Zájem o dotace Nová zelená úsporám výrazně vzrostl

16. 08. 2013 | Komerční sdělení

Státní fond životního prostředí v pondělí zahájil sběr žádostí o využití dotací v programu Nová zelená úsporám. Spuštění přineslo okamžitý zájem veřejnosti – do programu byly přihlášeny první stovky projektů a tisíce lidí aktivně hledají informace, jak dotace využít.

Státní fond životního prostředí vyčlenil pro první výzvu dotačního programu Nová zelená úsporám celkem 1 miliardu Kč, z nichž více než 275 milionů Kč je k dnešnímu dni zablokováno na již přihlášené projekty. „Zájemci o dotaci nemusí mít strach, že peníze rychle dojdou. V první dny se dal očekávat zvýšený zájem, protože spousta domácnosti již byla na elektronické vyplnění žádosti připravena. Očekáváme, že vyčleněné finanční prostředky budou dostačující i pro ty, kteří o rekonstrukci svého domu a dotacích teprve uvažují,“ vysvětluje Michal Doležel, šéfredaktor informačního portálu Jaknazelenou.cz.

Výrazně také vzrostl zájem o informace k dotačnímu programu. Potvrzují to statistiky specializovaného serveru Jaknazelenou.cz, který v pondělí a úterý navštívily tisíce zájemců o dotace. „Lidé hledají informace, jak dotace využít, a oficiální stránky jim v tom zcela nepomohou. Proto se obrací na náš web. Nejčastěji je zajímá, na co vše lze dotace uplatnit. Často také hledají vhodného dodavatele pro zateplení domu, výměnu oken nebo kotle, a tyto přes náš web poptávají. Optimálně preferují takového partnera, který jim s vyřízením žádosti o dotaci pomůže,“ dodává Michal Doležel.

Dotace jsou vítaným impulsem pro celý segment stavebnictví.„Původní program Zelená úsporám přilákal v roce 2009 na naše weby přes 800 tisíc zájemců, což překonalo veškerá očekávání. Co je důležitější, dotace pomohly tisícům domácnostem k levnější a rychlejší rekonstrukci. Nejinak tomu bude nyní. Pozitivní efekt dotací zaznamenají také stavební a výrobní firmy, což je pro obor vynikající zpráva,“ dodává Kamil Gric, jednatel společnosti xBizon, s.r.o., vydavatele magazínů Jaknazelenou.czNazeleno.cz. Oba weby se specializují na oblast dotací, úspor energií a stavebnictví.