Je pro vás houbaření koníčkem a hledáte způsob, jak své úlovky hezky zpracovat a uchovat? Tak to je tenhle článek přesně pro vás! Našli jsme pro vás hned 6 tipů, jak houby snadno zpracovat pro pozdější použití.

Co udělat s houbami hned po příchodu z lesa
- Vyndejte houby z košíku, aby se nemačkaly.
- Vyhoďte houby červavé i kousky, na kterých je plíseň.
- Lehce je opláchněte a otřete do sucha. Určitě je nenechávejte ponořené ve vodě!
- Hezké a kvalitní kousky jen lehce očistěte, aby se nepoškodily.
- U nožiček očistěte jejich konec, určitě je hned celé nevyhazujte, to by byla škoda.
- Roztřiďte houby podle jednotlivých druhů. Některé se totiž hodí na polévku, jiné do omáčky nebo na smaženici.
- Houby pak zpracujte některou z níže uvedených metod do 24 hodin od jejich nasbírání.
Sušení hub
Jedná se o asi nejčastější a nejrozšířenější způsob. K sušení nepoužívejte hodně mokré houby – například babky, ryzce, čirůvky a václavky. Bývají často napadány plísní a mohou tak znehodnotit i okolní plátky.
Houby podélně nakrájejte na plátky silné 3 až 4 mm a sušte je navlečené na nit ve vzdušeném prostoru, nebo je rozprostřete na síto či papír. Jen se vyhněte papíru s potiskem, abyste houby neznehodnotily barvami. Počítejte s tím, že houby se suší asi 3 dny.
Reklama
Že jsou houby správně suché a vhodné pro uskladnění, poznáte podle toho, že v dlaních chrastí a lámou se. Pak je dejte nejlépe do neprodyšných sklenic, aby se k nim nedostali moli ani vlhkost.
V dnešní době je pak velmi oblíbené sušení hub v sušičce, které je mnohem rychlejší a pohodlnější. Případně můžete vyzkoušet i sušení v troubě. Nejdříve teplotu dejte na 30 °C, pak přidejte na 50 °C a dosušte je. Houbové plátky v průběhu sušení sem tam převraťte. A dvířka od trouby nechejte pootevřená, aby mohla unikat pára.
Houbové koření
Velmi hezký a jednoduchý způsob uchování hub. Nakrájejte houby na opravdu tenké plátky, nechejte je pořádně usušit, namelte je nebo nadrťte v hmoždíři. Přidejte sušenou petržel a je to.
Zamražení hub
V tomto případě houby omyjte, nakrájejte a dejte do hrnce. Ochuťte solí, bílým pepřem a kmínem a nechejte asi 15 minut dusit. Klidně přidejte i trochu oleje a cibulku. Poté houby rozdělte na jednotlivé porce a dejte do mrazáku.
Pro zamražení se nehodí bílé hřiby, které se plně rozvoní až po usušení, takže byste se o jejich aroma zbytečně ochuzovali. Nepoužívejte ani bedly, růžovky a další měkké houby, které by se zmražením úplně rozpadly.
Zamražené houby spotřebujte do půl roku, pak se v nich totiž začnou tvořit krystalky ledu, které je znehodnotí.

Prosolení hub
Nemusíte se bát, že by kvůli tomuto způsobu byly houby přesolené – samotné plodnice totiž sůl nenasáknou.
Nakrájené houby nechejte trochu zavadnout a pak je po vrstvách skládejte do sklenic a prosypávejte solí. Poměr hub a soli by měl být 4 ku 1. Případně zavadnuté houby se solí promíchejte v míse, naskládejte do sklenice a vršek ještě zasypejte lžící soli.
Před použitím v kuchyni je potřeba prosolené houby propláchnout, aby se sůl odplavila, čímž přijdete o trochu vůně a chuti, takže se hodí spíš pro použití do omáček a polévek. Takto zpracované houby vám vydrží 6 až 9 měsíců.

Houby ve slaném nálevu
Připravte si nálev z 1 kg soli a 1 l vody. Houby nakrájejte, nechejte trochu zvadnout, napěchujte do sklenice a zalijte svařeným solným roztokem, který musí sahat asi 1 cm nad horná vrstvu hub.
Houby v tuku
Smíchejte podušené houby se zahřátým tukem a vložte je do sklenic. Nebo můžete nejdřív houby naskládat do sklenic a potom je přelít tukem, nejlépe sádlem. Potom je potřeba provést hodinovou sterilaci na 95 °C, a po dvou dnech ji ještě zopakovat.
Takto zpracované houby spotřebujte do 3 měsíců. Skvěle chutnají například namazané na chleba.