fbpx

Brzy začne sezóna superzdravého ovoce Kaki – vytvořte z něj chutný dezert a salát0

Vypadá tak trochu jako přerostlé nezralé rajče, ale pod slupkou ukrývá lahodnou svěží chuť. A navíc je plné vitamínů a antioxidantů! Už jste vyzkoušeli kaki? Máme pro vás dva recepty, na zdravý a chutný kaki dezert.

Neobyčejně chutné, jasně oranžové plody tomelu japonského se jinak nazývají též churma, tomel, kakichurma, jam, persimon či shitse. Někdy se mu říká také korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka.

„Kaki obsahuje přes 65 % vody a vysoké množství jednoduchých sacharidů.“

Abyste si na kaki opravdu pochutnali, musí být zralé. Pak je sladké, voní lehce po vanilce a chutná jako broskev, meruňka, žlutý meloun a hruška dohromady v kombinaci s mrkví a dýní. Nezralé už tak dobré není – je natrpklé. Že je kaki opravdu zralé poznáte tak, že je ovoce na omak měkké. Proto když v obchodě koupíte ještě světlé a tvrdé plody, nechte je doma při pokojové teplotě dozrát, až dostatečně změknou. Při nákupu také vybírejte vždy plody, které nejsou otlačené.

Kaki dodá spoustu energie

Kaki můžete pojídat čerstvé i tepelně upravované. Dá se z něj připravit také chutný kompot či zavařenina. V syrovém stavu ho jezte raději bez slupky – buď jej oloupejte jako jablko nebo rozřízněte, pokapejte citronem a vyjezte lžičkou jako kiwi. Mě osobně ale jeho slupka nijak zvlášť nevadí – je jen o trochu silnější než jablečná.

Plody kaki v sobě mají přes 65 % vody a hodně sacharidů. Díky vysokému obsahu jednoduchých sacharidů je kaki rychlým zdrojem energie, ale přitom je samo o sobě nízkoenergetické. Dále obsahuje velké množství vlákniny, mnoho vitamínu C, vitamíny A a E, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď a mangan.

Kaki je chutné a prospívá zdraví

Podobně jako třeba ve zralých rajčatech i v kaki najdeme také lykopen, což je antioxidant zpomalující procesy stárnutí. Navíc obsahuje bílkoviny, uhlohydráty, aminokyseliny a pektin. Pektin zaručuje správné fungování střev a pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi.

Kaki je typické podzimní ovoce – ve Španělsku, kde se hodně pěstuje, začíná dozrávat v září.

Kaki je obzvláště prospěšné konzumovat při nemocích jater a ledvin. Také posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě, únavě a nachlazení, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Stejně tak přispívá ke zdraví a pevnosti kostí.

Odkud se kaki vzalo?

Původ kaki lze vystopovat v Asii, kde jej pojídali již v 7. století Číňané, Korejci a Japonci. Do Evropy se dostalo někdy mezi 17. a 19. stoletím a trvale zakořenilo zejména ve španělských regionech Katalánsko, Andalusie a Valencie. V této době jej objevil i botanik Carl von Linné, kterému zřejmě tak zachutnalo, že jej nazval Diospiros kaki, přeloženo z řečtiny „Diovo obilí“, přeloženo volněji „božská mana“.

V současnosti se kaki hojně pěstuje v Číně, Japonsku, Itálii a ve Španělsku. Do České republiky se dováží hlavně ze Španělska, kde se sklízí v září a říjnu. Z tohoto důvodu je kaki na našem trhu k dostání většinou jen na podzim, pokud se nedováží odjinud. Mimochodem tomel japonský, přestože je to subtropický strom, dokáže odolávat i mrazu. Proto se dá pěstovat i v České republice.

Recepty s ovocem kaki

Kaki lze bohatě využít v široké řadě receptů. Hodí se do salátů či dezertů, nebo jako doplněk drůbežího masa. Přinášíme vám 2 osvěžující letní recepty na dezert a salát s ovocem kaki!

Kaki je nejen výborným základem chutného dezertu, ale je i dekorativní

Sladké překvapení z kaki (pro 4 osoby)

4 ks kaki, 3 lžíce meruňkové marmelády, 2 plátky neochucené želatiny, našlehaná smetana, likér podle chuti

Odkrojíme „čepičku” a kaki opatrně vydlabeme, nesmíme ho roztrhnout. Dužinu vymačkáme přes cedník, přidáme marmeládu, trochu likéru a 2 plátky želatiny, kterou jsme předtím namočili ve studené vodě. Vzniklou směs dáme vařit a mícháme, než nám vznikne želatina. Necháme vychladnout, poté želatinou naplníme ovoce a dáme ztuhnout do ledničky. Na každém kousku naplněného ovoce vytvoříme „korunku” ze šlehačky a dozdobíme podle chuti kousky vlašských ořechů a/nebo lesním ovocem.

Osvěžující salát z kaki a kozího sýra (pro 4 osoby)

1 ks hlávkového salátu, 4 ks rajčat, 1 balení tvrdšího kozího sýra, 4 ks kaki, olivový olej, sůl, pepř, oregano

Salát, rajčata a kaki důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Poté vše nakrájíme na plátky a rozložíme na talíř. Dle potřeby osolíme a opepříme. Posypeme drceným oreganem. Navrch přidáme kozí sýr nakrájený na kostky. Těsně před podáváním pak salát zakápneme olivovým olejem.

Profilový obrázek

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.