fbpx

Avokádo jako lahodná potravina i okrasná rostlina. Vypěstujte si svou vlastní!0

Avokádo se právem zařadilo mezi superpotraviny a zaujímá čestné místo snad v každém zdravém jídelníčku. Nejenže skvěle chutná a dá se kombinovat s mnoha dalšími zdravými surovinami, jeho konzumací zásobujeme tělo železem, draslíkem, hořčíkem a také mnoha vitamíny.

Kromě toho, že je dobré mít avokádo na talíři, je také skvělé ho doma mít jako okrasnou rostlinu. Zkuste si vypěstovat svou vlastní, krok po kroku!

První seznámení s avokádem

Díky tomu, že je tento plod velmi rozšířenou pochutinou, zakoupit jej můžete snad v každém supermarketu. Cena jednoho avokáda se pohybuje okolo 30 korun, Lidl leták ale mnohdy nabízí tyto exotické poklady za mnohem výhodnější cenu, tak ho nezapomeňte pravidelně sledovat.

Některé kousky mívají hnědofialovou, jiné zase zelenou slupku. Podle této barvy jeho zralost neurčíte, existuje na to ale malý fígl. Před rozkrojením poznáte zralost tím, že odloupnete stopku – pokud pevně drží, není plod ještě zralý a je dobré umístit jej na parapet, aby dozrál. Pokud to jde snadno a povrch pod stopkou je zelený, máte vyhráno! Když se ale objeví hnědá barva, pravděpodobně jste čekali moc dlouho a avokádo je již přezrálé.

A jak můžete avokádo zařadit do svého jídelníčku? Je velmi oblíbené při přípravě salátů a pomazánek. Jeho chuť jde skvěle ruku v ruce s vajíčkem, v salátu si skvěle rozumí s rukolou a kozím sýrem. Díky máslové konzistenci jej lze dobře zpracovat i do dresingů, vegetariánského tataráku a dokonce jej můžete přidat i do sladkých receptů! V moderní zdravé kuchyni by tyto plody zkrátka a dobře chybět neměly.

Nezapomeňte si nechat pecku

Abyste si na něm řádně pochutnali, měl by mít plod po rozkrojení světle zelenou barvu a měkčí, máslovou konzistenci. Uvnitř najdete kulatou pecku. A věřte, že byste jí neměli vyhazovat! Místo toho jí pořádně omyjte, aby na ní nezůstaly žádné měkké kousky, které by pak mohly plesnivět nebo zahnívat a zničit tak celou práci.

Až budete mít pecku očištěnou, připravte si malou nádobku s vodou, do které pecku z poloviny ponoříte (užší část míří nahoru). Pravděpodobně nenajdete nádobu s přesnou velikostí, můžete ale do pecky z boku jemně zapíchnout párátka, která jí budou držet. Ponořená by měla být tak ze dvou centimetrů. Nádobu pak nechejte na slunném místě a denně měňte vodu.

Po dvou týdnech by měla slupka na pecce začít praskat a vespod se objeví první kořínky. Udržujte stále stejnou péči, dokud kořeny nezesílí a neobjeví se stonek. Jakmile na stonku objevíte 4 lístky, přejděte k dalšímu kroku.

Zasazení avokáda

Připravte si květináč tak o průměru 10 cm a klasický substrát. Zde zasaďte svou rostlinku, tak, aby byla část pecky na povrchu. Substrát nesmíte přelévat, udržujte jej jen mírně vlhký. A nezapomeňte, že avokádo je rostlina pocházející z jihu, proto jí umístěte na slunné místo a v zimě jí rozhodně nenechávejte venku.

Od této chvíle můžete sledovat, jak rostlina nabírá na síle a objemu. Abyste docílili většího zahuštění větviček, můžete je občas zaštipovat.Jakmile se vám bude rostlina zdát moc velká na květináč, můžete ji přesadit tak, jak jste zvyklí. Při práci dávejte pozor na to, abyste nepoškodili kořeny. Rostlinku můžete co tři týdny přihnojit, jak jinak než přírodním hnojivem.

Pokud budete rostlině věnovat pravidelnou péči, může vám z ní vyrůst až dvoumetrový stromek. A když budete mít trochu štěstí, po pěti až osmi letech může začít plodit! Neriskujte ale s umístěním na přímé slunce, to by mohlo spálit listy. Kdyby se tak náhodou stalo, nemusíte panikařit ani nad avokádem lámat hůl. Po nějaké době vyraší nové.

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Profilový obrázek

Autor: Redakční sdělení