Camembert, romadúr, gouda, parmazán, roguefort. Sýry, které potěší každý mlsný jazýček. A co takhle v „kozí variantě“ – dali byste si? Řada z kozích sýrů už není jen francouzskou doménou a tak je dnes můžete ochutnat i na českých farmách. V čem je kozí mléko a sýry výjimečné? A kde je nakoupit?
Možná jste také zaznamenali fenomén kozích farem, kterých u nás v posledních letech vyrostlo jako hub po dešti. Od severních Čech po jižní Moravu funguje řada kozích farem, z nichž si nadšení konzumenti odvážejí mléko, tvarohy či sýry. Lidé z vesnic i měst se sem sjíždí pro mléčné výrobky z kozího mléka, které je v mnoha směrech považováno za pomyslné „top“ mezi mléky.
O kozím mléce se v příručkách, zdravých knihách či na internetu dočtete ledacos. Třeba to, že jeho vlastnosti a účinky zaznamenali už staří Římané, kteří ho dokonce označovali za „elixír krásy a dlouhověkosti„. Zdá se, že dnes by starým Římanům dal nejeden chovatel koz za pravdu. O produkty z kozího mléka je zájem a jeho neobyčejné přednosti lákají k vyzkoušení řadu lidí. Co je na něm tak zvláštního?
ReklamaKozí mléko – bohatý zdroj vitamínů a minerálů
Podle pana Hugo Čapka, chovatele z kozí farmy Ekokoza, má kozí mléko pro lidský organismus větší přínos než běžné kravské mléko, na které jsme zvyklí. Kozí mléko obsahuje řadu významných látek, jako např. minerální soli vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků: mědi, zinku, manganu, titanu, chromu a kobaltu a řadu vitamínů: A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou. Pozitivní je vyšší obsah fosforu a vápníku, vitamínu D, riboflavinu a nižší obsah sodíku.
Významné je kozí mléko také díky své lepší stravitelnosti. „Množství bílkovin v kozím mléce je částečně vyšší než v mléce kravském, ale nižší než v mléku ovčím. Důležitá je lepší stravitelnost kozího mléka, která je způsobena rozměry a rozložením tukových částic v mléce, které jsou rozptýleny v malých kuličkách, velice podobných tuku v mateřském mléce,“ říká Jana Laušmanová z Kozí farmy Držovice.
Kozy jsou jedním z mála zvířat, které netrpí rakovinou. Zdroj: http://www.sxc.hu/
Kozí mléko jako prevence rakoviny?
A to ještě zdaleka není všechno. Neobyčejně zajímavě vypadá výčet toho, na co vše působí pravidelné užívání kozího mléka (podle p. Čapka):
- působí při prevenci rakoviny
- prokazatelně působí na výstavbu a obnovu buněk
- má příznivé výsledky při léčbě onemocnění kůže, atopického ekzému nebo astma
- působí pozitivně na žaludek a střeva
- je doporučované při léčbě plicních onemocnění a nervových poruch
Zřejmě nejzajímavější jsou jeho protirakovinné účinky. Koza je totiž údajně jedním z mála zvířat, které netrpí rakovinou. „Obecně je známo, že pouze žraloci a kozy mají obranné látky proti rakovině. Hlavní látka je Ubichom 50. Mléko a kozí produkty jsou cennou potravinou v oblasti prevence proti rakovině,“ říká Ing. Karel Dvořák z Kozí farmy Žofín.
Kozí mléko pro alergiky?
Po výčtu všech těch superlativ vás možná napadá otázka, zdali může být kozí mléko řešením pro ty, kdo jsou alergičtí na běžné mléko kravské. Jak to s kozím mlékem v tomto případě je, nám vysvětlil Hugo Čapek:
„Pokud máte intoleranci na laktózu, většinou nemůžete pít žádné mléko, a to ani kozí a ani ovčí. Laktózy je všude skoro stejně. Nicméně jsou pro vás vhodné sýry, které zrají cca 3 týdny, stopové množství laktózy je obsaženo v měkkých sýrech.“
Jinak je tomu ale u alergiků na bílkoviny. „V případě, že máte alergii na alfa S1 – je pro vás užívání kozích výrobků možné, protože kozí mléko alfa S1 neobsahuje. Řidčeji se vyskytuje i alergie na alfa S2, tady je ale problém a ani kozí výrobky vám nepomůžou,“ říká Čapek. Pokud tedy trpíte „pouze“ alergií na specifické bílkoviny, mělo by vám kozí mléko posloužit jako plnohodnotná náhrada toho kravského.
Škála kozích sýrů je velmi široká. Zdroj: http://www.sxc.hu/
Kozí sýry – zdravé mlsání
Ne každému je ale kozí mléko pochuti. Mnohem stravitelnější a chutnější variantou pro vás proto může být některý z výrobků z kozího mléka – ať už tvaroh, jogurt nebo sýry. Právě kozí sýry, které jsou aromatičtější a chuťově plnější než ty z kravského mléka, si díky tomu našly spoustu příznivců. Jsou navíc lépe stravitelné, jemnější a lahodné v porovnání se sýry z jiného mléka.
Sýry se obecně dělí na měkké, polotvrdé a tvrdé. „Z kozích sýrů jsou nejznámější sýry měkké, často se vyrábí různě okořeněné. Můžete se setkat s kozím romadúrem, camembertem, s kozí goudou nebo s kozím parmazánem,“ vypočítává Hugo Čapek. Pochutnat si ale můžete i na kozím tvarohu (ten má trvanlivost týden), na čerstvém nezrajícím sýru (vydrží 14 dní), či na roguefortu (zraje 6 týdnů) nebo eidamu (zraje 6 až 9 týdnů).
Kde pořídit kozí sýr a kolik za něj dáte?
Jany Laušmanové z farmy Držovice jsme se zeptali, od čeho se odvíjí ceny kozích sýrů. „U nás se ceny sýrů liší podle náročnosti jejich zpracování a délky zrání. Čerstvé sýry jsou tudíž levnější než zrající. Také záleží, zda výrobek pochází z ekologického zemědělství.“ Ceny kozích sýrů se většinou pohybují zhruba od 250 Kč po 450 Kč za kilogram, cena se liší farma od farmy.
A jak sýr pořídit? Kozí farmy většinou umožňují osobní odběr zákazníkem – zavoláte, objednáte a pro sýry či mléko si v dohodnutou dobu osobně přijedete. To ale není jediná možnost, jak kozí sýry pořídit. „Výrobky lze dnes koupit na farmách, na farmářských trzích i v obchodech, převážně v krámech se zdravou výživou, kinotékách nebo ve specializovaných sýrařských krámech, kterých je dnes ve velkých městech také hodně,“ říká Jana Laušmanová. Kromě toho navíc již funguje i možnost objednat sýry po internetu. Vybere si tedy opravdu každý.
No a jak kozí sýry konzumovat? Variant je nepřeberné množství – chutnají třeba v čerstvém salátu, zapékaný se zeleninou a masem či houbami. Oblíbenou pochutinou je také nakládaný sýr s kořením, který si můžete jednoduše připravit doma. Pokud hledáte nějaký zajímavý recept, mohla by vás zaujmout třeba jehněčí roláda s kozím sýrem. Jak na ni se dozvíte například v tomto videu.
Článek byl vytvořen ve spolupráci s Hugo Čapkem (Kozí farma Ekokoza), Karlem Dvořákem (Kozí farma Žofín) a Janou Laušmanovou (Farma Držovice).