Cuketovou sezónu máme v plném proudu a určitě jen tak neustane. Co si ale počít s tou vší nadílkou? Našli jsme pro vás hned několik zajímavých a inspirativních receptů, které stojí za to vyzkoušet.

Cukety naložené s česnekem a s chilli
Co budete potřebovat:
- 1,5 kg cuket (nejlépe malé a pevné)
- 150 ml olivového oleje
- ½ citronu
- 5 stroužků česneku
- chilli (sušené nebo čerstvé)
- sůl, pepř, tymián
- 2 sklenice na zavařování
Jak na to:
- Umyté, neoloupané cukety nakrájejte na 0,5 centimetru silné plátky.
- Vyskládejte je na plech potřený olejem, kterým potřete také cuketová kolečka. Dále je osolte, opepřete a pečte 20 minut při teplotě 190 °C. Cukety by ve finále měly být opečené, ale stále držet tvar.
- Pokrájejte najemno bylinky, česnek a chilli. Chilli papričky raději zbavte semínek a žeber, aby nebyly tak pálivé a spíše dokreslovaly chuť.
- Promíchejte upečené cukety s nakrájenými pochutinami a citronovou šťávou.
- Napěchujte směs do saponátem vymytých, vyvařených sklenic a zakápněte trochou olivového oleje.
- Sklenice zavíčkujte a zavařte 25 minut při 80 °C. Případně můžete nechat v lednici tři dny uležet, aby se propojily chutě, a konzumovat.
- Počítejte, že po zavaření vám vydrží asi jeden rok, v lednici asi jeden měsíc. Směs se hodí na těstoviny, k masu, na chlebíčky nebo také do rizota.
Cukeťáky – smažené i z trouby
Co budete potřebovat:
- 1 kg cuket
- 3/4 hrnku ovesných vloček
- 1/3 hrnku strouhaného sýra (nejlépe parmezán)
- 2 vejce
- 6 stroužků česneku
- olivový olej
- sůl, pepř, majoránka
Jak na to:
- Nastrouhejte neoloupané cukety najemno, posolte je a nechejte 15 minut odležet.
- Smíchejte, kromě oleje, všechny ostatní ingredience.
- Vymačkejte nastrouhanou cuketu přes sítko co nejvíce a vmíchejte k připravené směsi.
- Dejte na plech pečicí papír, potřete ho olejem a vytvořte 1 až 1,5 centimetru silné placičky. Ty pečte 20 až 30 minut při 190 °C dozlatova.
Cuketové zelí
Co budete potřebovat:
- 3 kg cuket
- 0,5 kg cibule
- 200 g pískového cukru
- 50 g soli
- 200 ml octa
- 200 ml oleje
- kmín
Jak na to:
- Nastrouhejte cukety nahrubo a smíchejte je s ostatními ingrediencemi.
- Vše povařte po dobu 30 minut a směsí naplňte perfektně čisté sklenice.
- Směs ve sklenicích poté zavařujte 15 minut při 85 °C.
- Cuketové zelí můžete jíst ihned po otevření nebo do něj přidat zásmažku z másla a mouky a připravit jako klasické zelí. Skvělé jako příloha k masu.

Topinková směs z cuket
Co budete potřebovat:
- 1,5 kg cuket
- 4 velké cibule
- 7 stroužků česneku
- 2 lžičky soli
- 3 lžíce cukru krupice
- 500 g rajčatového protlaku, klidně i loupaná rajčata
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce papriky (dle preferencí sladké, gulášové, uzené nebo pálivé)
- ½ lžičky chilli
- olej
Jak na to:
- Zpěňte na oleji nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte nahrubo nastrouhané cukety, vše osolte a nechejte pracovat 3 minuty.
- Přidejte ostatní ingredience, dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte po dobu 40 minut, občas promíchejte.
- Směsí poté plňte perfektně čisté sklenice, zašroubujte a otočte dnem vzhůru do vychladnutí. Směs se poté skvěle hodí na topinky nebo pečené toasty se sýrem a klobáskou. Využít ji můžete také k masu nebo do těstovin.
Cuketový pie s jablky
Co budete potřebovat:
- 200 g cuket
- 200 g jablek
- 165 g cukru
- 400 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- 1,5 lžičky jedlé sody
- vanilkový nebo skořicový cukr
- citronovou šťávu
Jak na to:
- Utřete změklé máslo s cukrem a vanilkovým či skořicovým cukrem do pěny.
- Přidejte nastrouhané cukety, jablka, vejce a vše zakápněte citronovou šťávou.
- Přidejte mouku prosátou s jedlou sodou, dobře promíchejte.
- Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečte dozlatova při 175 °C.

Slaný cuketový pie
Co budete potřebovat:
- 1 kg cuket
- 2 cibule
- 3 až 4 stroužky česneku
- 200 až 300 g polohrubé mouky
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1 vejce
- sůl
- pažitku, petrželku, libeček a další zelené bylinky podle chuti
Jak na to:
- Omyjte cukety a nastrouhejte je nahrubo. Dále je nasolte a nechejte 1 až 2 hodiny odležet. Přebytečnou vodu, kterou cukety pustila, poté vymačkejte.
- Nasekejte bylinky nadrobno. Česnek oloupejte a nakrájejte na kousky nebo prolisujte.
- Přidejte k cuketě nakrájenou cibuli, bylinky, česnek a dle chuti osolte.
- Přidejte polohrubou mouku s jedlou sodou a vše dobře promíchejte.
- Vymažte pekáč nebo dortovou formu olejem a rozprostřete do ní cuketovou směs
- Pečte koláč v troubě 45 minut při 180 °C do zezlátnutí.
Matjesy z cuket
Co budete potřebovat:
- 1 kg mladé cukety
- 200 ml oleje
- 6 lžiček soli
- 6 velkých cibulí
- 20 kuliček nového koření
- 30 kuliček pepře
- 3 bobkové listy
Jak na to:
- Omyjte cukety a nakrájejte je na proužky. Cibuli nakrájejte na kolečka a vložte vše do mísy.
- Přidejte olej, sůl a koření.
- Vše dobře promíchejte, uložte do perfektně čistých šroubovacích sklenic a skladujte v lednici.
- Na cuketových matjesech si můžete pochutnat za 5 až 7 dní, jakmile se chutě krásně propojí.
Přejeme dobrou chuť!