fbpx

Japonský recept pro zdraví a dlouhověkost – miso polévka0

Podzim je tady a s ním i dlouhé večery a chladnější počasí. Pro přežití tohoto pro leckoho depresívního období je dobré více se zaměřit na stravu. Obzvlášť vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka.

s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů.

Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie.

Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností. Nejraději mám jednoduchou miso polévku k snídani.

Reklama

Co je to miso?

Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí.

Miso pasta se nesmí vařit, zničili byste tak v ní obsažené cenné látky.

Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let.

Mugi miso – nevábně vypadající, ale přesto zázračná potravina s pozitivním účinkem na zdraví. (Foto: autorka)

Fermetace by také měla omezit či úplně eliminovat vliv v sóji obsažených fytoestrogenů, bohužel jsem ale na toto téma neobjevila více pramenů a informací. V českých obchodech seženete většinou následující druhy miso pasty:

  • Mugi miso – miso pasta ze sojových bobů a ječmene. Má tmavou barvu a výraznou chuť. Většinou je hustší a hůře se rozpouští ve vodě. Osobně mám ale toto miso nejraději.
  • Hatcho miso – klasické miso ze sojových bobů.
  • Genmai miso – miso ze sojových bobů a rýže. Má světlejší barvu a jemnější chuť. Ideální volba pro první experimenty s miso pastou.

Nejrůznější druhy miso pasty koupíte běžně v prodejných se zdravou výživou nebo japonskými specialitami. Většinou stojí okolo 100 Kč za 400g balení, kvalitnější japonské miso však může být i dražší. Běžné miso se prodává v igelitovém sáčku. Po koupi miso doporučuji skladovat ve sklenici a ledničce. Miso vám vydrží dlouho, udávaná trvanlivost je až dva roky. kromě přípravy polévek lze miso pastu použít také do zálivek salátů a jako dochucovadlo místo sojové omáčky.

Jednoduchá miso polévka

Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní polévky s tím rozdílem, že samozřejmě použijeme kvalitní a zdravé suroviny. Prostě do talíře či misky vložíme trochu nastrouhané zeleniny (mrkev, ředkev, trochu petržele, celer, prostě cokoli, co máte aktuálně k dispozici), přidáme trochu nori vloček, nebo wakame a vše zalijeme horkou vodou. Pokud chcete, můžete přidat trochu ovesných vloček nebo kuskusu jako zavářku. Miso polévku už není potřeba dosolovat ani kořenit. Miso pasta je slaná a má výraznou chuť. Je mi samozřejmě jasné, že tento recept je trochu jednoduchý a k japonským miso polévkám má daleko, příprava takové miso polévky je však rychlá a výsledek je velmi dobrý.

Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností.

Složitější a lepší miso polévka

Udělejte si nejdříve běžný zeleninový vývar, v němž následně uvařte na nudličky nakrájenou ředkev, mrkev a pórek. Směs vařte, až zelenina změkne. Poté si do misky odeberte trochu vývaru a rozmíchejte v něm několik lžic miso pasty. Poté vše smíchejte dohromady. Miso pasta se nesmí vařit, zničili byste tak v ní obsažené cenné látky. Do polévky přidávám ještě mořské řasy, obvykle mořskou kapustu nebo wakame. Pokud by se vám zdály řasy tvrdé, je potřeba je předem asi na čtvrt hodiny namočit ve vodě. Možné experimenty: Přidejte do polévky trochu sušených sardinek niboshi a zkuste také koření – zejména curry. Obměňovat jde i přidaná zelenina, vždy však používejte maximálně tři druhy.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.