Úskalí při zadávání a realizaci environmentálních projektů

17. 06. 2011 | Tisková zpráva

Dnešní společnost je otevřená novým technologiím, energetické efektivitě, ale i environmentálním prvkům ve stavebnictví. V praxi se však setkáváme s mnoha problémy. Otázka úskalí při zadávání a realizaci environmentálních projektů ve stavebnictví se bude řešit na semináři, který organizuje společnost Envi A. o.p.s. Na tomto semináři se sejdou čtyři unikátní realizované environmentálně vyspělé projekty. Budou nastíněny možné komplikace při realizaci environmentálně vyspělé výstavby, ale také jejich možnosti řešení a ve výsledku dobré příklady. Mezi další diskutovaná témata, patří „Feng Shui – optimalizace a harmonizace životního prostoru“.

• Seminář se uskuteční ve středu 22.6.2011 od 11:00 do 15:00 hodin v MAITREA, Týnská ulička 6/1064, Praha 1.

Jedním z komplexních a ekologických projektů je první ekologicky šetrný hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou v Evropě, který během února 2011 otevřelo Tesco. Projekt budovy byl navržen tak, aby produkce CO2 byla snížena na minimum a byla vyrovnána neboli vynulována stejným množstvím CO2 spotřebovaným během výroby zdroje energie. Projekt je zajímavý použitými technologiemi, které zajišťují energetickou soběstačnost budovy. Mezi ně patří mimo jiné kogenerační jednotky, nainstalované solární kolektory a šedové světlíky umožňující přirozené osvětlení prodejny.

Rekonstrukce školy v Praze-Slivenci do nízkoenergetického standardu je svým řešením zcela ojedinělá v celé republice. Původní spotřeba tepla na vytápění 230 kWh na metr čtvereční za rok se snížila na pouhých 21 kWh. Je zde instalována větrací jednotka s rekuperací zajišťující výměnu a ohřev vzduchu. Udržitelnému hospodaření s vodou pomáhá zelená střecha školy. K energetické efektivnosti slouží také slunolamy, který umožní v místnostech orientovaných na jih sluneční záření v létě odstínit, zatímco v zimě nízké slunce pomůže budovu vyhřívat.

Dalším projektem je rekonstrukce činžovního domu Maitrea z konce 18. století nedaleko Staroměstského náměstí v památkové zóně. Projekt vychází z principů celostní architektury a obsahuje zásady baubiologie a feng shui. Při rekonstrukci byly použity moderní technologické přístupy, ale i ekologické stavební materiály. Z použitých technologií jmenujme alespoň nízkoteplotní rozvody, tenké trubičky vedoucí vodu pod omítkami stěn, které hospodárně ohřívají vodu na nižší teplotu. Účastníci semináře budou mít možnost působení této budovy a zdařilost rekonstrukce zažít „na vlastní kůži“.

Projekt X-LOFT získal jako první rezidenční projekt v České republice stříbrný certifikát SBToolCZ. Toto hodnocení úrovně kvality budov posuzuje budovu z hlediska udržitelného rozvoje (dopad na životní prostředí, sociální dopady, kvalita, provedení, provozní náklady apod.). V projektu je použita nadstandardní izolace, která zaručuje minimální tepelné ztráty. K minimalizaci tepelných ztrát přispívá také zasklení oken izolačními trojskly, která dále výborně izolují hluk a zlepšují tepelnou pohodu v bytě. Instalované solární panely v letním období pokrývají až 100% potřebu teplé užitkové vody. Snížení energetických ztrát je dosaženo rekuperací tepla.

Přednášet budou David Eyer (MAITREA a.s.), Filip Krotil (Tesco Stores ČR a.s.), Mojmír Mišun (Feng Shui), Jana Plamínková (Praha – Slivenec), Karolína Reslerová, Petr Záluský (Free Architects s.r.o.), a Pavel Šmelhaus (Atelier ARS s.r.o.).

Více informací a přihlášky na http://environmentalni.envi-a.org/cs/article/202/22-6-2011-uskali-pri-zadavani-a-realizaci-environmentalnich-projektu/

Projekt je spolufinancován z prostředků Revolvingového fondu MŽP.