Léto si bez zmrzliny nejde představit. Jestliže nekupujete drahé zmrzliny a nanuky, protože jsou přeslazené a obsahují éčka, nemusíte se hned mražené letní pochoutky vzdávat. Vyrobte si zmrzlinu doma. Jak na to?
Léto je v plném proudu a v ulicích vyrostly stánky, kde prodávají kopečkovou i točenou zmrzlinu. Je příjemné koupit si kopeček oblíbené zmrzliny nebo zaskočit do nejbližšího obchodu pro nanuka, jen se tak chvíli potulovat ulicemi a zapomenout na všední starosti. Chuť by nás ale možná přešla, pokud bychom detailně prozkoumali složení zmrzliny.
„ Spousta zmrzlinových výrobků nemá s pravou zmrzlinou nic společného – používají se v nich různé náhražky a nekvalitní suroviny.“
ReklamaZa lákavým vzhledem zmrzliny často stojí nejrůznější barviva a aromata. Najít opravdu kvalitní zmrzlinu, která by byla vyrobena z mléka, smetany, tvarohu a ovoce je na českém trhu stále problém. Nejčastěji narazíte na mražený krém s umělou příchutí nebo přeslazené vodové zmrzliny.
Nekvalitní nanuky a zmrzliny s vysokým obsahem vody navíc rychle tají (což může být dobrým poznávacím znamením a varováním, že u tohoto stánku už byste mraženou pochoutku kupovat neměli).
Zdravé potraviny na Nazeleno |
– Bezlepková dieta: Tipy a recepty– Recept: Pohankové palačinky– Celozrnné pečivo a nebezpečí obilovin– Bílý cukr, třtinový cukr nebo sladidla?– Aloe vera: Zázračná rostlina? |
Pozor na čokoládovou polevu
Čokoládová poleva na nanucích si často na čokoládu jen hraje. Ve většině případů se jedná o tukovou polevu s malým obsahem kakaa. Jak poznat opravdu kvalitní čokoládu? Je to jednoduché. Na kvalitnějších čokoládách je uvedeno, kolik procent kakaa obsahují (čím vyšší, tím lepší). Kdo je opravdu milovníkem pravých hořkých čokolád, má představu, jak by měla taková čokoláda chutnat.
Pozor na nanukové polevy – často nemají s čokoládou nic společného
Dalším problémem zmrzlin je jejich skladování. Teplota při přepravě, skladování a manipulování musí být minimálně -18 °C. Někdy však dochází k tomu, že zmrzlina se rozmrazí a znovu zmrazí. To je dobrý základ pro různé mikroorganismy a zárodky. Podle hmatu poznáme, jestli byl výrobek rozmražený. Pozor bychom měli dávat i na obaly a kontrolovat, zda nejsou poškozené. Doba trvanlivosti u zmrzlin a nanuků je také velmi důležitá a ideální není ani přemražování výrobků.
Zmrzlina versus mražený krém |
Pravou zmrzlinu na českém trhu jen tak nenajdete. V obchodech většinou narazíme na mražené krémy, které nemají s pravou zmrzlinou nic společného – jejich základem je voda, cukr, sušené mléko, rostlinný tuk a nezbytná aromata a barviva.
Mražený krém, který neobsahuje smetanu nebo tvaroh nesmí mít v názvu uvedeno slovo „smetanový“ nebo „mléčný“! |
Domácí zmrzlina – recept
Pokud toužíte po zdravém zmrzlinovém osvěžení, vyrobte si domácí zmrzlinu. Není to zas tak náročné a neoddiskutovatelnou výhodou je, že budete vědět, co jíte.
Ovocná domácí zmrzlina
Ingredience: sezónní ovoce (jahody, černý rybíz, borůvky, maliny), smetana ke šlehání, třtinový cukr.
Postup: Ovoce pokrájejte na kousky (jahody, maliny) nebo rozmačkejte (černý rybíz, borůvky), posypte lžící třtinového cukru, promíchejte a dejte na pár hodin do mrazáku. Zmraženou směs rozmixujte společně se smetanou (postupně ji přilévejte, dokud směs nebude mít typickou zmrzlinovou konzistenci). Směs dejte zmrazit. Servírovat můžete do zmrzlinových kornoutů nebo do zmrzlinových misek, které nechte ochladit v lednici.
Lehká ovocná dřeň
Ingredience: Letní ovoce (jahody, maliny, rybíz, borůvky…), třtinový cukr nebo med.
Postup: Ovoce rozmačkejte nebo rozmixujte v mixéru. Přidejte třtinový cukr nebo med a promíchejte. Směsí naplňte kelímky (hodí se například ty od jogurtu) a nechte zmrznout.
Složení některých zmrzlinových výrobků |
|