Pochutnáváte si rádi na čerstvém ovoci a zelenině? Nechcete kupovat nahnilé ovoce ze supermarketů? Řešením pro vás může být systém biobedýnek, díky němuž je čerstvá a právě sklizená zelenina dodána na stůl zákazníka během 24 hodin. Jak systém funguje? Je možné si biozeleninu u zemědělců objednat i u nás?
Dostatek čerstvé zeleniny a ovoce je považován za základ zdravého jídelníčku. V supermarketech i zelinářství je v současné době k dostání rozmanité množství ovoce i zeleniny, ale ne vždy jsou nabízené produkty zaručeně čerstvé. Právě vykopnutá mrkev na zahrádce nebo zrovna utržená hruška však chutnají o poznání jinak než ty, které nějaký čas stráví na cestě na náš stůl.
„Zelenina je sklízena přímo v den odběru a tím je zajištěna její čerstvost.“
ReklamaPokud nemáte vlastní zahrádku a chcete si dopřávat čerstvou zeleninu a ovoce každý den, může být řešením tzv. systém „biobedýnek“. Ten vznikl v 60. letech ve Švýcarsku a v Německu a dnes je úspěšně provozován i v dalších zemích, jako je Rakousko nebo Velká Británie.
Biopotraviny a zdravá výživa |
– Biopotraviny – základní informace– Podívejte se, jak vypadá česká biofarma– Biopivo a biolimonády– Listová zelenina– 5 porcí ovoce a zeleniny denně– Biopotraviny nejsou zdravější |
Systém biobedýnek aneb čerstvá zelenina až domů
Jak systém biobedýnek funguje? Tento nový druh marketingu podporuje spolupráci venkovských zemědělců a odběratelů z měst, kteří touží po co nejkvalitnější a zaručeně ekologické zelenině. Odběratelé se sdružují do skupin, jež čítají zhruba 20 – 50 lidí, a zavážou se od pěstitele pravidelně odebírat bedýnky se zeleninou. Členové skupiny většinou zaplatí určitou sumu peněz a pak v týdenních či delších intervalech bedýnku od pěstitele přebírají.
Předností bedýnkového systému je zajištění stále vysoké kvality a rozmanitosti zboží, přiměřené ceny za danou hodnotu a spolehlivé dodávky. Pro zákazníka je tento způsob nejen pohodlný, ale i výhodný. Průměrná bedýnka o 8 – 10 kg zeleniny vyjde zhruba na 200 Kč. Velikosti bedýnek se však mohou lišit, pěstitelé většinou nabízí 3 typy biobedýnek: malou, rodinnou a obří.
Podle domluvy můžete svou bedýnku zeleniny dostávat pravidelně až před práh. Zdroj: www.thedailygreen.com
Zelenina je sklízena v den odběru
Složení biobedýnky záleží na sezóně a nabídce konkrétního pěstitele, proto může být její obsah poněkud omezený. Zákazníci se ale mohou na druhou stranu seznámit s takovými druhy zeleniny, které v běžném obchodě nenajdou. Každá bedýnka se tak může stát malým překvapením.
Kromě ovoce a zeleniny lze také navíc objednávat vajíčka, maso, mléčné výrobky, pečivo, víno či jiné zboží. Celoročně nabízenými produkty jsou povětšinou brambory, cibule nebo mrkev. Naopak sezónními druhy zeleniny bývají pórek, hlávkový salát, rajčata, papriky, cuketa a další.
Zelenina je většinou sklízena přímo v den odběru a tak je zajištěna i její čerstvost, kterou si odběratelé nemohou vynachválit. Mnoho zemědělců dodržuje tzv. pravidlo 24 hodin, což znamená, že skladovací doba před odběrem nepřesáhne jeden den. Zelenina je často nemytá, což poukazuje na menší důraz na vnější vzhled a jsou tak sníženy i celkové výdaje.
Bedýnku s čerstvou biozeleninou je možno odebírat v týdenních i delších intervalech. Zdroj: www.gertens.com
Minimum starostí – maximum zeleniny
Jak probíhají platby za bedýnky? Povětšinou vše záleží na domluvě. Někde lidé platí předem za celou sezónu, jindy pouze měsíčně a u některých zemědělců se objevuje možnost platby za každou bedýnku při jejím odběru. Po zaplacení dané částky se tedy i spotřebitel stává zčásti spoluodpovědným za úrodu. Pokud se některá plodina neurodí, musí i odběratel počítat s následky, tedy omezením odběru dané plodiny. V případě, že chce zákazník odběr vynechat, vyrozumí předem pěstitele a ten se tomu přizpůsobí.
Předávání bedýnek se uskutečňuje buď na smluvených místech (například na farmě) nebo jsou rozváženy přímo do domu. O předání bedýnky se stará sám prodejce nebo družstvo, které si rozvozy zorganizuje samo. Dovážková vzdálenost je většinou malá, proto je pro odběratele neocenitelné i vědomí, že podporují farmáře ve své zemi, resp. svém regionu.
Nový typ vazby: pěstitel – zákazník
Co je pro správnou činnost takového družstva potřeba? Jednou z důležitých věcí, kterou je třeba zajistit je vybírání plateb mezi členy, pomoci zemědělci při předávání zásilek, případně zorganizovat různá setkání na farmě. Nejedná se ale o činnost nijak náročnou, vždy záleží hlavně na domluvě v každé skupině.
Celý systém biobedýnek je zajímavým způsobem, jak lidem předvést zcela nový druh marketingu. Velmi důležitý je zde totiž osobní kontakt a otevřená komunikace mezi pěstitelem a odběratelem, kdy ze vzájemné spolupráce mohou vznikat i pevné vazby a vztahy. Ty zemědělci zajistí loajalitu odběratelů a zákazníkovi kvalitní produkty. Nejjednodušším způsobem komunikace je pravidelný bulletin, přikládaný ke každé bedýnce. Zde se zákazník může dozvědět o právě dozrávajících plodinách nebo být obohacován novými recepty.
Spotřebitelé oceňují i vědomí, že mohou podporovat zemědělce ve své zemi, resp. svém regionu. Zdroj: www.greenspace.co.za
Zemědělec má nad podnikem přímou kontrolu a systém mu umožňuje prodat i menší množství nepravidelné úrody. S velkým počtem zákazníků nakupujících jednu bedýnku týdně má zemědělec zajištěný příjem a může si tak vytvářet i finanční odhady. Jinou výhodou je možnost zkoušet pěstovat i méně známé nebo exotické druhy plodin. V neposlední řadě je samotný příjem zemědělce maximalizován nízkými režijními náklady, minimalizováním odpadu a nízkou investicí do obalů a transportu.
Biobedýnky po celý rok?
Jak je to s odběrem biobedýnek mimo sezónu? Řada pěstitelů je schopna nabízet produkty po celý rok díky využívání skleníků a fóliovníků, případně nákupem mimosezónní zeleniny od jiných prodejců. Někteří pěstitelé však svoje dodávky v době vyčerpání zásob přeruší a zákazníci si na tuto dobu najdou jiný zdroj pro svůj odběr. Toto období je většinou vymezeno dubnem až červnem, kdy již skladová zelenina není k dispozici. V červnu je pak možno se k bedýnkovému systému opět vrátit.
Trend biobedýnek se u nás sice teprve rozjíždí, zájem o něj však podle zemědělců roste. V současné době funguje jedno družstvo v Brně a tři v Praze, ty ale zatím nemohou pokrýt zájem všech odběratelů. Pokud byste tedy rádi poznali čerstvou českou zeleninu v té nejlepší kondici, zkuste se porozhlédnout ve svém okolí. Možná s překvapením zjistíte, že se ve vaší blízkosti právě podobný projekt rodí.