Čistá pšeničná bílkovina je klasickým doplňkem jídelníčku makrobiotiků. Je lehce stravitelná a její výroba v domácích podmínkách je i docela levná. Zapomeňte na drahé rostlinné maso a udělejte si doma jeho obdobu – seitan. Výsledkem a chutí budete překvapeni.
Seitan je vlastně čistý pšeničný lepek. Pokud vám nyní trochu zatrnulo a mysl přišla slova jako bezlepková dieta, celiakie atd., vězte, že skutečnost je trochu složitější. Ano lepek a jeho intolerance může být opravdu příčinou mnoha nemocí od kožních problémů, přes únavový syndrom, až po cukrovku či chudokrevnost. Lepek je však škodlivý v těch potravinách, které bohužel jíme nečastěji – v pečivu a dalších výrobcích z bílého těsta. V kombinaci se škrobem totiž v trávicím traktu putuje hluboko do střev, kde je nežádoucí.
Naopak trávení čistého lepku probíhá v žaludku a konzumace seitanu je proto zdravotně bezproblémová. Samozřejmě pokud již intoleranci na lepek, máte, je pro vás seitan tabu. Zdraví lidé jej však mohou jíst bez obav. Seitan je dobrý a velmi dobře stravitelný.
ReklamaJak vyrobit seitan
Výroba seitanu je jednoduchá a levná, jde však o poměrně pracnou záležitost. Nejdříve je nutné připravit těsto. Kupte si kilogram hladké mouky. Potřebujete světlou pekařskou, pro tentokrát zapomeňte na celozrnnou či špaldovou mouku. Mouku poté zalijte půl litrem vody a vypracujte dokonalé a nelepivé těsto. Tuto fázi není radno podcenit. Ačkoli je to fyzicky náročné, s hnětením těsta si dejte na čas, aby bylo dobře plastické a homogenní. Jakmile máte uhněteno, těsto vytvarujte do koule a ponořte jej na 15 – 20 minut do misky s horkou vodou.
Nyní následuje fáze vymývání škrobu. Kouli těsta nejdříve opatrně a ke konci radikálněji mněte v dlaních pod vodou. Rukama těsto, které se bude trochu rozvolňovat, neustále spojujte do koule. Současně se vám do vody vymývá bílý škrob. Jakmile je roztok škrobu nasycen – voda je hodně bílá, použijte opět vodu čistou. Vymývání se podle receptů opakuje třikrát, to se mi ale zdá málo. Většinou používám čistou vodu pětkrát či šestkrát. Chce to trochu cviku, časem se vám seitan podaří udělat daleko rychleji než napoprvé.
Během vymývání se objem těsta zmenšuje a hmota se stává jakoby víc gumová a soudržnější. To už se blížíme k cíli a seitan je na světě. Výslednou hmotu promyjte důkladně – škrob v seitanu rozhodně nechceme. Hotový seitan má nažloutlou barvu a typickou strukturu s vlákny.
Příprava seitanu v kuchyni
Hotový seitan nemá příliš vysokou trvanlivost, a je proto dobré ho ihned uvařit. Nakrájejte hmotu na kousky a vhoďte do osolené vařící vody. Ve vodě jej povařte asi půl hodiny. Výsledkem jsou kousky vařené bílkoviny příjemné chuti, které můžete použití běžným způsobem v kuchyni.
Na co si dát při přípravě seitanu pozor a další tipy
- Základem je kvalitní těsto. Mouku s vodou proto dobře zpracujte.
- Při prvním vymývání postupujte opatrně, závěrem buďte důkladnější a hmotu pod vodou dobře promněte v dlaních.
- Při vymývání se uvolňuje velké množství škrobu. První lázeň můžete slít a škrob použít v kuchyni.
- Postup je docela dlouhý, vymývání trvá asi tak hodinu. Je proto dobré seitanu připravit víc naráz.
- Z půl kila mouky (250 ml vody) připravíte seitan pro cca 3-4 lidi.
- A na konec opět připomenutí. Pro zdravé lidi je seitan prospěšný a dobře stravitelný, pro strávníky s lepkovou intolerancí nikoli. Jde o čistý lepek!