fbpx

10 tipů pro zdravé vánoční pečení od autorky biokuchařky0

Vybrané recepty pro Vánoce

Vybrané recepty pro Vánoce

Špaldovo-kukuřičné linecké sušenky ve 4 variantách

100 % vegan, 50 sušenek

Ingredience:

300 g špaldové celozrnné hladké mouky v biokvalitě
200 g rostlinného tuku v biokvalitě
100 g sladěnky ječmenné (nebo rýžového sirupu)

Suroviny zpracujte v těsto a vychlaďte v lednici 1 hodinu. Je to ideální těsto na všestranné využití, na koláčové korpusy nebo vánoční cukroví. Pečte v troubě při mírné teplotě (150 °C) cca 15 minut.

Varianty sušenek 

1. Základní těsto rozválejte a vykrajujte různé motivy. Po upečení je slepte kvalitním džemem bez přidaného cukru nebo oříškovým krémem (například „Karob a Ořechy“).
2. Na rozválené těsto nasypte kandovanou citrónovou nebo pomerančovou kůru (jedině pokud je v biokvalitě), lehce posypte skořicí a vykrajujte sušenky.
3. Odeberte lžíci mouky a přidejte lžíci kakaa (nebo karobu) a 3 lžíce mletých ořechů. Plňte do formiček. A jindy přidejte i koření: tlučený hřebíček a skořici.
4. Přidejte do základního těsta 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosu. Jindy k tomu zkuste i lžičku sušeného zázvoru a vykrajujte sušenky.

Tip: Jednu třetinu špaldové mouky nahraďte moukou kukuřičnou nebo pohankovou!

Pokud chcete doplnit zdravý tuk, odeberte ze základního receptu 100 g mouky a přidejte 150 g namletých ořechů. Je to výborný korpus třeba pod jablečný mřížkový koláč.

Čokoládové cookies „Fair trade“

40 sušenek

Ingredience:

150 ml oleje (sezamový, řepkový, slunečnicový)
10 lžic javorového sirupu Biolinie
250 g celozrnné špaldové mouky
1 lžíce vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)
3 lžíce kakaa fair trade (nebo 2 lžíce karobu)
100 g čokolády fair trade

1. Olej promíchejte metlou s javorovým sirupem. Potom vmíchejte zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé kousky.
2. Tvarujte hrudky nebo placičky a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C cca 15 minut.
3. Ihned po dopečení s nimi nemanipulujte a nechte je zchladnout na plechu, protože jsou zpočátku hodně křehké.

Tip: Zkoušejte použít různé druhy kvalitní čokolády. Pokud nemáte rádi sladké, zkuste hořkou se 70 % kakaa. Má tu výhodu, že neosahuje mléko a není přeslazená. Pokud naopak jste „sladkomilci“, mám vyzkoušeno, že nejvíce oblíbená v těchto sušenkách bývá Rapunzel čokoláda s rumem a ořechy!

Nepečené jahelné kuličky s mandlemi

100 % vegan, neobsahuje pšeničný lepek, 50 ks kuliček

Ingredience:

200 g syrových jáhel v biokvalitě
¾ l jablečného moštu z Bílých Karpat (nebo vody)
špetka mořské soli
100 g rozinek
100 g oloupaných a opražených mandlí
250 g strouhaného kokosu
4 lžíce sušeného ovesného nápoje
cca 10 lžic rýžového nebo javorového sirupu

1. Jáhly properte a uvařte s rozinkami a se špetkou mořské soli v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. Když jáhly uvaříte v jablečném moště, budou sladší a svěžejší. Výsledná konzistence uvařených jáhel může být mírně kašovitá.
2. Když jáhly vychladnou, vmíchejte k nim mandle, kokos, sušený nápoj a postupně přidávejte rýžový sirup. Můžete přidat i více rozinek, který zvýrazní sladkou chuť.
3. Rukama vytvořte těsto, ochutnejte ho a dle chuti a konzistence přidejte sirup. Pokud máte těsto moc řídké, přidejte kokos, který umí nasáknout vodu.
4. Z těsta tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu. Do těsta můžete někdy pro změnu přidat 2–4 lžíce arašídového, mandlového nebo jiného ořechového másla, ale není to potřeba. Můžete samozřejmě zkoušet různé kombinace ořechů, sušeného ovoce a koření.

Tip: Děti bude určitě bavit, když do kokosu přidáte trošku šťávy z nastrouhané červené řepy. Ale já jsem v tomto směru konzervativní a i když je barvení řepou docela zábavné, ten výsledný červený kokos vypadá trochu jedovatě!

Více informací se dozvíte v  Biokuchařce Hanky Zemanové od nakladatelství Smart Press. Biokuchařka Hanky Zemanové získala titul Nejlepší kuchařská kniha roku 2006, který uděluje odborný časopis pro kuchaře a cukráře Minutka. Odborná komise hodnotila knihy podle zpracování receptů a doprovodného textu i z hlediska přínosu gastronomii a grafické podoby.

Autor: Redakce Nazeleno.cz