Pití čaje má dlouholetou tradici. Černý a zelený čaj ochutnal snad každý. Stále častěji se ale v obchodech objevuje také čaj bílý, který je považován za perlu mezi čaji. Proč je bílý čaj tak jedinečný? Jaké jsou jeho účinky na lidský organismus?

V současné době máme k dispozici nepřeberné množství čajů rozličné barvy i chuti. Jedním z nejméně frekventovaných čajů je bezpochyby čaj bílý, který pochází z Číny. Bílý čaj byl po dlouhá staletí nazýván nápojem císařů, protože jeho pěstování bylo (a dodnes je) velmi náročné, a proto si jej mohli dopřát pouze ti nejbohatší. Historie bílého čaje je podle čínské legendy stará zhruba 5 000 let. Poměrně dlouho byl znám pouze v oblasti Dálného východu.
Ačkoli se bílý čaj postupně rozšiřuje do celého světa, stále nedosahuje úrovně konzumace čaje černého. Vzhledem k jeho velmi pozitivním účinkům na lidský organismus, poptávka po něm však neustále roste a získává si stále větší a větší oblibu. I nadále však zůstává mezi ostatními čaji velmi vzácným a díky jeho chuti jej můžeme označit za skutečnou delikatesu.
ReklamaBílý čaj s vysokým obsahem antioxidantů
Pěstování a výroba bílého čaje prochází poměrně složitými procesy. Bílý čaj se zpracovává z prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků rostliny „Camellia sinensis“, které se ručně sbírají na počátku vegetačního období, tedy během velmi krátkého časového úseku odpovídajícímu přelomu března a dubna. K výrobě tohoto čaje slouží pouze mladé pupeny, které jsou pokryty jemnými stříbřitě bílými chloupky. Odtud také nese svůj název. V období dešťů se tyto pupeny rozvíjejí do lístků a tím ztrácejí svojí specifickou chuť a vůni.
Poté co jsou pupeny sebrány, nechávají se zcela volně zvadnout a následně za pomoci slunečních paprsků usušit. Protože se bílý čaj nepraží ani nefermentuje, uchovává si svoje typické aroma, které ho odlišuje od ostatních druhů čajů. Toto velice šetrné zpracovávání umožňuje poupatům udržet si vysokou koncentraci antioxidantů, jako mají čerstvé čajové listy, proto jsou jeho účinky na lidský organismus tak blahodárné.

Správně uvařený bílý čaj má světlou, lehce zlatavou barvu. Je charakteristický svěží, lehkou vůní, jemnou a nasládlou příchutí. Vyskytuje se v několika variantách, které se od sebe liší svou kvalitou. Nejkvalitnější a zároveň nejrozšířenější jsou odrůdy Yin Zhen (Silver Needle) nebo Bai Mu Dan (někdy psaný jako Pai Mu Tan), které jsou pěstovány ze stejného druhu čajovníku, nicméně také ostatní druhy (Gong Mei, Song Yang nebo Snowbud) lze zařadit mezi velmi kvalitní čaje. Ačkoli je dnes bílý čaj rozšířen do celého světa, pěstován je výhradně na území Číny (v provincii Fu-t´ien), Indie, Srí Lanky a Japonska.
Bílý čaj: Zázrak pro lidské tělo?
Bílý čaj nemá jen lahodnou a jemnou chuť ale zároveň je díky přítomnosti účinných přírodních antioxidantů obsažených v tříslovinách velice prospěšný lidskému tělu. Antioxidanty zabraňují předčasnému stárnutí, udržují lidské tělo v dobré kondici, pomáhají v boji proti bakteriím a virům, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, prospívají srdci, kostem i zažívání a zlepšují imunitní systém člověka. Podle odborníků jsou antioxidanty významným pomocníkem v prevenci i léčbě srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny.

Současně má bílý čaj nejmenší obsah kofeinu – zhruba 15 mg (pro srovnání, káva obsahuje 120–150 mg, černý čaj 40–60 mg, zelený čaj 20–30 mg kofeinu). Bílý čaj je také považován za zvláště účinný prostředek ke snižování horkosti. Díky velkému obsahu antioxidantů je často využíván také v kosmetickém průmyslu, ať už jako součást pleťových krémů či antibakteriálních mýdel a vod.
Zajímavým poznatkem je, že díky přítomnosti katechinů napomáhá bílý čaj ke snižování výskytu paradentózy a zubního kamene a celkově vede k zdravému vzhledu ústní dutiny. Antioxidanty a fluoridy zase snižují množství bakterií v ústech a brání jejich usazovaní na zuby. Vedle toho má bílý čaj mnohem méně barviva než např. čaj černý, který díky tomu zanechává na zubech nahnědlý povlak.
Bílým čajem proti stresu i obezitě
Bílý čaj je účinnou zbraní proti stresu. Kromě toho že je s pitím čaje spojena relaxace, obsahuje také aminokyselinu L-theanine, která zvyšuje množství serotoninu, dopaminu a gamma-aminomáselných kyselin v mozku, čímž pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku a umožňuje redukovat psychický stres. Nicméně měli bychom mít na paměti, že pitím bílého čaje deprese a stres zcela nezmizí. Funguje spíše jako prevence.
Nedávné klinické testy bílého čaje provedené německými farmakology prokázaly přítomnost látek omezující růst a množení tukových buněk. Bílý čaj může napomáhat snižování nadváhy. I v tomto případě platí, že je nutné jej chápat spíše jako doplněk stravy při dietách a jako prevenci proti obezitě, rozhodně od něj nelze očekávat převratné, rychlé a samovolné ubývání na váze.
Bílý čaj působí blahodárně na lidské tělo i mysl
Bílý čaj se vyznačuje lahodnou chutí a pozitivními účinky na lidské tělo i mysl. Vždy však musíme myslet na to, že není všemohoucím lékem ale možným preventivním prostředkem proti nejrůznějším chorobám. Jeho dostupnost se rok od roku zlepšuje, nicméně i nadále patří vzhledem ke složitému pěstování mezi nejdražší čaje vůbec. Pokud bychom se chtěli rozhodnout pro jeho koupi, určitě bychom měli dát přednost bílému čaji v sypané podobě, nicméně k dostání je v každém větším supermarketu také sáčkový bílý čaj.