fbpx

Čaj – dobře chutná a chrání zdraví0

Ze všech nápojů se na světě nejvíce pije voda. Na druhém místě se i přes konkurenci kávy, koly a limonád drží čaj. Pije se už tisíce let. Co stojí za úspěchem tohoto výluhu z lístků asijského keře? Dá se vůbec tomu, co většina z nás kupuje, říkat čaj? Je zdravější zelený, nebo černý čaj?

Miliony lidí začínají den prostým rituálem – hodí do hrnku sáček s čajem a přidají horkou vodu. Často si neuvědomují, jaké možnosti se skrývají za tou špetkou sušených lístků. Chcete-li si vychutnat svůj každodenní šálek naplno, není na škodu proniknout hlouběji do starobylé vědy, která tento nápoj obklopuje a která snese srovnání se znalectvím vína. Člověku zvyklému na sáčkový čaj ze supermarketů se může z bohaté nabídky až zamotat hlava.

„Ať už jsou zdravotní účinky čaje jakékoliv, čaj pijeme především kvůli jeho chuti.“

Reklama

Není čaj jako čaj

Čaj není jeden, existuje velké množství druhů. Rozlišujeme čaje černé, zelené, ovocné, bylinkové, oolongy… Jak se v nich vyznat a v čem se liší? Podle čínského přísloví „existuje tolik druhů čajů, kolik mraků na nebi“. Seznámit se podrobně se všemi, to je téma na několik knih. Ale každý by měl znát alespoň základní typy lístků, s nimiž se může potkat na pultech obchodů.

Druhy čajů

Černý čaj – Představuje asi 80% světové spotřeby čajů. Před vysušením probíhá tzv. oxidace. V lístcích dojde k chemickým přeměnám, které mj. způsobí ztmavnutí.
Zelený čaj – Pokud lístky před sušením vystavíme krátce vysoké teplotě, zničí se enzymy, které způsobují oxidaci. Obsahuje trochu jiné látky než černý, např. větší množství zdraví prospěšných katechinů.
Oolong – Představuje střední cestu. Oxidace sice probíhá, ale po chvíli se proces přeruší.
Pu-erh – Oxidace probíhá několikrát. Pu-erh má zvláštní zemitou chuť, která není každému příjemná. Jiní na ni nedají dopustit.
Bílý čaj, žlutý čaj – Méně časté druhy se zvláštním postupem výroby.
Rooibos, maté – Byliny, které se používají jako náhražka čaje v některých částech světa. Nicméně nejde o čaj, chuť je odlišná.
Ovocné a bylinné čaje – Jsou čaji nazývány nesprávně. Jde o výluhy z ovoce či z bylin. Tento článek se jimi nezabývá.

Už jsem se zmínil, že zelený čaj obsahuje více prospěšných katechinů. Je tedy lepší? Spor mezi zastánci černého a zeleného čaje se dá přirovnat ke sporu milovníků bílého a červeného vína. Každý na to své nedá dopustit. Pravda je asi taková, že zelený čaj obsahuje více katechinů, černý zase flavonoidy, velmi prospěšné látky, jichž najdete u „konkurence“ minimum. Nehledě na vyšší obsah kofeinu a tedy větší význam pro ty, kteří pracují dlouho do noci. Spor zelený/černý je věcí osobních preferencí. Navíc, obsah prospěšných látek nemá nic společného s chutí, o kterou jde u čaje především.

Čaj

Stupně kvality čaje

Určování kvality čaje není snadné. Jistým vodítkem je část rostliny, která se zpracovává. Za nejkvalitnější se považují mladé lístky u vrcholu větvičky, popř. poupata. Čím blíže ke kořeni, tím jsou lístky starší a obsah aromatických látek nižší. Mezinárodně se používá stupnice napovídající, ze které části rostliny je směs vyrobena:

S, PS, OP, FOP, GFOP, TGFOP, FTGFOP, STFGFOP

 

„S“ znamená souchong, který obsahuje nejstarší hrubé listy a stopky. SFTGFOP (Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) se skládá prakticky jen z nejmladších lístků a poupat. Někdy najdete za názvem ještě 1, což znamená výběr nejlepších lístků dané třídy. Nenechte se ale zmást, už OP a FOP představují dobrou kvalitu a pro běžné pití jsou dostačující. Vyšších kvalit dosahují dražší čaje, které oceníte spíše v čajovnách či při zvláštních příležitostech. Hodnocení ovšem nebere v úvahu oblast, nadmořskou výšku, podmínky pěstování… I čaj „nižšího stupně“ z kvalitní vysokohorské plantáže daleko předčí i vyšší stupně z jiných plantáží (navíc, ne všichni obchodníci dodržují stejný systém).

Nejběžnější typy čaje: nahoře zelený a oolong, dole černý a pu-erh. Foto: Martin Archalous
Nejběžnější typy čaje: nahoře zelený a oolong, dole černý a pu-erh. Foto: Martin Archalous

V praxi se setkáte i s dalšími stupni, např. drť (F, OF…), prach (D), zlomky (BP, BOP…) atd. Čajovým začátečníkům ale budou stačit hlavní kategorie, popsané výše.

Nejlepší oblasti pro čaj?

Dalším důležitým faktorem je oblast, z níž čaj pochází. Podobně jako u vína se nedá říct, že by jedna oblast byla prostě „lepší“. Každá má svou jedinečnou charakteristiku. Např. Darjeeling (čti dárdžiling) je považován za velice kvalitní („šampaňské mezi čaji“). Běžného konzumenta může ale zklamat zvláštní jemnější chuť, na kterou je třeba si zvykat.

Jen krátce zmíním přípravu čaje. Někteří znalci vám přesně vylíčí, kolik gramů lístků použít, jakou teplotu musí mít voda i jak přesně dlouho se má ten který čaj louhovat. Možná se dokonce rozhovoří o japonském čajovém obřadu a o nesmírné filozofické hloubce procesu přípravy čaje. Vy jim ale můžete odpovědět slovy Sen nó Rikjú, velkého čajového mistra: „Uvařte vodu, zalijte čaj a vypijte ho. Nic víc vědět nepotřebujete.“ Je pravda, že pro nejlepší požitek musíte dodržovat přísná pravidla, ta však můžete nechat na zkušeném personálu čajoven.

Zelený čaj je podle některých
Zelený čaj je podle některých „zdravější“ – má totiž více katechinů

Každý typ čaje potřebuje trochu jinou teplotu a trochu jinou dobu louhování. Ale v praxi moc nezkazíte, když lístky zalijete horkou vodou z rychlovarné konvice, pokud možno ne moc tvrdou a bez chlóru. Některé čaje lze zalévat i vícekrát. Pokud si přeci jenom chcete vyzkoušet ideální proces přípravy, instrukce většinou najdete na balení. Každopádně je zbytečné, abyste si odpočinek při šálku čaje kazili starostmi, „jestli ho nemám louhovat o půl minuty dýl“. Běžní Číňané, jinak v čajování velice zběhlí, často tento problém vůbec neřeší.

Nakupujeme čaj – bez příchutí!

Dávno pryč jsou doby, kdy se v obchodech dal koupit jeden druh čaje, navíc pochybné kvality. Jak poznamenal jeden znalec: „Stupeň kvality? To asi v továrně zametli ze země.“ I na pultech supermarketů dnes najdete výběr čajů v cenách pod 10 Kč i přes 200 Kč za 100 gramů. Na levnější čaje buďte opatrní, zde stále platí poznámka o „zametací kvalitě“.

Ale už v cenách od 50 Kč/100 g seženete v supermarketu dobrý čaj. Chcete-li však opravdu kvalitní lístky, zajděte do specializovaných obchodů. V posledních letech u nás zapustilo kořeny několik řetězců. Nabízejí sice kvalitní zboží, ale jejich hlavním zbožím jsou čaje s různými dochucovadly, většinou uměle navoněné. Nad takovým výrobkem znalec ohrne nos.

Japonský čajový obřad – vrchol umění přípravy čaje
Japonský čajový obřad – vrchol umění přípravy čaje

Není nic špatného na čaji s příchutí ananasu, jahod, broskví, pokud však toužíte po skutečném čajovém zážitku, hledejte čisté čaje bez příchutí a voňavek. Naštěstí prodávají tyto řetězce i širokou nabídku kvalitních a čistých čajů. Pro čajového začátečníka a běžného spotřebitele představují ideální volbu.

Jestliže chcete proniknout hlouběji do tajů tohoto starobylého nápoje, musíte vyrazit jinam. Nejlepší a nejkvalitnější druhy čajů pořídíte v zavedených čajovnách či specializovaných obchodech. Tam také najdete prodavače, kteří se v oboru skutečně vyznají a poradí i s náročnějšími otázkami.

Zdravotní účinky čaje

Čaj neunikl pozornosti vědců, kteří jen dokázali to, co se o čaji traduje už celá tisíciletí: Nejen, že příjemně osvěží a povzbudí, ale prospěje i vašemu zdraví. Příčinou povzbuzujících vlastností je, jak jinak, kofein. Hrnek černého čaje obsahuje zhruba 50 mg kofeinu, což je sice méně než hrnek kávy (instantní káva 65 mg, překapávaná káva 155 mg, turek až 400 mg), ale i tak nejsou účinky zanedbatelné. Mnohem důležitější jsou látky ze skupiny katechinů. Dosavadní výsledky ukázaly jejich příznivý vliv na imunitu a obnovu buněk.

Tyto látky najedeme ve všech typech čajů, nejvíce v zelených. Podle výzkumů působí pozitivně proti chorobám oběhové soustavy, nadváze, stresu i dalším tzv. civilizačním chorobám… Nedá se říct, že čaj působí „proti něčemu“, jeho unikátní složení posiluje organizmus jako celek.

Další zajímavé ingredience

  • 7 super-ingrediencí pro vaše zdraví

    Recepty pro super-ingredience

    Med jako lék

    Olivy: zdravé, nekalorické, plné vitamínů

Nicméně, jak řekl jeden znalec, čaj nepijeme kvůli zdravotním účinkům, čaj pijeme, protože nám chutná. Navíc, čaj vychutnáváme v kruhu rodiny, přátel, v opojné atmosféře čajoven či ve chvílích klidné relaxace. Pití čaje pro mnohé znamená víc než zahnat žízeň. Stává se chvílí pokojné meditace v dnešní uspěchané době. Tyto chvíle oddechu možná pomáhají víc, než všechny katechiny a flavonoidy.

Čaj v plechovkách, ledový čaj…

V supermarketech najdete širokou nabídku ledových či instantních čajů. Jak si stojí v porovnání s čerstvým čajem připraveným z  lístků? Pokud jde o chuť, naprosto se nedá srovnávat. A zdravotní účinky? Podle výzkumu z roku 2001 je obsah katechinů u instantních čajů až 5× nižší než u těch připravených z lístků. V případě čajů v lahvích a plechovkách šlo dokonce o desetinásobný pokles. Ledové čaje osvěží, nic se ale nevyrovná čerstvému, z  kvalitních lístků připravenému šálku.

Autor: Redakce Nazeleno.cz