fbpx

7 cuketových receptů, které si zamilujete0

Cuketovou sezónu máme v plném proudu a určitě jen tak neustane. Co si ale počít s tou vší nadílkou? Našli jsme pro vás hned několik zajímavých a inspirativních receptů, které stojí za to vyzkoušet.

Zdroj: Pixabay

Cukety naložené s česnekem a s chilli

Co budete potřebovat:

  • 1,5 kg cuket (nejlépe malé a pevné)
  • 150 ml olivového oleje
  • ½ citronu
  • 5 stroužků česneku
  • chilli (sušené nebo čerstvé)
  • sůl, pepř, tymián
  • 2 sklenice na zavařování

Jak na to:

  1. Umyté, neoloupané cukety nakrájejte na 0,5 centimetru silné plátky.
  2. Vyskládejte je na plech potřený olejem, kterým potřete také cuketová kolečka. Dále je osolte, opepřete a pečte 20 minut při teplotě 190 °C. Cukety by ve finále měly být opečené, ale stále držet tvar.
  3. Pokrájejte najemno bylinky, česnek a chilli. Chilli papričky raději zbavte semínek a žeber, aby nebyly tak pálivé a spíše dokreslovaly chuť.
  4. Promíchejte upečené cukety s nakrájenými pochutinami a citronovou šťávou.
  5. Napěchujte směs do saponátem vymytých, vyvařených sklenic a zakápněte trochou olivového oleje.
  6. Sklenice zavíčkujte a zavařte 25 minut při 80 °C. Případně můžete nechat v lednici tři dny uležet, aby se propojily chutě, a konzumovat.
  7. Počítejte, že po zavaření vám vydrží asi jeden rok, v lednici asi jeden měsíc. Směs se hodí na těstoviny, k masu, na chlebíčky nebo také do rizota.

Cukeťáky – smažené i z trouby

Co budete potřebovat:

  • 1 kg cuket
  • 3/4 hrnku ovesných vloček
  • 1/3 hrnku strouhaného sýra (nejlépe parmezán)
  • 2 vejce
  • 6 stroužků česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř, majoránka

Jak na to:

  1. Nastrouhejte neoloupané cukety najemno, posolte je a nechejte 15 minut odležet.
  2. Smíchejte, kromě oleje, všechny ostatní ingredience.
  3. Vymačkejte nastrouhanou cuketu přes sítko co nejvíce a vmíchejte k připravené směsi.
  4. Dejte na plech pečicí papír, potřete ho olejem a vytvořte 1 až 1,5 centimetru silné placičky. Ty pečte 20 až 30 minut při 190 °C dozlatova.

Cuketové zelí

Co budete potřebovat:

  • 3 kg cuket
  • 0,5 kg cibule
  • 200 g pískového cukru
  • 50 g soli
  • 200 ml octa
  • 200 ml oleje
  • kmín

Jak na to:

  1. Nastrouhejte cukety nahrubo a smíchejte je s ostatními ingrediencemi.
  2. Vše povařte po dobu 30 minut a směsí naplňte perfektně čisté sklenice.
  3. Směs ve sklenicích poté zavařujte 15 minut při 85 °C.
  4. Cuketové zelí můžete jíst ihned po otevření nebo do něj přidat zásmažku z másla a mouky a připravit jako klasické zelí. Skvělé jako příloha k masu.
Zdroj: Pixabay

Topinková směs z cuket

Co budete potřebovat:

  • 1,5 kg cuket
  • 4 velké cibule
  • 7 stroužků česneku
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 500 g rajčatového protlaku, klidně i loupaná rajčata
  • 2 lžíce worcestrové omáčky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce papriky (dle preferencí sladké, gulášové, uzené nebo pálivé)
  • ½ lžičky chilli
  • olej

Jak na to:

  1. Zpěňte na oleji nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidejte nahrubo nastrouhané cukety, vše osolte a nechejte pracovat 3 minuty.
  3. Přidejte ostatní ingredience, dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte po dobu 40 minut, občas promíchejte.
  4. Směsí poté plňte perfektně čisté sklenice, zašroubujte a otočte dnem vzhůru do vychladnutí. Směs se poté skvěle hodí na topinky nebo pečené toasty se sýrem a klobáskou. Využít ji můžete také k masu nebo do těstovin.

Cuketový pie s jablky

Co budete potřebovat:

  • 200 g cuket
  • 200 g jablek
  • 165 g cukru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • vanilkový nebo skořicový cukr
  • citronovou šťávu

Jak na to:

  1. Utřete změklé máslo s cukrem a vanilkovým či skořicovým cukrem do pěny.
  2. Přidejte nastrouhané cukety, jablka, vejce a vše zakápněte citronovou šťávou.
  3. Přidejte mouku prosátou s jedlou sodou, dobře promíchejte.
  4. Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečte dozlatova při 175 °C.
Zdroj: Pixabay

Slaný cuketový pie

Co budete potřebovat:

  • 1 kg cuket
  • 2 cibule
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • 200 až 300 g polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1 vejce
  • sůl
  • pažitku, petrželku, libeček a další zelené bylinky podle chuti

Jak na to:

  1. Omyjte cukety a nastrouhejte je nahrubo. Dále je nasolte a nechejte 1 až 2 hodiny odležet. Přebytečnou vodu, kterou cukety pustila, poté vymačkejte.
  2. Nasekejte bylinky nadrobno. Česnek oloupejte a nakrájejte na kousky nebo prolisujte.
  3. Přidejte k cuketě nakrájenou cibuli, bylinky, česnek a dle chuti osolte.
  4. Přidejte polohrubou mouku s jedlou sodou a vše dobře promíchejte.
  5. Vymažte pekáč nebo dortovou formu olejem a rozprostřete do ní cuketovou směs
  6. Pečte koláč v troubě 45 minut při 180 °C do zezlátnutí.

Matjesy z cuket

Co budete potřebovat:

  • 1 kg mladé cukety
  • 200 ml oleje
  • 6 lžiček soli
  • 6 velkých cibulí
  • 20 kuliček nového koření
  • 30 kuliček pepře
  • 3 bobkové listy

Jak na to:

  1. Omyjte cukety a nakrájejte je na proužky. Cibuli nakrájejte na kolečka a vložte vše do mísy.
  2. Přidejte olej, sůl a koření.
  3. Vše dobře promíchejte, uložte do perfektně čistých šroubovacích sklenic a skladujte v lednici.
  4. Na cuketových matjesech si můžete pochutnat za 5 až 7 dní, jakmile se chutě krásně propojí.

Přejeme dobrou chuť!

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.