterého jste vrátily do kastrolu a zalijte vínem s perníkem. Přidejte spařené rozinky a připravený med. Ještě 10 minut poduste. Podávejte s vařeným bramborem, případně s luštěninovým salátem.
Recept podle výživové poradkyně Ivy Veselé (www.food-life.cz)
Jahelník v zimě zahřeje
Mezi tradiční štědrovečerní pokrmy patřila také kaše, například jáhlová nebo hrachová. Právě jáhly jsou dnes často zařazovány do zdravé stravy. Mají vysoký obsah vitamínu B a minerálů včetně železa, neobsahují lepek a jako zásaditá obilovina jsou vhodné při žaludečních potížích. Jejich zařazení do jídelníčku v zimě je příhodné – mají zahřívací účinek na organismus. Slavnostní tabuli může dle tradic doplnit sušené ovoce, čerstvá jablka a ořechy.
Recept na jahelník
Suroviny:
- Jáhly (250 g)
- Mléko (1 l)
- Třtinový cukr (120 g)
- Vanilkový cukr (1 ks)
- Vejce (2 ks)
- Máslo (30 g)
- Namočené sušené švestky (250 g)
- Citrónová kůra, sůl
Sušené švestky namočíme na hodinu do horké vody. Jáhly alespoň třikrát propláchneme vroucí vodou a vsypeme je do studeného mléka, které osolíme špetkou soli. Na mírném plameni vaříme do vytvoření kaše. Do hotové kaše vmícháme cukr, máslo, citrónovou kůru, žloutky a dotuha ušlehaný sníh z bílků. Nakonec vmícháme okapané sušené švestky. Směs vložíme do vymazaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.
Zdroj: http://www.zijzdrave.cz
Jáhly vás v zimě zahřejí. Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/
Co o Vánocích pít? Bio víno i bio medovinu
Stejně jako po celý rok je nutné dodržovat pitný režim a samozřejmě omezit alkohol. Nicméně i zde platí, že v rozumné míře ani ten neuškodí. Co ale letos vyzkoušet bio víno, bio medovinu nebo bio pivo? Vše je k dostání na internetových obchodech, obchodech s bio potravinami nebo na farmářských trzích.
Čaj Chai vám připomene Vánoce
Čaj s příznačným názvem Chai pochází z Indie, pokud si ho připravíme v čase předvánočním, neubráníme se nostalgickému těšení se na svátky. Směs koření nám bude lahodit a připomene klasické české Vánoce. Neobsahuje přitom ani špetku alkoholu a je velmi zdravý! Co ho zkusit místo kalorického svařáku?
Co o Vánocích pít? Máme tip na to, jak se vyhnout alkoholu! Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/
Recept: Kořeněný čaj Chai s mlékem
Suroviny:
- 6 tobolek kardamomu (koupíte např. v obchodech s bioprodukty)
- 2 hřebíčky
- 1 svitek skořice
- 1 čajová lžička anýzu
- 1 čajová lžička jemně nakrájeného zázvoru
- 4 polévkové lžíce černého čaje
- 6 šálků vody
- 4 šálky mléka
- hnědý cukr (popř. med) podle chuti
Všechno koření povařte ve vodě po dobu asi jedné minuty. Pak přidejte černý čaj, mléko a cukr a za míchání nechte dojít k varu. Stáhněte z ohně, hrnec přikryjte pokličkou a nechte 5 minut stát. Pak čaj rozlijte do šálků a servírujte.
Zdroj: http://www.elle.cz/