fbpx

6 hřejivých podzimních nápojů, které si vaše chuťové buňky zamilují0

Prohřejte své podzimní dny nějakým dobrým teplým nápojem. Našli jsme pro vás šest receptů, které možná ještě neznáte, ale jistě si je zamilujete. Tak je pojďte hezky vyzkoušet!

Zdroj: Pexels

Levandulová London Mist

K Anglii patří vynikající černý čaj, stejně jako podzimní mlha nad Temží. Přidejte si k tomu vůni levandule a máte doslova královský nápoj.

Co budete potřebovat

  • 2 sáčky čaje Earl Grey nebo kvalitní sypaný černý čaj
  • 1 hrnek mléka
  • vodu
  • Vanilkový cukr
  • 1 lžičku sušené levandule + trochu na ozdobu

Jak na to

  1. Dejte do každého hrnku jeden čajový sáček a zalijte je vodou. Čaj luhujte 5 minut.
  2. Mezitím smíchejte v menším kastrůlku hrnek mléka a levanduli. Za stálého míchání je ohřívejte na středně silném plameni, dokud mléko nebude horké, ale ne vařící.
  3. Sundejte kastrůlek z plotny a s pomocí elektrického šlehače mléko napěňte.
  4. Oslaďte čaj v každém hrnku ½ lžičkou vanilkového cukru a přidejte čepičku levandulového našlehaného mléka, kterou ještě dozdobíte trochou sušené levandule.
Zdroj: Pexels

Mexická horká čokoláda

Přeneste se na chvíli do exotického Mexika! Jak? Díky téhle horké čokoládě s hřejivou skořicí, vanilkou a chilli.

Co budete potřebovat

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 celé skořice
  • 2 lžíce tmavého kakaa
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky chilli prášku
  • 2 lžíce třtinového cukru

Jak na to

  1. Nalijte mléko do středního hrnce, přidejte skořici a za stálého míchání zahřejte na středním plameni, dokud mléko nebude skořicí krásně provoněné. Pozor – mléko nesmí vařit.
  2. Vyjměte z mléka skořici a přidejte kakao, vanilkový extrakt, chilli a třtinový cukr.
  3. Chvíli nechte pracovat, poté sundejte z plamene a mléko s přísadami šlehejte, dokud nebude hladké a napěněné.
Zdroj: Pexels

Medové mléko

Máte rádi kakao, ale rádi byste vyzkoušeli i jiný podobný nápoj? Správnou volbou je medové mléko se špetkou muškátového oříšku. Oceníte ho hlavně večer pro sladké sny.

Co budete potřebovat

  • 1 sklenici mléka
  • 2 lžičky medu
  • Špetku muškátového oříšku

Jak na to

Zahřejte mléko na příjemnou teplotu, vmíchejte do něj med a muškátový oříšek. Chvíli nechejte vše pracovat a poté odstavte z plotny.

Zdroj: Pexels

Sváteční ovocný punč

Vyzkoušejte tento sváteční ovocný punč z pěti druhů ovoce, se skořicí a novým kořením. Jeho jedinečnou a dobře vyváženou chuť oceníte nejen ve sváteční dny.

Co budete potřebovat

  • 4 hrnky jablečné šťávy
  • 4 hrnky pomerančové šťávy
  • 2 hrnky brusinkové šťávy
  • 1 plechovku ananasového nektaru
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 3 až 4 celé skořice
  • 8 kuliček nového koření
  • 8 až 10 plátků pomeranče
  • Přidat můžete i plátky jablek nebo brusinky

Jak na to

  1. Smíchejte ve středním hrnci všechny ovocné šťávy, ananasový nektar, třtinový cukr a citronovou šťávu. Nechejte chvíli pracovat na středním plameni.
  2. Přidejte skořici, nové koření a plátky pomeranče.
  3. Snižte teplotu na nízký stupeň, hrnec přikryjte pokličkou a nechejte propojovat chutě po dobu 4 až 5 hodin.
  4. Punč podávejte v hrníčcích, které můžete dozdobit plátky jablek a brusinkami.

Vanilkovo mandlové  kakao

Uklidňující a lahodný nápoj, který si vychutnáte nejen na podzim, ale třeba i při zdobení vánočního stromečku.

Co budete potřebovat

  • 1 hrnek cukru
  • 2/3 hrnku kakaa
  • 1/4 lžičky soli
  • 8 hrnků mléka
  • 2/3 hrnku vody
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu

Jak na to

  1. Smíchejte ve větším hrnci cukr, kakao a sůl, ke kterým vmícháte mléko a vodu.
  2. Vše za stálého míchání zahřejte na středním plameni.
  3. Sundejte z plotny a vmíchejte extrakty.

Svařený jablečný mošt

Jablečný mošt a koření k podzimu patří stejně jako pestrobarevné listí na stromech. Zahřejte se s tímhle skvělým nápojem a užijte si pravou pohodu.

Co budete potřebovat

  • 1l jablečného moštu
  • proužky pomerančové kůry
  • 1 celou skořici
  • 3 hřebíčky
  • cukr nebo med, podle chuti

Jak na to

  1. Dejte do hrnce jablečný mošt, pomerančovou kůru, skořici, hřebíček a vše vařte 5 až 10 minut.
  2. Servírujte v hrníčcích, které můžete ozdobit kolečkem pomeranče.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.