Mít v síťovce vejce s označením bio je dnes velká móda. Jak při nákupu v obchodě poznat, která vejce pocházejí od slepic z výběhu a která se vykutálela z klece? Jsou kvalitní i pouhá „domácí vejce“?
Sehnat bio vajíčko nebo nakoupit domácí vejce od českých farmářů, kteří nechávají slepice procházet venku po dvoře, je v poslední době dost populární. Moderní je zásobovat vlastní ledničku a spíž surovinami, které pocházejí z blízkého okolí. S vědomím, že jak se chováme k přírodě, se nám brzy vrátí. Platí to i v chovu zvířat. Nezáleží na tom, zda je farmář chová pro maso, mléko nebo vejce.
To, jak se se zvířetem zacházelo, se projeví v kvalitě suroviny i přínosu pro organismus. Rozdíl je i v chuti a vzhledu. V obchodech nebo na farmářských trzích se kvalitní vejce dají koupit. Jak ale poznat, která pocházejí od slepic chovaných v klecích a která od těch, které si užívaly volnosti ve výběhu? Máme sledovat nápisy bio nebo jsou dobrá i vejce domácí?
ReklamaOdkud vejce pocházejí a v jakých podmínkách žijí slepice, prozradí obal.
Jak poznat vejce z klecového chovu? Prozkoumejte kód
Jak poznat vejce od slepic z klecí? Prozkoumejte kód |
Na každém vejci z obchodu najdete kód. Třeba ve tvaru 3 CZ 1234. První číslice označuje, jak byla slepice, která vejce snesla, chována. 1 – vejce od slepic chovaných ve volném výběhu Následuje kód producenta vajec, tedy jejich původ. V našem případě „CZ“ znamená Českou republiku. Často se objevují i vejce ze Slovenska (SK), Polska (PL), Německa (DE), Litvy (LT) a podobně. Poslední čtyřčíslí je registračním číslem chovu. |
Vejcím od farmáře dávají zákazníci přednost i z etických důvodů. Foto: Thinkstockphotos.com
Vejce tříděné u nás může snést slepice v Polsku
Obal vajec by nám měl prozradit i další údaje: hmotnost, kód třídírny a datum minimální trvanlivosti. Čerstvá vejce lze prodávat nejpozději sedm dní před vypršením jejich minimální trvanlivosti. Nepleťte si kód třídírny, který začíná kódem země (například CZ), s označením, který určuje původ vajec. To, že byla vejce vytříděna u nás, neznamená, že z Česka pocházejí.
Na obalu najdeme i označení velikosti. Ti, kdo často vaří, se určitě již zamýšleli nad tím, co v receptu znamená věta: Přidejte dvě středně velká vejce. Kolik jich vlastně potřebujeme?
XL | velmi velká | nad 73 g |
L | velká | od 63 g do 73 g |
M | střední | od 53 g do 63 g |
S | malá | méně než 53 g |
Vejce z klece: ano nebo ne?
Podle evropských standardů na tom ani slepice chované v klecích nejsou tak špatně jako dříve. Na každou připadá 550 centimetrů čtverečních plochy. Někteří odborníci tvrdí, že slepice v klecích mají hygieničtější prostředí než na dvorku. Představa života v kleci ale není příjemná. Při nákupu tedy rozhoduje i náš smysl pro etické zacházení se zvířaty. Vejce nebo maso od veselých slepic má prostě něco navrch.
Co se týká výživových hodnot a dopadu na náš organizmus, tak u bio vajec (či vajec od farmářů) se můžeme častěji setkat s různými vnitřními vadami a špinavější skořápkou, než u ostatních vajec. To může představovat nebezpečí mikrobiální kontaminace. Mohou obsahovat například salmonelu. Vejce z bio chovů jsou ale lepší, pokud se budeme zajímat o riziko chemické kontaminace, neboť slepice jsou krmeny produkty ekologického zemědělství.
Na obalu si můžeme přečíst zemi původu i velikost vajec. Foto: Thinkstockphotos.com
Cholesterol ve vejcích je zbytečný strašák
Bio vejce se také oproti vejcím z velkochovu vyznačují nižší hladinou cholesterolu. Cholesterol bývá jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé vajíčka nekupují. Je však jednou ze základních látek nezbytných pro lidský organizmus. Řada lékařských studií navíc potvrzuje, že jedno až dvě vejce denně neuškodí. Zvýšenou hladinu cholesterolu si navíc můžeme přivodit i pouhou konzumací vysoce kalorické stravy, která vejce ani obsahovat nemusí.
V posledních letech byly však vyšlechtěny slepice, jejichž vejce obsahují méně cholesterolu, než je obvyklé. Takže se můžete poohlédnout po produktech, které by ho měly obsahovat méně.
Krásně barevný žloutek mají vejce od slepic ze dvora i z klece. Foto: Thinkstockphotos.com
Slepice vykrmované hormony a antibiotiky. Pravda nebo mýtus?
Asi nejčastějším důvodem, proč si kupujeme bio vejce či kuřecí maso, je, že do svého těla nechceme přenést hormony a antibiotika, kterými bylo zvíře krmeno. Pravdou je, že používání růstových hormonů je při chovu slepic a kuřat ze zákona zakázáno a antibiotika smí být podávána pouze v případě, že zvíře onemocní. V tomto případě musí být navíc dodržena stanovená lhůta, kdy se nesmí slepice využít na maso ani vejce.
Krásně žlutý žloutek! To je to, co nás na první pohled upoutá u domácích vajec. Ty nám i více chutnají a připadají nám proto zdravější. Rozdíl v chuti je dán především stářím vajec. Zatímco vejce domácí konzumujeme do několika dní od jejich snesení, vejce z obchodu se k nám dostanou obvykle později. A co ovlivňuje barvu žloutku? Složení krmiva. Takže téměř oranžový žloutek může být ukryt ve vejci, které snesla babiččina slípka i nosnice, která žije celý život v kleci.