Koupit dnes potraviny bez „éček“ je těžké. Zkoumáte obaly a čtete složení jídla? Nebo je vám jedno, co házíte do nákupního košíku? Jak se v „éčkách“ vyznat? Podívejte se na seznam 5 nebezpečných „éček“ v potravinách!
Stejně tak jako nepodepíšeme smlouvu, které nerozumíme, mělo by být samozřejmostí, že nebudeme kupovat a jíst takové potraviny, v jejichž složení objevíme neznámé pojmy. Dnešní potrava obsahuje mnoho chemických příměsí, jako jsou např. zbytky pesticidů nebo antibiotik. Ty jsou však již součástí výchozích surovin a v seznamu složení je nenajdeme. Vyhnout se jim je proto velmi obtížné.
„Pokud chcete omezit konzumaci přídatných látek v potravinách, vyhýbejte se nákupu průmyslově zpracovaných potravin.“
ReklamaNaproti tomu „éčka“, která se do potravin přidávají při jejich výrobě, na obalu být uvedena musí. A proto se jim můžeme vyhnout velmi snadno. Stačí výrobky s podezřelým obsahem nekupovat.
SOUVISEJÍCÍ: Éčka a potraviny |
– 10 nejškodlivějších éček – Éčka v potravinách: Škodí nám?– Biopotraviny = zdraví?– 6 nej biopotravin v ČR– Vyhněte se škodlivým éčkům |
Zajímejte se o to, co jíte
Na téma jedy v potravinách bylo napsáno nesčetné množství knih a velké množství informací můžeme nalézt i na internetu. O tuto problematiku stojí za to se zajímat, protože se v konečném důsledku jedná o to nejdůležitější, co máme – o naše zdraví.
U mnoha běžně užívaných látek zcela chybí vědecké výzkumy, které by vyvrátily pochybnosti o jejich zdravotní nezávadnosti. V případě celé řady dalších jsou zdravotní rizika prokázaná, ale používání takových látek je stále povoleno. Obecně je dobré se chemickým látkám v potravinách vyhýbat co nejvíce, protože nikdo nedokáže říct, jak spolu různé rizikové látky reagují v našem těle navzájem. V současnosti se při výrobě potravin používá velké množství různých přídatných látek, z čehož je jasné, že odhalení jejich potenciálně nebezpečných reakcí není prakticky možné.
Kupujte základní suroviny a vařte
Nakupovat základní suroviny, ze kterých si následně připravíme jídlo sami doma, je nejlepší volba v případě, že se chceme vyhýbat potravinářským aditivům (tj. nejrůznějším přídatným látkám, ke kterým patří barviva, konzervanty, ochucovadla, sladidla apod.). Průmyslově zpracované potraviny totiž v naprosté většině obsahují některé látky, které mohou negativně ovlivňovat naše zdraví.
Potravinářská aditiva mohou vyvolávat alergické reakce u dětí i dospělých. Zdroj: Thinkstockphotos
Přídatné látky plní v průběhu zpracování a uchovávání potravy různé funkce. Některé slouží k prodloužení trvanlivosti potravin. Jiné mají vést ke zlepšení výživové hodnoty (např. syntetické vitamíny). Další zase usnadňují rychlou přípravu (např. látky umožňující snadné rozpouštění instantních potravin). Dále se používají i taková aditiva, jejichž účelem je zatraktivnění vzhledu nebo chuti dané potraviny.
Nebezpečné látky v potravinách – Sledujte etikety výrobků! | |||
Název | Označení | Typ | Rizika |
Aspartam | E951 | Náhradní sladidla | Bolesti hlavy, kožní problémy, rakovina |
Sacharin | E954 | Náhradní sladidla | Rakovina močového měchýře |
Cyklamáty | E952 | Náhradní sladidla | Rakovina, vrozené vady |
Glutaman sodný | E621 | Látky zvýrazňující chuť a vůni | Bolesti hlavy, nevolnost, Alzheimerova nemoc |
Dusitan sodný | E250 | Konzervanty, stabilizátory | Rakovina, bolesti hlavy, kožní problémy |
Seznam škodlivých éček
Na tomto místě není možné uvést všechna „éčka“ a přídatné látky, na které bychom si měli dávat při nákupech pozor. Vybrali jsme však několik z nich, které považujeme za jedny z nejproblematičtějších. Pokud se vám podaří je vyřadit ze svého jídelníčku, jistě tím uděláte něco pro své zdraví.
Umělá sladidla
Jedná se konkrétně o látky Aspartam (E951), Sacharin (E954) a Cyklamát (E952). Všechny tyto příměsi se řadí mezi náhradní sladidla, která jsou poměrně hojně užívána v nejrůznějších potravinářských výrobcích, nápojích a žvýkačkách. Nejčastěji se s nimi setkáme ve výrobcích s označením „light“ nebo „bez cukru“.
- Aspartam je látka, která může zejména citlivým osobám a dětem způsobovat různé zdravotní potíže jako jsou závratě, bolesti hlavy, kožní problémy nebo poruchy chování u dětí (hyperaktivita). V poslední době se navíc objevují informace, že při trávení tohoto sladidla může tělo produkovat nebezpečný formaldehyd, který se podílí na vzniku různých forem rakoviny.
- Sacharin se nejčastěji používá jako sladidlo nápojů pro diabetiky, ale nalezneme jej v mnoha dalších výrobcích. Dlouhodobá konzumace tohoto sladidla se nedoporučuje, protože může vést ke vzniku rakoviny močového měchýře.
- Cyklamáty jsou umělá sladidla, jejichž použití je např. v USA zakázáno, ale u nás stále patří mezi povolené látky. Používání cyklamátů může zřejmě podporovat vznik rakoviny. Někdy se také uvádí vliv cyklamátů na rozvoj vrozených vad.
Limonády a průmyslově zpracované potraviny obsahují celou řadu škodlivých přídatných látek. Zdroj: Thinkstockphotos
Glutaman sodný
- Glutaman sodný (E621, někdy nazýván jako Glutamát sodný nebo L-glutaman sodný) patří mezi látky zvýrazňující chuť a vůni. Používá se pro ochucení nejrůznějších druhů potravin, jako jsou masné produkty, instantní polévky a omáčky, kořenící směsi, pochutiny apod. Tato látka rozhodně není vhodná pro děti a může také způsobovat nejrůznější alergické reakce. Po konzumaci většího množství potravin s glutamanem se mohou objevit bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, halucinace nebo astma. Užívání glutamanu sodného bývá také spojováno se vznikem Alzheimerovy choroby.
Dusitan sodný
- Dusitan sodný (E250, jinak se nazývá také jako Natricium Nitrid, rychlosůl nebo Dusitanová solící sůl, resp. směs) se řadí mezi konzervanty a stabilizátory a je jednou z dalších zdraví škodlivých přísad. Používá se zejména v masných výrobcích a uzeninách, kterým dodává typickou barvu, chuť a ničí nežádoucí mikroorganismy. Zároveň se však jedná o jedovatou a rakovinotvornou látku, jejíž užívání je v některých zemích již zakázáno. Je to přísada zcela nevhodná pro děti a těhotné ženy. Může způsobovat také kožní problémy, bolesti hlavy a problémy s přenosem kyslíku v těle.
V současné době můžeme v obchodě vybírat mezi velkým množstvím různých typů potravin. Pokud si po přečtení etikety výrobku nejsme jisti jeho zdravotní nezávadností, nekupujme jej a vyberme si jiný. Pokud neznáme některou uvedenou látku, není nic jednoduššího než si o ní zjistit více informací. Za své zdraví nakonec zodpovídá každý sám, je proto dobré být na pozoru a vědět, co jíme.