fbpx

Cereálie nejsou tak zdravé, jak si myslíte. Kdy se jim raději vyhnout?0

Výrobci snídaňových cereálií tvrdí, že jejich produkty jsou vhodným startem do nového dne. Čas od času ovšem někde vyjde článek o tom, že cereálie nejsou ani zdravé, ani dietní. Navíc mají vysoký glykemický index, takže se brzy dostaví pocit hladu. Jak je to ve skutečnosti?

Cereálie bývaly původně starořímské slavnosti a hry pořádané na počest římské bohyně obilí a polní úrody Ceres. Dnes se výrazem cereálie označují obilniny. Mezi lidmi však o cereáliích kolují různé pověry. Nevěřte tomu, že vše, co je cereální, je zákonitě zdravé! Ve skutečnosti to není tak úplně pravda. Slovo cereální totiž vyjadřuje pouze fakt, že je potravina vyrobena z obilí. Cereální je tedy například i bílý rohlík, který do zdravého jídelníčku zrovna nepatří.

„Nevěřte mýtu, že vše, co je cereální, musí být zákonitě zdravé!“

Celozrnné potraviny by měly být řazeny do jídelníčku pravidelně minimálně třikrát denně v rámci různorodé vyvážené stravy. Někdo si možná myslí, že snídaňové cereálie jsou jen pro děti, ale díky svému složení mohou prokázat velkou službu i dospělým v produktivním věku, jejichž organismus nepotřebuje o nic méně vitaminů a prospěšných látek.

Reklama

Jak vybrat správné cereálie na snídani?

Dnes už není problém cereálie koupit – jsou k dostání v každém supermarketu. Na trhu je ale mnoho druhů cereálií a je třeba si umět správně vybrat. Velkou pozornost věnujte tomu, zda jsou cereálie celozrnné. Jen tak totiž zajistíte svému organismu přísun rozpustné i nerozpustné vlákniny, kterou vaše tělo potřebuje. Výrobky, které nenesou pečeť celozrnnosti, jsou vyráběny jen ze střední vrstvy zrna a produkty jsou tak ochuzeny o větší množství vitaminů skupiny B a vysoký obsah vápníku, zinku i železa.

Oves má ze všech obilnin nejvhodnější skladbu aminokyselin nezbytných pro stavbu bílkovin a svalů

Sami musíte zvážit, kolik fyzické aktivity budete přes den vyvíjet a podle toho zvolit druh cereálií. Dítěti, které má ve škole dvě hodiny tělocviku a odpoledne ještě např. fotbalový trénink, můžete dopřát sladší cereálie, případně i s čokoládou nebo různými dalšími pochutinami. Pokud ale vy sami budete sedět osm hodin v kanceláři a potom pojedete autem domů, raději sáhněte po těch „obyčejných“ – bez sladkého sušeného ovoce, čokolády či kakaa.

Není müsli jako müsli

Pokud dáváte před jakýmikoliv lupínky přednost müsli, měli byste se zajímat především o způsob jeho výroby. Existují totiž dva základní druhy – křupavé (či zapékané) a sypané. Správně hádáte, že to křupavé müsli nemá se zdravou stravou mnoho společného. Upravuje se totiž smažením nebo zapékáním, při kterém je většinou používán palmový olej. Myslete tedy na to, že takto připravené müsli obsahuje daleko větší množství tuku a má pochopitelně i vyšší energetickou hodnotu.

Připravte si zdravou snídani z celozrnných cereálií, nízkotučného mléka a ovoce

Naproti tomu müsli sypané je připravované šetrným švýcarským způsobem pražení, při kterém získá křupavý charakter i bez oleje a smažení. Takto připravované müsli si zachovává  zdraví prospěšné látky a právě proto je správnou volbou pro všechny, kteří se snaží zhubnout nebo aktivně předejít onemocnění tlustého střeva či kardiovaskulárního systému.

Jak snídaňové cereálie připravit?

Nejrůznější průzkumy zjistily, že cereálie mají vysoký glykemický index. Tajemství zdravé müsli snídaně v tomto případě tkví v její přípravě. Glykemický index totiž můžete výrazně snížit, pokud si cereálie zalijete mlékem, jogurtem nebo do nich přidáte nízkotučný tvaroh. Právě tento způsob přípravy je doporučovaný i výrobci. A pro lepší a zdravější chuť můžete přidat kousky ovoce – ať už podle vašeho osobního vkusu nebo podle toho, co vám právě roste na zahrádce.

Výjimečnost ovesných vloček

Pokud však stále váháte, jaké cereálie z té roztodivné nabídky zvolit, pak vězte, že pro začátek v žádném případě neprohloupíte s obyčejnými ovesnými vločkami. Velkou výhodou je jejich variabilita. Dají se připravovat naslano i nasladko, uvaříte z nich polévku či kaši, přidávají se do pečiva, praží se a míchají s medem, oříšky či jogurty. Ovesné vločky jsou sice poměrně energeticky vydatné (100 g obsahuje 1485 kJ), přesto však paradoxně pomáhají při snižování tělesné hmotnosti. Tlumí totiž pocity hladu a navozují pocit sytosti.

Připravte si rychlou ovesnou kaši:

 

 

Do půllitrového hrnku nebo misky na cereálie nasypte menší šálek ovesných vloček zalijte dvěma šálky mléka. Nechte alespoň hodinku v klidu (klidně můžete i přes noc), aby vločky nasákly mlékem. Potom dejte hrnek či misku s vločkami ohřát do mikrovlnky. Po dvou minutách promíchejte a ohřívejte ještě další dvě minuty. Do kaše si můžete pro lepší chuť přidat trošku cukru (doporučuji třtinový), med nebo ji dochutit ovocem – rozinkami, sušenými meruňkami, jahodami, borůvkami apod. Fantazii se meze nekladou.

Kdy je vhodná doba na cereálie?

Cereální snídaně představují ideální začátek dne, protože dobře zasytí. Navíc je třeba si uvědomit, že pokud chcete jíst během dne něco sladkého, měli byste tak učinit právě ráno, aby měl organismus dostatek času přijatou energii využít a nepřeměňoval ji v organismu v zásobu tuků. Naopak není vhodné dát si je k večeři, protože tělo energii už nestihne zpracovat. Kromě toho by vám mohla večerní konzumace cereálií přivodit problém s nafukováním.

Co se tedy cereálních snídaní týká, rozhodně jsou zdravější než buchty od babičky. Ale je to s nimi stejné, jako s kteroukoliv jinou potravinou: zhltnete-li na posezení celou krabici, nedá se mluvit o zdravé snídani. Uvědomte si, že problémy s nadváhou nebo zažívací potíže nezpůsobují většinou potraviny samy o sobě, ale nesprávné stravovací návyky.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.