fbpx

Sója: Obsahuje zdravé látky, ale může i škodit0

Je sója skutečně rostlinou budoucnosti, za níž bývá označována? Jaké látky sója obsahuje? Působí sója jako prevence civilizačních chorob? Nebo lidskému tělu naopak škodí? Kdo by se měl sóje raději vyhýbat a komu naopak pomáhá? + RECEPT

Sója je označována za rostlinu budoucnosti, mnozí (především vegetariáni) nahrazují ve svém jídelníčku maso právě sójou, jelikož tato rostlinka má v sobě vysoký obsah bílkovin. 500 gramů sóji obsahuje stejné množství bílkovin jako 2 kilogramy masa, 5 litrů mléko nebo 28 vajíček. Sóju však nemusíte požívat pouze v podobě kostek neurčité barvy, ale také v podobě méně známého tofu nebo sójového mléka.

„Kojencům sójové mléko raději nepodávejte!“

Reklama

Pozitivní dopad sóji na lidské tělo je nepopiratelný. Naše doba je charakteristická nejrůznějšími civilizačními chorobami jako je ateroskleróza, revmatická onemocnění, vysoký krevní tlak, choroby srdce (především angina pectoris) a další. Lidem trpícím některou z civilizačních chorob je doporučováno vyhýbat se masu a nahrazovat ho právě sójou. Platí to obzvláště u lidí trpících cukrovkou, protože na rozdíl od masa sója nepoškozuje slinivku břišní. Kromě toho sója také neobsahuje cholesterol a tím působí ochranně před aterosklerózou.

Zdravé potraviny na Nazeleno.cz

   – Olivy: zdravé a plné vitamínů

   – K čemu je listová zelenina?

   – 5 porcí ovoce a zeleniny denně!

   – Celozrnné a vícezrnné pečivo

   – Cukr nebo přírodní sladidla?

Sója jako prevence proti rakovině?

Spekuluje se také o tom, že požívání sóji se může stát prevencí proti vzniku rakoviny, jelikož sója (stejně jako různé druhy zeleniny) obsahuje protirakovinně působící látky blokující proteázu. Sójové boby také obsahují nízkou koncentraci přirozených estrogenů, a přestože pozitivní dopad na lidské tělo není v tomto případě dostatečně prozkoumán, spekuluje se o tom, že tyto malé dávky estrogenů mohou chránit před rakovinou prsu.

Sója obsahuje řadu minerálů a vitamínů

Látky
Pozitivní účinky
 
Draslík, vápník, hořčík a železo
Při revmatických onemocněních, dně, osteoporóze, kazivosti zubů, překyselení, pálení žáhy, ekzémech, vyrážkách
Vitaminy skupiny B, lecitin
Blahodárně působí na nervovou soustavu
Kvalitní tuky
Chrání cévy (prevence před infarktem a mrtvicí)
Vláknina
Odstraňuje zácpu a působí preventivně proti hemoroidům

Po mnoho let koluje mezi lidmi mýtus (jenž je ještě přiživován firmami obchodujícími se sójou) o tom, že Japonci, kteří sóju již po staletí pravidelně pojídají, mají ve své populaci mnohem menší výskyt rakoviny prostaty a dalších druhů tohoto onemocnění. Tento mýtus ale musíme brát s rezervou. Sami Japonci totiž přiznávají, že sója není pravidelnou součástí jejich jídelníčku.

Sóju můžeme konzumovat v mnoha podobách. Na trhu najdeme sójové maso, mléko, omáčku nebo tofu
Sóju můžeme konzumovat v mnoha podobách. Na trhu najdeme sójové maso, mléko, omáčku nebo tofu

Může pravidelná konzumace sóji poškodit zdraví?

I přes nesporné klady, které pokrmy ze sóji lidskému tělu přináší, nesmíme zapomínat na pravidlo, že „všeho moc škodí“. Bylo zmíněno, že sója obsahuje velké množství bílkovin – a právě tento fakt může vést k vyčerpání proteolytických enzymů trypsinu a chymotrypsinu. Proto je vhodné užívat sójové boby v malém množství, ideálně dvakrát týdně.

Zmínili jsme, že sója může díky nízké koncentraci estrogenu zabránit vzniku rakoviny prsu. Toto malé množství hormonu, které pomáhá ženskému tělu, může mít ale neblahé účinky na kojence. Doktor Mike Fitzpatrick, toxikolog z Nového Zélandu, přepočítal, že vzhledem k tělesné váze novorozeňat se jim do těla konzumací sójového mléka dostává obsah pěti antikoncepčních pilulek denně. Při tomto množství hrozí poškození nervového systému a štítné žlázy.

Se sójou je spojeno ještě další možné riziko – snížení plodnosti. Ze sóji se totiž uvolňuje genistein (látka podobná ženskému pohlavnímu hormonu), který má nejenom protirakovinné účinky, ale také snižuje kvalitu spermatu.

Pozor na alergii na sóju!

U Evropanů se velmi často vyskytuje alergie na sóju. Pokud jste tedy tuto rostlinu nikdy neochutnali, dělejte to s opatrností, aby u vás nevypukla alergická reakce. Možnost reakce na sóju se snižuje u těch produktů, které jsou upravovány fermentací. Fermentací vznikají zdravější a bezpečnější potraviny, jelikož při tomto procesu dochází také k ničení toxinů.

Sójové maso je nutné nejprve povařit v osolené nebo okořeněné vodě
Sójové maso je nutné nejprve povařit v osolené nebo okořeněné vodě

Nic na světě není černé nebo bílé. Ani o sóje nelze říct, že jednoznačně pomáhá nebo škodí. Při konzumaci sóji se stejně jako u mnoho dalších potravin doporučuje užívat ji s mírou. Rozhodně není nutné se jí obloukem vyhýbat, protože obsahuje mnoho cenných látek. Pouze kojencům, těhotným ženám a párům, které se snaží o početí potomka, bychom doporučili se sóje vyhýbat.

Lidé, kteří do těchto kategorií nepatří, mohou svůj jídelníček sójovými výrobky čas od času oživit. Na českém trhu můžete najít také kuchařky, které se na jídla uvařená ze sóji zaměřují. Sójové kostky se připravují specificky, před samotným pečením či smažením je nutné je nejprve uvařit. Sójové maso vaříme v osolené nebo grilovacím kořením okořeněné vodě 10 až 30 minut. Pokud nevíte, jaké jídlo ze sóji uvařit, vyzkoušejte pro začátek náš tip na sóju po čínsku.

Tip: Recept „Sója po čínsku“

Ingredience: sójové kostky, olej, česnek, cibule, balení arašídů, bambusové výhonky, kečup ostrý, kari a sójová omáčka

Postup: Na pánvi rozehřejte trochu oleje a na něm orestujte nakrájenou cibuli, česnek a arašídy. Poté přidejte již uvařené sójové kostky, bambusové výhonky a podle chuti kečup, sójovou omáčku a kari. Podávat můžete s rýží nebo pečenými bramborami.

Autor: Redakce Nazeleno.cz