fbpx

Káva neškodí! Aneb léčivé účinky černého nápoje0

Káva je již po mnoho staletí známým a oblíbeným nápojem. Možná kávu pijete každé ráno jen tak ze zvyku, možná ji prostě milujete pro její aroma nebo osvěžující účinky. Káva však může posloužit i jako prevence proti některým nemocem. Jak je to možné?

Káva se pro mnohé z nás stala symbolem ranního probuzení nebo odpočinku během dne. Milovníci tohoto černého nápoje alespoň jednou denně zatouží po chvilce klidu s hrnkem aromatické kávy v ruce. Tento rituál je oblíbený po celém světě. Ne všichni, kteří kávě holdují ale tuší, že káva není výjimečná pouze svou chutí, ale také účinky, jimiž působí na lidský organismu. Po mnoha letech, kdy nám byly lékaři předkládány hlavně negativní vlivy kávy na lidské zdraví, vědci přicházejí s novými a celkem překvapivými informacemi. Káva neškodí lidskému organismu, ale naopak mu pomáhá.

„Tvrzení, že káva zvyšuje krevní tlak, je pouhým mýtem, který se traduje desítky let.“

Reklama

Již od minulého století bylo vědci prováděno nespočet testů a výzkumů, které se snažily účinky kávy odhalit a vyvrátit některé dlouho zažité fámy. Mnoho lidí například tvrdí, že káva zvyšuje krevní tlak. „Je to mýtus, který se traduje desítky let,“ říká přední český kardiolog Petr Niederle z pražské Nemocnice Na Homolce. Vědci totiž přicházejí s výsledky nových testů, které jsou mnohdy více než překvapivé.

Kofein a čaj na Nazeleno.cz

   – Energetické nápoje: Pozor na kofein

   – Čaj: Dobře chutná a chrání zdraví

   – Tajemství zeleného čaje

Káva obsahuje více antioxidantů než zelený čaj

Jednou z nejzajímavějších a nejpřínosnějších vlastností kávy je vysoký obsah antioxidantů.  Káva má dokonce čtyřikrát více antioxidantů než zelený čaj, který je pro tuto vlastnost často vyzdvihován. Antioxidanty v našem těle neutralizují volné radikály, které útočí na DNA a ničí ji. Poškození DNA vede k předčasnému stárnutí, degenerativním poruchám mozku nebo úpadku nervového a imunitního systému.

Káva se pije po celém světě již mnoho století
Káva se pije po celém světě již mnoho století

Tím ale účinky kávy na lidský organismus zdaleka nekončí. Rozruch v poslední době vzbudily výsledky rozsáhlého výzkumu Harvardské školy, která zkoumala souvislost pití kávy s prevencí vzniku cukrovky typu II. Studie byla prováděna po dobu 12 až 18 let za účasti 125 000 lidí. Výsledky mluví rozhodně pro kávu. Dokazují totiž, že káva může snížit riziko cukrovky až o 50 % u mužů a o 30 % u žen. Zajímavé je, že jiné kofeinové nápoje takovou prevenci neprokázaly.

Říkáte si, jak to, že takový „obyčejný“ nápoj, kterým je káva, může mít takové účinky? Proč jsme o nich nevěděli dříve? V minulosti bylo studium zaměřeno především na jednu složku kávy – kofein. O ostatních složkách toho proto zatím vědci tolik nevědí. Pomalu však prozkoumávají i tato „bíla místa“ a na veřejnost se dostávají nové poznatky o účincích kávy. „Nyní teprve začínáme chápat potenciální zdravotní účinky těch několika set složek kávy,“ říká profesor Peter Martin, ředitel institutu pro výzkum kávy (ICS) na americké Vanderbiltově univerzitě.

Káva je tradiční nápoj, který je opředený mnoha mýty. Dá se ale věřit současným výzkumům o léčivých účincích tohoto černého nápoje
Káva je tradiční nápoj, který je opředený mnoha mýty. Dá se ale věřit současným výzkumům o léčivých účincích tohoto černého nápoje?

Povzbuzující účinky kávy a prevence Alzheimerovy choroby

Abychom ale slepě nepropagovali něco, co má i své stinné stránky, připomeňme, že u pravidelných konzumentů kávy nelze podcenit jejich možnou závislost na tomto nápoji. Je jasné, že i káva má svůj rub i líc. Co se týká povzbuzujícího účinku na lidský organismus, působí káva na každého jinak. V těle se kofein z kávy dostává ze žaludku a střev do krevních vlásečnic a krví je roznášen do dalších orgánů. Specifikem kofeinu je schopnost proniknout i do mozkových buněk a působit stimulačně na nervový systém. Rozdílné jsou ale její účinky u mladých lidí a starších osob, svou roli zde hraje i tělesná hmotnost a pohlaví člověka.

Jiný zajímavý výzkum ohledně působení kávy na člověka byl prováděn švédskými a finskými vědci, kteří se zaměřili na zkoumání spojitosti mezi konzumací kávy a rozvojem Alzheimerovy choroby. Jejich rozsáhlý výzkum sledoval dobrovolníky středního věku a jejich zvyklosti s pitím kávy. Po 21 letech byli tito lidé vyhledáni znovu a vědci zjistili, že i zde se káva výrazně zasloužila o prevenci choroby. Prokázali totiž, že ti, kteří vypili 3-6 šálků kávy denně, trpěli Alzheimerovou chorobou o 65 % méně než osoby, které ji pily málo nebo vůbec.

 Několik šálků kávy denně nás podle vědců chrání před Alzheimerovou chorobou
Několik šálků kávy denně nás podle vědců chrání před Alzheimerovou chorobou

Káva jako pomocník při bolesti svalů

Také si říkáte, jestli těch šest šálků denně není opravdu už trochu moc? Nemůže takové množství zanechat na konzumentovi neblahé zdravotní následky? Podle lékařů by ale ani u tohoto množství kávy neměly u zdravého jedince vzniknout jakékoliv srdeční nebo zažívací potíže. Velká konzumace kávy však není doporučována ženám po menopauze, kterým kvůli nedostatku vápníku v potravě hrozí řídnutí kostí (osteoporóza). Káva je totiž nápojem močopudným a může zhoršit hospodaření těla s vápníkem.

Pokud vás někdy napadne otázka, zda je káva vhodná pro sportovce, odpoví vám snad následující výzkum. Vedl ho Victor Maridakis, a podle něj může káva sportovcům dokonce pomoct. Mírní totiž bolest svalů, která vzniká po delší zátěži. Pokud si dáte dva šálky kávy denně, měla by se bolest namožených svalů zmenšit na polovinu. Podle Maridakise by tak káva mohla pomoci především začátečníkům při přechodu z prvního týdne cvičení k dlouhodobějšímu cvičebnímu programu. Tlumení bolesti je navíc v tomto případě bez vedlejších účinků.

Výsledky výzkumů jsou častokrát překvapivé a mohou dospět k rozdílným závěrům. Káva byla objevena zhruba před dvanácti stoletími a patří k tradičním nápojům, které přetrvaly až do dnešních dnů. Asi i proto je opředena mnoha mýty a pověrami týkající se jejích účinků. Poslední výzkumy ale některé z mýtů o škodlivosti kávy popírají, jak řekl člen Institutu pro výzkum kávy při Vanderbiltově univerzitě: „Výzkumy ukazují, že káva je daleko více zdraví prospěšná, než škodlivá“.

Autor: Redakce Nazeleno.cz