Musíte držet bezlepkovou dietu a zoufáte si, že už nikdy neochutnáte křupavý rohlík? Naštěstí se trh s bezlepkovými potravinami postupně rozšiřuje a věřte, že se můžete obejít i bez klasických obilovin. Které potraviny neobsahují lepek? Jak si doma připravit chutné jídlo bez lepku? + Recepty
Dokážete si představit, že už nikdy v životě neochutnáte křupavý loupáček, vypečený koblížek nebo chléb s pořadně propečenou kůrkou? Neokážete, viďte. Pečivo je každodenní součástí našeho jídelníčku a představa, že se doživotně budeme muset vzdát veškerých výrobků z mouky není nikterak příjemná. Vypořádat se s ní ovšem musí lidé, kteří trpí nesnášenlivostí nebo alergií na lepek, jenž obiloviny obsahují.
„Bezlepkové potraviny se prodraží – jsou asi třikrát dražší než ty obyčejné.“
ReklamaNesnášenlivost lepku – tzv. celiakie – je vážné onemocnění, které vyžaduje striktní a doživotní vyloučení lepku ze stravy. Totéž je nutné také v případě alergie na lepek. Lepek je bílkovina obsažená v téměř všech u nás rostoucích obilovinách, které tvoří základ našeho tradičního jídelníčku.
Zdravé potraviny na Nazeleno |
– Mlékomaty: Pravé mléko z automatu– Bílý cuktr, třtinový cukr nebo sladidla?– Recept: Melicharovy placky– Cereálie – čemu se raději vyhnout– Celozrnné pečivo a nebezpečí obilovin |
Jak se pozná nesnášenlivost lepku?
Mezi základní příznaky nesnášenlivosti lepku patří dlouhotrvající průjmy, hubnutí, podvýživa, nedostatečné vstřebávání živin, v některých případech také kožní vyrážky. Celiakii je možné diagnostikovat na základě krevních testů. Nutná je také biopsie tenkého střeva, která prokáže, zda a nakolik je sliznice tenkého střeva poškozená.
Bezlepková dieta je nutná při nesnášenlivosti lepku, který je obsažen ve většině obilovin
Často se můžeme setkat také s alergií na lepek. Mezi alergické příznaky patří pálení v ústech, otoky hrdla, průjmy, ekzém, astmatický kašel nebo dušení. V tomto případě je také nutné vyloučit lepek ze stravy, avšak dlouhodobé zdravotní riziko nehrozí.
Bezlepkovou dietu je vhodné dočasně držet i v případě silné alergie na mléko, kdy je žádoucí pročištění střev a zvýšení vstřebávání živin. Alergie na lepek nemusí být doživotní. Celiakie však ano.
Z čeho je bezlepková mouka?
U celiaků a potravinových alergiků, je velice důležité, aby kontrolovali etikety výrobků – vyhnout se musí produktům z pšenice, ječmene, ovsa a žita. Neškodná je naopak rýže, jáhly, pohanka, kukuřice, hrách, cizrna, amaranth a quinoa. Posledně jmenované jsou vlastně pseudoobiloviny pocházející z jižní Ameriky.
Cizrna lepek neobsahuje. Dříve byla běžnou součástí jídelníčku našich předků
Z těchto „povolených“ obilovin a luštěnin se mele mouka, která dokonale nahrazuje nejčastěji používanou mouku pšeničnou, zejména co se týká zahušťování pokrmů – např. polévek a omáček, placek či omelet.
document.write(„“);
Bezlepkové potraviny se prodraží
Komplikace nastávají v případě, kdy si chceme doma upéct koláče nebo buchtu. Použití klasické bezlepkové mouky není vhodné – chybí v ní totiž lepek, který udržuje těsto „pohromadě“. Řešením je použití namíchané bezlepkové směsi, které kromě bezlepkové mouky nebo také deproteinovaného pšeničného škrobu, obsahují nejrůznější přídatné látky – především škroby, aby se těsto nedrolilo a bylo krásně vláčné. Tyto směsi můžeme používat také přímo do domácích pekáren a k výrobě domácího bezlepkového chleba.
Bezlepkové potraviny se většinou prodraží
U jakýchkoli bezlepkových výrobků, označených logem s přeškrtnutým obilným klasem, je nevýhodou jejich cena. Ta je asi třikrát vyšší než u běžných produktů. K dostání je také hotové pečivo, které stačí jen dopéct v troubě, sladké či slané trvanlivé pečivo, knedlíky, těstoviny, pomazánky, směsi k obalování masa, křehké obilné chlebíčky, cukrovinky, müsli a podobně. Mezi nejznámější výrobce a distributory bezlepkových potravin u nás patří např. Schär, Sivo, Bio Felicia, Celi Hope a další.
Recepty aneb vaříme bez lepku |
Polenta s rozinkami a kokosovými chipsyBio kukuřičnou krupici pomalu přisypáváme do vařící vody a za neustálého míchání vaříme tak dlouho, dokud kaše nezhoustne. Dáváme dobrý pozor, abychom polentu nepřipálili. Do hotové kaše rychle zamícháme hrst rozinek sultánek a strouhaný kokos nebo kokosové chipsy, nalijeme do mísy a necháme zatuhnout. Hotovou kaši můžeme polít rýžovým sirupem nebo lehce zasypat hroznovým cukrem. Švestkový jahelníkBio jáhly uvaříme do změknutí, poté je dáme do formy vymazané rostlinným olejem nebo kokosovým tukem a vysypaným kukuřičnou krupicí, poklademe sušenými švestkami a oříšky, zalijeme trochou rýžového nebo jahelného mléka a dáme zapéct. Tip na zdravou bezlepkovou snídaniBio kukuřičné Corn Flakes nasypeme do misky, polijeme bio datlovým sirupem a posypeme strouhaným kokosem. |
Přirozeně bezlepkové potraviny
Mezi přirozeně bezlepkové potraviny, které jsou levnější a zdravější (neobsahují žádné přídatné látky), patří rýže, jáhly, pohanka a kukuřice. Například extrudované křehké chlebíčky – rýžové, kukuřičné nebo pohankové jsou vhodnou alternativou klasického snídaňového pečiva.
Rýže neobsahuje lepek a dají se z ní připravit chutné pokrmy
Stejně tak rýžové, pohankové nebo jáhelné vločky se hodí k přípravě výborných kaší na sladko i na slano. Velice oblíbené jsou kukuřičné křupky, které mohou jíst i velmi malé děti. Na trhu se objevují kromě kukuřičných také křupky pohankové, rýžové i jahelné. Známá a oblíbená je také tzv. polenta – kaše, která se vaří z kukuřičné krupice.
Bezlepkové potraviny v biokvalitě?
Veškeré přirozeně bezlepkové potraviny by měly být k dostání také v biokvalitě ve všech prodejnách zdravé výživy. Kukuřičné cornflakesy v bio kvalitě vyrábí například TopBio. Pozor bychom si měli dát na nejčastěji prodávané kukuřičné cornflakesy Emco, které obsahují kromě cukru a slad, jenž je vyroben z obilí. Výbornou a zdravou svačinkou mohou být bezlepkové tyčinky Oskri, které jsou bez cukru. Jsou vyrobeny pouze ze sušeného ovoce, oříšků a datlového či rýžového sirupu.