fbpx

3 jarní recepty od autorky Biokuchařky0

Ve spolupráci s Hankou Zemanovou, autorkou Biokuchařky, jsme pro vás připravili tři jarní bio recepty. Podívejte se, jak uvařit výtečnou cizrnovo-bramborovou polévku, rizoto s quionoou a jak upéct špaldovo-kukuřičný koláč s tvarohem.

Už dávno neplatí, že zdravé jídlo není chutné. V současné době máme k dispozici řadu nejrůznějších surovin, z nichž je možné uvařit výtečné zdravé pokrmy.

Nemusí strádat ani ti, kteří jsou z různých důvodů nuceni držet diety (například lepkovou) nebo se rozhodli nejíst maso. Alternativ běžných potravin a ingrediencí existuje celá řada. Dnes jsme pro vás vybrali tři recepty, které si doma může uvařit v bio kvalitě. Polévka a rizoto jsou navíc vhodné pro vegany i celiaky.

Reklama

Další recepty na Nazeleno

    – Domácí ovocná zmrzlina

    – Pohankové palačinky

    – Bezlepkové recepty

    – Recepty ze super-surovin

    – Melicharovy placky

Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem

(5 porcí / vegan, bez lepku)

Ingredience:

  • 3 cibule, nakrájené na měsíčky
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré papriky nebo chilli (biokoření Sonnentor)
  • 1½ l horké vody
  • 2 kostky zeleninového biobujónu (Würzl nebo dm drogerie)
  • 0,5 kg uvařené cizrny
  • 0,5 kg očištěných brambor nakrájených, na měsíčky nebo kostičky
  • velká hrst listů mangoldu
  • sůl a pepř dle chuti
  • dýňová semínka nebo vlašské ořechy na ozdobu


Cizrnovo-bramborová polévka

Postup:

  1. Osmažte pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte.
  2. Zalijte horkou vodou, přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).
  3. Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova, jde to i ponorným mixérem. Vraťte zpět do polévky – tím ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku.
  4. Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte t dle potřeby solí, pepřem, popřípadě můžete přidat i trošku smetany (bio kravské, sojové nebo ovesné) – ale to vůbec není nutné.
  5. Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.

Biorecepty

Více receptů najdete v Biokuchařce Hanky Zemanové.

Knihu si můžete objednat  v nakladatelství Smart Press.

Rizoto s quionoou a pečenou zeleninou

(4 porce / vegan, bez lepku)

Ingredience:

  • 250 g bio quinoy
  • 200 g bílé bio rýže
  • 1 l vody
  • 1 kg sezónní biozeleniny: např. 5 cibulí, 2–3 papriky, 2–3 cukety nebo v zimě cibule, mrkev a petržel
  • 8–10 stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 polévková lžíce tzv. bylinného peprníku z ekofarmy Pollau – prodávají bioprodejny, nebo použijte čerstvě mletý pepř
  • cca 50 ml olivového bio oleje
  • Na dochucení: 2 lžíce šťávy z biocitronu, hrst natrhané bazalky nebo čerstvé dobromysli. Můžete využít i nějaký dobrý sýr či parmazán a jídlo s ním buď zapéct, nebo posypat před servírováním.


Rizoto s quinouo a zeleninou

Postup:

  1. Nejprve si očistěte zeleninu a nakrájejte ji na hodně velké kusy (papriku třeba na kostičky 5 x 5 cm, cibuli na široké půlměsíce a cukety na 1–2 cm široké šikmé plátky). Zeleninu smíchejte s olejem, solí, prolisovaným česnekem a bylinným peprníkem a dejte v hlubokém pekáči do trouby.
  2. Nejprve pečte na 200 stupňů cca 20 minut zakryté, dalších 20 minut pečte na 180 stupňů v odkrytém pekáči. Cuketu přidávám později – tak po 20 minutách, aby nebyla blátivá. Zelenina pustí šťávu. Můžete samozřejmě péct i celou dobu na 180 a nijak zeleninu nekontrolovat, protože pustí šťávu. Na pečení zeleniny počítejte cca 3/4 hodiny, ale může se péct i hodinu, podle toho, tak velké kusy jste nakrájeli. Také záleží na druzích zeleniny – samozřejmě, zimní zelenina se peče déle než letní. Výsledkem by měla být úžasně dobrá, měkká pečená zelenina se šťávou.
  3. Mezitím properte quinou a rýži a dejte je společně vařit podle základního receptu na uvaření quinoy. Vůbec nevadí, pokud bude rýže trošku rozvařená.
  4. Nakonec do pekáče se zeleninou zamíchejte uvařenou rýži s quinoou, dochuťte citronem a dle potřeby solí, pepřem či peprníkem. Výhodou je, že jídlo můžete udržovat i delší dobu v mírně vyhřáté troubě, a stále je skvělé.
  5. Skvělou přísadou je nastrouhaný parmezán a hrst čerstvých bylinek.

Obměna: Místo quinoy a bílé rýže můžete použít i jiné druhy uvařených obilovin. Jídlo je výborné s ječnými kroupami, naturální rýží i s jáhlami. A samozřejmě také s těstovinami či bulgurem.

 Co je to quinoa?

Jde o tradiční jihoamerickou plodinu, které staří Inkové přezdívali „matka zrno“.  Vzhledem ke své nenáročnosti se pěstuje ve vysokohorských oblastech. Obsahuje řadu hodnotných látek (beta karoten, vitamín C, kyselina listová ad.). Zrníčka quinoi připomínají jáhly či kuskus. Důležité je, že neobsahuje lepek.

Tvarohový, špaldovo-kukuřičný koláč s ovocem

(1 koláč velikosti dortové formy / slazeno agáve sirupem, lze sladit javorovým i rýžovým sirupem)

Ingredience:

  • 50 g špaldové celozrnné krupice Bioharmonie (lze použít i špaldovou celozrnnou mouku hrubě mletou)
  • 50 g kukuřičné polenty instantní Biolinie (mouky koupíte v bioprodejnách nebo na www.bioweb.cz)
  • 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů (dm drogerie)
  • 0,5 lžičky pravé vanilky (bio prodává např. www.bionebio.cz)
  • 250 g biotvarohu ve vaničce (seženete v supermarketech Billa)
  • 80 g biomásla nebo bio margarínu, např. Vive bio (prodává Billa)
  • 1 veliké biovejce nebo 2 menší
  • 100 ml agáve sirupu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • Ovoce: V létě je koláč skvělý s jahodami, borůvkami a malinami (cca 150–250 g). Na podzim jsou dobré i švestky. V zimě můžete použít okapané kompotované ovoce a nebo 150 g mražených borůvek. Nemáte-li vlastní, pak mražené bioovoce seženete na www.biohome.cz. V zimě můžete zkusit i variantu jen s 50 g sušeného ovoce a hrstí vlašských ořechů. Já dávám rozinky a sušené meruňky.


Ovocný tvarohový koláč

Postup:

  1. Vyhřejte teplovzdušnou troubu na 160 stupňů.
  2. Nejjednodušší je smíchat všechny suroviny kromě ovoce a pak je společně vyšlehat ručním šlehačem. Nebo můžete nejprve vyšlehat tuk s tvarohem a pak zamíchat s ostatními surovinami.
  3. Nakonec lehce vmíchejte ovoce jako do bublaniny.
  4. Vymažte a hrubou celozrnnou moukou vysypte formu – například klasickou dortovou, těsto nalijte do formy a dejte péct cca na 30 minut.

 Tip autorky

RADA KE SLAZENÍ:
Místo agáve sirupu, který je k ovoci nejlepší, můžete použít i javorový sirup. Počítejte ale pak s tím, že koláč bude mít javorovou příchuť, která se podle mě velmi dobře hodí spíše k zimní variantě s rozinkami a ořechy. A pokud jste fanoušci obilných sirupů, tak můžete použít rýžový či pšeničný biosirup, ale dejte ho o něco více než agáve, tj. cca 125 ml.

 

ZKUSTE RICOTTU:
V Makru lze koupit bioricottu (syrovátkový sýr). Pokud ji mám doma, vždy ji použiju místo tvarohu – koláč je křehčí, jemnější a zdravější! Syrovátka je lépe stravitelná forma bílkovin!

 

 

Autor: Redakce Nazeleno.cz