České lesy jsou plné borůvek. Vyzkoušejte toto superzdravé ovoce na neméně zdravém špaldovém koláči. Jak na to? Proč je špaldová mouka lepší než ta obyčejná?

Také milujete atmosféru letních večerů, kdy si můžete jen tak posedět na zahrádce, užívat si posledních paprsků sluníčka a něco dobrého zakousnout? Letní měsíce jsou pro většinu z nás spjaty s lahodným čerstvým ovocem. Léto bez ovocných moučníků, pohárů, koláčů či koktejlů by snad ani nebylo létem.
Velmi oblíbeným ovocem, které si mnozí z nás žádnou sezónu nemohou nechat ujít, jsou borůvky. Jejich sezóna je právě tady, proto na ně neváhejte vyrazit do lesa.
Reklama SOUVISEJÍCÍ: Recepty a zdravé potraviny |
– Pohankové palačinky s jahodami– Domácí ovocná zmrzlina– Čím zdravě sladit?– Recept: Melicharovy placky |
Borůvkový koláč ze špaldové mouky
Velkým favoritem mnoha milovníků borůvek jsou koláče. Ať už s drobenkou nebo bez, s tenkým či silným těstem – borůvkové koláče jsou prostě hitem letního pečení v mnoha rodinách. Pokud nedáte na pečivo s ovocem dopustit a zároveň se chcete stravovat zdravě, rádi bychom vám představili netradiční recept – vyzkoušejte koláč s borůvkami ze špaldové mouky.
Tento moučník není složitý. Jde v podstatě o klasický ovocný koláč, jeho přidaná hodnota ale spočívá především v několika zajímavých ingrediencích, z nichž jednou je i zmíněná špaldová mouka.

Špaldová mouka: Lahodná chuť a spousta vitamínů
Špalda je druh pšenice, která se už před mnoha tisíci lety pěstovala na blízkém východě, svojí tradici má ale i v Evropě. Dnes se s ní nejčastěji setkáme v prodejnách se zdravou výživou, a to v několika různých formách – od mouky, přes otruby, narazit ale můžeme i na špaldové pivo.
Pšenice špalda je pro lidský organismus látkou navýsost žádoucí. Má vysoký obsah vlákniny a bílkovin, sacharidů, minerálů, nenasycených mastných kyselin a vitamínů skupiny B a potěší i svým nulovým obsahem cholesterolu.
Špaldová celozrnná mouka se svými vysokými nutričními hodnotami je velmi výživná a výjimečná svou lehce ořechovou chutí. Pečivo ze špaldové mouky je vláčnější, lehce stravitelné a navíc trvanlivější. Svoje výhody si špaldová mouka zachovává především díky tomu, že při zpracování se špaldové zrno mele celé a v mouce tedy zůstávají všechny jeho důležité části.

Borůvky aneb zdravé letní osvěžení přímo z lesa
A co borůvky? Rozhodně bychom neměli získat dojem, že borůvky jsou v tomto receptu pouhou popelkou. Naopak – dávají koláči tu správnou ovocnou chuť a navíc prospívají i celému organismu. Jak mu vlastně pomáhají?
Borůvky jsou bohaté na vitamín C, který posiluje náš imunitní systém, a navíc obsahují velké množství antioxidantů. Ty působí pozitivně na náš organismus – snižují riziko vzniku srdečních a cévních chorob a některých druhů rakoviny. Při pravidelné konzumaci borůvky zlepšují náš zrak a léčí šeroslepost.
Nejen plody, ale dokonce i listy brusnice borůvky pomáhají – obsahují totiž velké množství tříslovin, čaj z nich tedy může pomoci při průjmových onemocněních či žaludečních potížích a dokonce i při zánětu močových cest.
Vypěstujte si borůvky na zahradě |
Čerstvé borůvky přinesené z lesa jsou téměř bezkonkurenčně dobrou pochoutkou. Pokud ale nemáte možnost zajít na ně do lesa (nejčastěji se porosty keříčků brusnice borůvky vyskytují v jehličnatých lesích), ideální variantou je jejich pěstování doma. Stačí si v zahrádkářství pořídit několik keříčků obvykle tzv. kanadské borůvky a jednoduše zasázet do záhonku. Ideální je umístit keříček borůvky na slunce či do polostínu, důležitá je dostatečná a pravidelná zálivka – především během sezony. Významným předpokladem pro úspěšné pěstování borůvek je také dostatečně kyselá půda, vhodné je vysazovat rostliny například do rašeliny. Limitováni ale nemusíte být ani pokud bydlíte v bytě, borůvky se dají sklízet i doma na balkoně, kde je vysazujeme do větší nádoby. |
Jednoduché letní pečení: Koláč s borůvkami
Pokud vám tedy doma zbude alespoň hrnek čerstvých, případně zamražených borůvek, máte možnost vyzkoušet některý z „borůvkových“ receptů. Jedním z nich je i tato zdravá a zároveň chutná varianta výborného borůvkového koláče. Postup je tak jednoduchý, že hotovo budete mít za několik chvil. A garantujeme vám, že na stole koláč dlouho nevydrží.
Kromě zmiňované špaldové mouky na naše tělo příznivě zapůsobí i hnědý třtinový cukr, který poslouží jako vítaná náhrada klasického bílého cukru. V hnědém nerafinovaném cukru jsou totiž zachovány vitamíny, minerály a vláknina cukrové třtiny, jde tedy o kvalitnější variantu cukru. Pořídit ho můžete například ve zdravé výživě, kde už lze narazit i na jeho světlejší, bělenou variantu (ta se hodí hlavně pro ty, kterým hnědá barva cukru vadí).
Pokud se tedy pouštíte do přípravy koláče, nezbývá než popřát úspěšné pečení a hlavně dobrou chuť!