Ukliďme si svět: V Jihomoravském kraji přihlášeno přes 22 000 žáků

28. 02. 2011 | Tisková zpráva

Čtvrtý ročník projektu „Ukliďme si svět“ předpovídá historicky nejvyšší účast. Do aktuálního ročníku tohoto ekologického projektu je v Jihomoravském kraji zapojeno již 73 základních a středních škol. V porovnání s ostatními kraji vede Moravskoslezský kraj, jenž přihlásil více než 90 škol. Zájem vzdělat žáky v oblasti zpětného odběru vyřazených elektrospotřebičů tak mezi zástupci jednotlivých škol významně narůstá. Soutěž organizuje kolektivní systém ELEKTROWIN pro všechny základní a střední školy v republice.

Do soutěže Ukliďme si svět je zapojeno téměř 200 000 žáků

V loňském ročníku se soutěže v Jihomoravském kraji zúčastnilo 39 základních a středních škol. Letos evidujeme již více než 70 přihlášených škol. Očekáváme tak, že se nám podaří vysbírat rekordní množství elektroodpadu,“ uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti ELEKTROWIN, jež u nás zajišťuje zpětný odběr a recyklaci více než poloviny veškerého elektroodpadu.

Potřebu vzdělávat žáky v oblasti životního prostředí a recyklace elektroodpadu pociťuje stále více zástupců základních a středních škol. Jen od listopadu loňského roku se do projektu po celé republice přihlásilo bezmála 500 škol. Celkově je tak v soutěži zapojeno téměř 200 tisíc žáků z bezmála 700 škol,“ dodává Tvrzník.

Ukliďme si svět: Sběr vysloužilých elektrospotřebičů

Cílem projektu Ukliďme si svět je zábavnou formou ukázat žákům, že vysloužilé elektrospotřebiče nepatří do obyčejné popelnice, ale i to, že recyklací lze ušetřit obrovské množství surovin. Projekt spočívá ve sběru vysloužilých spotřebičů s tím, že pro školy, které se ho účastní, je zdarma připraven servis zajišťující dodání sběrných nádob a odvoz vysloužilých spotřebičů.

Školy pak mezi sebou soutěží nejen o celkové množství vysbíraného elektroodpadu, ale také o to, která škola odevzdá nejvíce elektrospotřebičů v přepočtu na jednoho žáka. „Studenti jsou nadšení způsobem, jakým se o recyklaci dozvědí. Pro školu je pak příjemné, že nemusí do projektu vkládat žádné finanční prostředky. Právě naopak, za recyklaci dostaneme řadu zajímavých učebních pomůcek,“ upozorňuje Zdenka Pechová, ředitelka ZŠ a MŠ Jaroslavice.

V letošním ročníku mají školy navíc možnost účastnit se 7 dílčích soutěží, za jejichž úspěšné splnění získávají bonusová kila do celkového součtu navíc. Nejúspěšnější školy pak získají atraktivní odměnu nejen pro žáky a studenty, ale i pro pedagogy,“ doplňuje Jana Machková, která má v ELEKTROWINu soutěž na starosti.

O společnosti ELEKTROWIN

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 100 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje.

Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří více než 800 sběrných dvorů ve více než 600 městech a obcích, skoro 2 500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4 000 obcích.