fbpx

Tradiční čínská medicína: Energie potravin jako prevence nachlazení0

Přemýšleli jste někdy o tom, proč máte na některé potraviny chuť právě v zimě a na jiné v létě? Jak upravit zimní jídelníček, abychom předešli nachlazení a chřipce?

Energie potravin je součástí tradiční čínské medicíny již dlouhá tisíciletí. Číňané věří, že vhodnou skladbou jídelníčku můžeme ovlivnit nejen zdraví, ale i náladu či výkonnost. V tradičním systému se potraviny dělí do pěti skupin podle pěti elementů (dřevo, oheň, země, kov a voda). Pro naše potřeby však postačí rozdělit potraviny do tří skupin: na ty, které tělo zahřívají, na ty s ochlazujícími účinky a na potraviny neutrální.

„Tradiční čínská medicína rozlišuje chladné a horké nachlazení; obojímu se dá předejít vhodnou skladbou jídelníčku.“

Pokud se s tímto systémem setkáváte poprvé, je důležité upozornit na to, že energie, o které zde mluvíme, nesouvisí s tím, zda je potravina studená či teplá, ani s tím, kolik kilojoulů či kalorií obsahuje. Mluvíme zde o energii vnitřní a o účincích této energie na lidské tělo. Zahřívající potraviny se hodí jíst v zimě.

Reklama

Které potraviny vás zahřejí?

Mezi zahřívající potraviny řadíme ty, u kterých převažuje mužská energie (jang). Jejich konzumací pomáháme tělu, aby se zpevnilo, stáhlo a prohřálo. Z toho vyplývá, že bychom je  do našeho jídelníčku měli zařadit hlavně v chladných podzimních a zimních dnech, kdy potřebujeme tělo posílit, aby se vypořádalo s chladným a sychravým počasím. Dále jsou vhodné pro zimomřivé lidi, kteří mají často studené ruce a nohy.

Zvýšenou pozornost by jim měly věnovat také ženy, které se snaží hlídat si váhu či zhubnout. Pokud dáte v zimě přednost těmto potravinám, nemůže se stát, že by si vaše tělo začalo ukládat zásobu tuku. Pokud však zvolíte cestu zeleninových či ovocných salátů, které možná obsahují méně kalorií, vašemu tělu bude zima a bude se snažit zahřát za každou cenu – tedy právě i ukládáním tuků. Pokud se zeleniny odmítáte vzdát, ogrilujte ji nebo osmahněte na trošce olivového oleje. Prospějete tak svému tělu mnohem víc.

sekaná - zdravé jídlo
Potraviny mohou mít na lidské tělo pozitivní i negativní vliv, dávejte si i vy pozor na to, co jíte. Zdroj: Pixabay.com

Do skupiny zahřívajících potravin patří:

  • polévky, omáčky
  • kozí mléko a sýry
  • drůbeží, hovězí a vepřové maso, vejce
  • sůl, ocet
  • sójová omáčka, hořčice
  • skořice, zázvor, oregano, bazalka, rozmarýn, tymián, hřebíček, pepř
  • cibule, pórek, křen, česnek, hořčice
  • jehněčí, kozí maso, hřebíček, pepř

Jestliže máte v těle příliš chladu, nesnažte se proti němu působit jen tím, že budete jíst pouze zahřívající a horké potraviny. Nic se nemá přehánět. Nezapomeňte, že příliš velké množství ohně způsobí vypařování vody. Zahřát vás může i pohybová aktivita.

Ochlazující potraviny pro horké dny

Do kategorie potravin s ochlazujícími účinky patří ty s převahou ženské energie (jin). Pomáhají tělu, aby se uvolnilo, roztáhlo a ochladilo. Na našem stole by se měly objevovat v druhé polovině jara a v létě, kdy jsou teploty venku vysoké a  představují pro naše tělo velkou zátěž. Tzv. „horké“ povahy neudělají chybu, pokud budou tyto potraviny zařazovat na svůj stůl častěji.

zázvor
Kousky zázvorového kořene přelijte horkou vodou a dochuťte medem a citrónem. Tento nápoj vás spolehlivě zahřeje i při těch nejnižších teplotách.

Mezi ochlazující potraviny patří:

  • drogy a většina léků
  • alkohol
  • káva
  • rafinovaný cukr
  • tropické a subtropické ovoce, ovocné šťávy a džusy, nezralé ovoce, lesní plody
  • kravské mléko, jogurty
  • rajčata, okurky, hlávkový salát, čekanka, zelný salát, chřest, celer, cuketa
  • houby
  • bylinné čaje, minerální vody
  • chilli

Neutrální potraviny se hodí v zimě i v létě

K neutrálním potravinám patří ty, které naše tělo ani nezahřejí ani neochladí, ale ani mu nijak neublíží, a můžeme je tedy bez obav konzumovat kdykoli během roku.

Do skupiny neutrálních potravin řadíme:

  • neslazené nearomatické čaje
  • ovoce mírného pásu
  • semena, ořechy
  • zelenou, listovou a kořenovou zeleninu
  • luštěniny, většinu obilovin
  • ryby a mořské plody
  • máslo, tvaroh
  • brambory, rýže, droždí
  • ananas, datle, fíky, švestky
  • telecí maso
  • šafrán, lékořici
chilli
Pozor, chilli papričky se i přes svou pálivou chuť řadí k ochlazujícím potravinám.

Dvojí nachlazení podle tradiční čínské medicíny

Jednostranný jídelníček nám může přivodit nemalé zdravotní problémy. Číňané dokonce rozlišují chladné a horké nachlazení. První je způsobeno prochladnutím, ať už vnějším (nedostatečné oblečení) či vnitřním (příliš mnoho ochlazujících potravin v období s nízkými teplotami). V jeho léčbě nám pomůže vyšší přísun zahřívajících potravin.

Na druhé straně stojí horké nachlazení, které nás poněkud překvapivě skolí obvykle na podzim. Lidské tělo se celé léto vypořádává s horkými teplotami a pokud je zkombinujeme se zahřívajícími potravinami, přehřejeme se natolik, že nám náš organismus vypoví službu. V létě se nám zpravidla daří s nachlazením bojovat, první chladné dny ale nechají nemoc propuknout v plné síle a my jsme bezmocní. Pokud toto nachlazení léčíme horkými čaji, ještě víc si přitížíme, neboť už tak horký organismus ještě více zahřejeme. Nejúčinnější ochranou proti tomuto typu tak je kvalitní letní prevence, kdy našemu tělu pomáháme se ochladit zevnitř. Pomůže nám například konzumace tropického ovoce.

Ryby se řadí mezi energeticky neutrální potraviny, proto je vhodné je konzumovat po celý rok.

Nezapomeňte na pestrost jídelníčku

Přesto, že některé potraviny je vhodnější konzumovat v určitých ročních obdobích, neznamená to, že bychom se jim v jiné době měli zcela vyhýbat. Základem zdravého života je pestrá strava, která obsahuje potraviny ze všech tří skupin. V jednotlivých ročních období by ale určité složky potravy měly být dominantní, takže například horké polévky bychom si měli dopřávat převážně v zimě a zeleninové saláty naopak v létě.

Řešením není ani kombinace extrémně protikladných potravin. Pokud například velkou porci masa (zahřívá) zajíme několika kopečky zmrzliny (ochlazuje), výsledkem nebude vytoužená vnitřní rovnováha, ale pravý opak. Náš organismus se bude cítit jako na houpačce. Takovéto prudké „otužování“ našemu tělu nesvědčí, neboť je nutné obrovské množství energie na to, aby se opět dostalo do rovnovážného stavu.

Autor: Redakce Nazeleno.cz